Persivalgymas pavojingas ne tik dėl didėjančio svorio

Sveika gyvensena sparčiai populiarėja, bet medikai sako, kad  nemažai šalies gyventojų į juos kreipiasi dėl sunkių persivalgymo padarinių. Kokie jie, aiškina fitoterapeutė Zita Martinaitienė.

– Ar iš tiesų persivalgymas gali išprovokuoti sunkias ligas?

– Kasmet daugėja ir suaugusiųjų, ir vaikų, besiskundžiančių sutrikusio virškinimo simptomais: sunkumu pilve, pilvo pūtimu ir skausmais, pykinimu, rėmeniu. Nemažai žmonių kreipiasi į medikus apsinuodiję alkoholiu ir maistu, taip pat dėl pernelyg didelio suvalgyto mandarinų ir kitų citrusinių vaisių kiekio kylančių alerginių reakcijų.

Daugeliui pacientų persivalgymas išprovokuoja lėtinių ligų – skrandžio ar tulžies pūslės uždegimo, refliukso – padidėjusio skrandžio rūgštingumo paūmėjimą, todėl kentėti persivalgymo simptomus yra pavojinga.

– Kokie virškinimo sutrikimų požymiai išduoda pačias pavojingiausias ligas?

– Jeigu pastebite odos spalvos pakitimų, sunku tuštintis arba viduriai per laisvi, nereikėtų numoti ranka ir galvoti, kad tai tik lengvas apsinuodijimas maistu ar alkoholiu. Dažnai būna taip, kad šie simptomai maskuoja lėtinių ligų paūmėjimą ir žmogus net neįtaria sergąs. Tik po kurio laiko paaiškėja, kad sergama hepatitu ar net onkologine liga.

– Lietuva  išlieka tarp labai daug alkoholio vartojančių šalių, nepaisant, kad jo vartojimas ribojamas. Kuriems organams alkoholis kenkia labiausiai?

– Nuo per didelio alkoholio kiekio kenčia visi organai. Nei kasai, nei kepenims alkoholis nepatinka. Paros stipraus alkoholio norma yra iki 30 ml. Kai išgeriama kur kas daugiau, problemos kyla ne iš karto. Ilgai žmogus net nejaučia, kad prasidėjo negrįžtami procesai kepenyse. Tai lengvai pastebime laboratorijoje atlikę kepenų fermentų ir kitus tyrimus iš kraujo mėginio.

Aš dažnai klausiu pacientų, kaip jie jaučiasi kitą dieną po vakarėlio, sočiau pavalgę. Jeigu laisvesni viduriai, savijauta bloga, padidėjęs troškulys, tuomet įtariu ne tik kepenų, bet ir kasos problemas.

Alkoholis ardo ne tik kepenis, bet ir kasą, sutrikdo insulino gamybą, o tai sukelia gliukozės kiekio kraujyje svyravimus. Aš dažnai klausiu pacientų, kaip jie jaučiasi kitą dieną po vakarėlio, sočiau pavalgę. Jeigu laisvesni viduriai, savijauta bloga, padidėjęs troškulys, tuomet įtariu ne tik kepenų, bet ir kasos problemas.

– Analizuojant virškinimo problemas, daug kalbama apie Helicobacter pylori bakteriją. Vieni medikai sako, kad ji sukelia virškinimo problemas, kiti ramina, kad mes visi ją turime, bet  gydytis nereikia. Kaip manote jūs?

– Yra žmonių, kurie turi šią bakteriją, bet ji nieko blogo nedaro. Kitiems neigiamai veikia skrandžio gleivinę, greičiau atsiranda erozijos ir žaizdos skrandyje, dėl bakterijos poveikio jos lėčiau gyja. Iš savo praktikos pastebėjau, kad ši bakterija tampa vis atsparesnė antibiotikams ir sunkiau pasiduoda gydymui. Be antibiotikų, naudojame ir liaudies medicinoje puikiai žinomą bičių pikį, kai kurias vaistažoles. Taigi, jaučiantiesiems virškinimo sutrikimus būtina atlikti tyrimą dėl šios bakterijos ir sistemingai gydytis.

– Domitės homeopatija, vaistažolėmis. Kokias patartumėte vartoti kenčiantiesiems nuo dažnų virškinimo sutrikimų?

– Pirmiausia reikia nuodugniai pasitikrinti sveikatą, sužinoti tikslias negalavimo priežastis ir gydytis, o ne maskuoti simptomus medikamentais, parduodamais vaistinėse be recepto. Kai liga jau diagnozuota, patarčiau susireguliuoti mitybą, nepersivalgyti, saikingai vartoti alkoholį, stiprinti sveikatą ir nuolat sekti ligos eigą, atliekant kontrolinius tyrimus.

Viduriuojant, apsinuodijus galima išgerti sidabražolių šaknų arbatos. Tiems, kurių kraujospūdis mažesnis, tiks jonažolių, ramunėlių arbata, stimuliuojanti virškinimo procesus. Užkietėjusius vidurius laisvina kiaulpienių šaknys, kurios padeda ir kepenims. Į patiekalus galime įsiberti ir ciberžolių, kurios labai pagerina kepenų veiklą.


Komentaras

Dangira Babenskienė, gydytoja

Vis jaunesnio amžiaus žmones ir vis dažniau kamuoja virškinimo sutrikimai. Juos pajutus visuomet patariame atlikti virškinimo trakto ligų diagnostikai svarbius kraujo tyrimus, kurie neretai leidžia užbėgti už akių ligų komplikacijoms. Pirminei virškinimo sistemos diagnostikai naudojami biocheminiai kepenų fermentų tyrimai: AST (asparagininė aminotransferazė), ALT (alanininė aminotransferazė), ALP (šarminė fosfotazė), GGT (gamagliutamiltransferazė).

Taip pat būtina išsitirti dėl Helicobacter pylori bakterijos, kuri sukelia gastritą, opaligę ir net skrandžio vėžį. Kasos funkcijai įvertinti reikia padaryti kasos uždegimą rodantį tyrimą – pankreatinę amilazę. Visi šie tyrimai atliekami iš kraujo mėginio bet kurioje pirminės asmens sveikatos priežiūros įstaigoje ar laboratorijoje.


Šiame straipsnyje: persivalgymasmityba

NAUJAUSI KOMENTARAI

vidmantas

vidmantas portretas
laikausi dietos ir sportuoju. didziuojuosi kauno meru
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių