- LRT televizijos laida „Klauskite daktaro“, LRT.lt
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Pasirodo, lietuviai nuo sūrių gurmanų prancūzų atsilieka ne tiek ir daug. Skaičiuojama, kad esame 8 pasaulyje pagal sūrio suvartojimo kiekį vienam žmogui.
Taip LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“ sako gydytojas Alvydas Unikauskas. Jis teigia, kad, valgydami riebų sūrį, žmonės gauna daug naudos, tačiau šį produktą reikia vartoti saikingai
„Lietuvis vidutiniškai per metus suvalgo po 20 kg sūrio. Sūris buvo smerkiamas dėl jame esančių sočiųjų riebiųjų rūgščių, tačiau, tyrimai rodo, kad jis turi daug privalumų, įskaitant ir geresnę širdies ir kraujagyslių [sistemos veiklą] ir mažesnę nutukimo bei cukrinio diabeto riziką“, – sako A. Unikauskas.
Sūrio sudėtyje yra iki 30 procentų riebalų – svarbiausios organizmui energinės medžiagos, kuri taip pat reguliuoja ir medžiagų apykaitą. Taip pat šio produkto sudėtyje yra vitaminų A, D, K2 ir B grupės vitaminų bei mikroelementų. Nustatyta, kad dėl savo skonio ir aromato sūris žadina apetitą, skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, tačiau svarbu įsitikinti, kad valgote tikrą sūrį, o ne sūrio gaminį.
Sūriai ir sūrio gaminiai labai skiriasi savo sudėtimi ir poveikiu organizmui. Natūralus sūris yra fermentuotas pieno produktas, pagamintas viso labo iš kelių ingredientų: pieno, bakterijų, druskos ir fermento, taip pat gali būti įdėta ingredientų, skirtų suteikti spalvą. Sūrio gaminiuose rasite labai daug papildomų priedų, kurie gali būti mums kenksmingi.
„Jeigu skaitydami sudėtį matote, kad ten prirašyta įvairių papildomų priedų, skonio stipriklių, tai yra netinkamas produktas, kuris duos ne tiek naudos, kiek žalos“, – sako A. Unikauskas.
Gydytojas pasakoja apie neseniai Danijos mokslinių tyrimų grupės gautą išvadą, kad natūralaus, labai riebaus sūrio vartojimas padidina gerojo cholesterolio kiekį organizme.
Šiame tyrime dalyvavo trys grupės: vienai grupei davė valgyti tikrą, bet riebų sūrį, antrai – liesą sūrį, trečioji grupė valgė duoną su uogiene. Tyrimo dalyviai buvo sekami ilgą laiką, buvo tiriamas jų kraujas.
„Gautas įdomus rezultatas: pasirodo, kad visose trijose grupėse blogojo cholesterolio nesumažėjo, bet ir nepadaugėjo. Įdomiausia, kad žmonių, valgiusių riebų sūrį, kraujyje gerojo cholesterolio, teikiančio daug naudos, padaugėjo. Taigi, valgydami riebų sūrį, žmonės gavo naudos“, – sako A. Unikauskas.
Tačiau riebų sūrį vis tiek būtina vartoti saikingai.
„Visų pirma yra vienas kabliukas, kuris mus gali paversti sūrio vergais. Labai įdomus dalykas, sūryje yra gausu kazeino, baltymo, kuriam skaidantis išsiskiria opioidinė medžiaga, panaši į morfijų, tai – kazomorfinas. Jis, beje, kaip ir cukrus, veikia tas pačias smegenų dalis, kurias veikia narkotikai. Šis baltymas yra sunkiai virškinamas, vadinasi, piktnaudžiaujant sūriu papildomai yra apkraunami kepenys ir inkstai“, – sako A. Unikauskas.
Viena iš priežasčių, kodėl sūris turi būti ribojamas vaikams, yra tai, kad jame gausu pieno baltymo, o karvės pienas yra vienas iš pagrindinių alergenų ir gali sukelti ar sustiprinti alergines reakcijas.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Baltijos šalys bendradarbiaus valdant su sveikata susijusias krizes
Trečiadienį sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys Briuselyje pasirašė memorandumą su kitų Baltijos valstybių – Latvijos ir Estijos – ministrais dėl bendradarbiavimo ir savitarpio pagalbos su sveikata susijusių krizių valdyme, ...
-
PSO: per 50 metų skiepai išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių6
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį pareiškė, kad per pastaruosius 50 metų skiepai pasaulyje išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių. ...
-
Skelbiamas Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės direktoriaus konkursas
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė konkursą Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) direktoriaus pareigoms užimti. ...
-
NVSC: rudenį dalis gyventojų nuo erkinio encefalito galės pasiskiepyti nemokamai4
Nuo rugsėjo pirmosios 50–55 metų sulaukę asmenys galės nemokamai pasiskiepyti nuo erkinio encefalito, praneša Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...
-
Nacionalinis vėžio institutas rengs mokymus odontologams, kaip gydyti vėžiu sergančius pacientus
Nacionalinis vėžio institutas (NVI), Odontologų rūmai ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA) sutarė dėl bendradarbiavimo gydant vėžiu sergančius pacientus. Pasak specialistų, odontologams dažnai trūksta žinių, kaip gydyti onkologin...
-
Medikai ragina įdiegti kūdikių patikrą dėl imunodeficito, pabrėžia šeimos gydytojų svarbą
Medikai ragina kūdikius tikrinti dėl įgimtų imuninės sistemos sutrikimų, nes tai leidžia visiškai išgydyti imunodeficitą, tuo metu diagnozuojant šią genetinę ligą suaugusiesiems pabrėžia šeimos gydytojų vaidmenį. ...
-
Gali tirti pavojingiausias pasaulio infekcijas: žmonės į procesą praktiškai nesikiša
Panevėžio ligoninėje atsirado galimybė diagnozuoti visas, net pačias pavojingiausias, pasaulio infekcijas. Rekonstravus laboratoriją, atsirado moderniausia aparatūra, visi procesai skaitmenizuoti, tyrimų duomenys sujungti su e.sveikata, todėl gydytoja...
-
Iššokęs pėdos kauliukas: deformacija pašalinama be didelių pjūvių2
„Northway“ inf. ...
-
Prezidentūra palaiko „Invega“ idėją ieškoti papildomų priemonių padėti gynybos pramonės įmonėms3
„Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) vadovas Dainius Vilčinskas su prezidentu Gitanu Nausėda sutarė, kad reikalingos papildomos priemonės paremti gynybos pramonės įmonių plėtrą. ...
-
Sugrįžusi žiema sujaukė lietuvių sveikatą: per anksti išsitraukėme šortus?3
Sugrįžę žiemiški orai atpūtė atgal ir peršalimus. Apie neįprastą peršalimo sezoną LNK žurnalistas kalbėjosi su „Eurovaistinės“ vaistininke Jovita Alekniene. ...