Pirkdami jogurtą, turite žinoti, kurie jogurto produktai nerekomenduojami

Jogurtas – ypač sveikatai naudingas produktas, bet parduotuvėse, deja, mes galime įsigyti tokio, kuris ne tik neturės jokios naudos, bet ir bus su nesveikais priedais, LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako Lietuvos sveikatos mokslų universiteto profesorius Alvydas Unikauskas.

Todėl, pabrėžia jis, jei neturite laiko jogurto pasigaminti patys, svarbu žinoti, ko nepirkti parduotuvėje.

Jogurtas yra sveikas ir naudingas produktas, bet nerekomenduojami jogurto produktai, kuriuose yra cukraus ir saldiklių bei skonio stipriklių, sako A. Unikauskas.

„Visuose natūraliuose jogurtuose yra natūralaus cukraus, vadinamo laktoze. Jogurto etiketėje rašoma, kiek jame yra cukraus. Jei kiekis neviršija 5 g, vadinasi, tame jogurte yra tik natūraliai saldumą suteikiančios laktozės. Jei cukraus kiekis viršija 5 g, jogurte jau yra papildomų saldiklių“, – pabrėžia profesorius.

Jo teigimu, jogurto milteliai yra termiškai apdorojami, todėl žūsta visos naudingos bakterijos – taigi bet kokie produktai, pagaminti su jogurto milteliais, sveikatai neturi jokios naudos. O jogurtai su „vaisių“ priedais beveik visada reiškia pridėtinį cukrų ar dirbtinius saldiklius, todėl geriau patys įmaišykite skanių priedų (pvz., uogų, riešutų).

„Atkreipkite dėmesį, kad sveikas jogurtas vienoje porcijoje turi turėti daugiau baltymų nei natūralių cukrų“, – pataria medikas.

Atkreipkite dėmesį, kad sveikas jogurtas vienoje porcijoje turi turėti daugiau baltymų nei natūralių cukrų.

Beje, aiškina A. Unikauskas, jogurtu galima vadinti ir kefyrą, kuris puikus probiotikų šaltinis. Tačiau yra ir daugiau jogurto rūšių.

Graikiškas jogurtas yra kreminės konsistencijos ir gali ilgiau išbūti šiltoje temperatūroje nei įprastas jogurtas. Jis gaminamas nusunkiant skystas išrūgas nuo įprasto jogurto. Jame yra daugiau baltymų. Tačiau dėl papildomo sunkimo proceso graikiškame jogurte lieka mažiau kalcio nei įprastame.

Islandiškas jogurtas yra tirštas, kreminis ir turi daug baltymų. Jo gamybai prireikia 4 kartus daugiau pieno nei įprastam jogurtui, ir jame yra 2–3 kartus daugiau baltymų.

Sojų arba kokosų pieno jogurtai gaminami ne iš pieno produktų.

Šaldytas jogurtas yra sveika alternatyva ledams. Tačiau dažniausiai jame yra pridėtinio cukraus, kartais net daugiau nei įprastuose leduose.

Kaip teigia A. Unikauskas, mokslininkai sutaria, kad jogurtas teikia trejopą naudą.

Probiotikai – bakterijos, ypač naudingos žarnynui. Jie padeda reguliuoti virškinimo sistemą, dujų kaupimąsi, viduriavimą, užkietėjimą, pilvo pūtimą. Gerina imuninę sistemą, padeda kontroliuoti svorį, mažina vėžio riziką. O reguliariai vartojamas jogurtas padeda geriau įsisavinti vitaminus ir mineralus.

Kalcis būtinas kaulams ir dantims. Svarbus kraujo krešėjimui, žaizdų gijimui, normaliam kraujo spaudimui palaikyti. Geriausia kalcio šaltinio produktus vartoti kartu su vitamino D produktais.

Jogurte yra mažiau laktozės nei kituose pieno produktuose, taip pat yra bakterijų, kurios gerina virškinimą.

„Turėtumėte išbandyti nedidelį kiekį jogurto, pvz., ketvirtadalį puodelio, ir žiūrėti, kaip organizmas reaguoja. Šis būdas taikomas tik žmonėms, netoleruojantiems laktozės, o ne alergiškiems pieno produktams. Žmonėms, kurie netoleruoja laktozės, dažnai trūksta kalcio. Todėl jogurtas gali būti puiki išeitis“, – pabrėžia A. Unikauskas.

Moksliniai faktai apie jogurtą

Jogurte yra ne tik kalcio, bet ir vitaminų B6 ir B12, riboflavino, kalio ir magnio.

Tinkamai parinktas jogurtas gerina žarnyno mikroflorą, o tai gerina smegenų darbą.

Nuolat vartojamas natūralus jogurtas gali padėti sumažinti 2-ojo tipo diabeto riziką.

Jogurte esančios probiotikų bakterijos apsaugo nėščias moteris ir vaikus nuo žalingo sunkiųjų metalų poveikio.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lyda Gudonienė

Lyda Gudonienė portretas
Kartą, patikėjusi reklama, paragavau graikiško jogurto.Man labai nepatiko - žiauriai neskanu. Daugiau gyvenime nebepirksiu jokio jogurto. Gerai, kad paragavau - dabar abejingai praeinu pro lentynas, kur puikuojasi įvairiausi jogurtai. Gal vaikams yra skanu. Juk jiems patinka viskas, kas yra saldu. Jei sumažins cukraus kiekį jogurtuose, jo nebevalgys net vaikučiai. Nebereikės gaminti jogurto, kažkiek padaugės bedarbių. Nežinau, ar tai gerai, ar blogai.

Lyda Gudonienė

Lyda Gudonienė portretas
Neperku jokio jogurto. Paragavau kartą graikiško jogurto (patikėjusi reklama) - man visiškai nepatiko. Dabar ramiai praeinu pro visus jogurtus ir nekyla noras paragauti.Man neskanu. Na, o vaikams, tikriausiai skanu viskas, kas saldu. Jei sumažins cukraus kiekį jogurtuose, tai jų ir vaikučiai nebevalgys...

jogurtas

jogurtas portretas
didina spremos kiekį kiaušuose......stiprina erekciją.....teigiamai veikią prostatą.....
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių