Pernai nustatyta per 20 naujų tymų atvejų

  • Teksto dydis:

Praėjusiais metais šalyje registruoti 22 tymų atvejai, o tai dvigubai mažiau nei užpernai, rodo Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenys.

Pernai tymais sirgo devyni vaikai iki vienerių metų ir 13 suaugusiųjų. 2015-aisiais fiksuota 50 susirgimo atvejų šia liga, 2014-aisiais jų buvo vienuolika.

ULAC teigimu, 2016-aisiais daugiausia – 13 – atvejų registruota Tauragės apskrityje. Susirgimai taip pat nustatyti Klaipėdos, Kauno ir Alytaus apskrityse.

Dauguma susirgusiųjų – suaugę asmenys, kurie buvo skiepyti tik viena vakcinos doze. Beveik visi susirgę vaikai buvo neskiepyti, nes jiems toks skiepas dar nepriklausė.

Centro medikai atkreipė dėmesį, kad Europoje ir pasaulyje netrūksta tymų protrūkių. Nuo 2016-ųjų rugsėjo iki šių metų sausio didžiausias šios ligos protrūkis nustatytas Rumunijoje (2 tūkst. 319 atvejų ir 14 mirčių). Protrūkis Kalifornijoje dar tęsiasi, per porą mėnesių čia registruota 20 susirgimų. Šveicarijoje šia užkrečiama liga pernai sirgo 70 žmonių.

 Apsaugo tik skiepai

„Iš visų susirgusiųjų tymais daugiau nei 80 proc. – neskiepyti ir daugiau nei 10 proc. susirgusiųjų skiepyti tik kartą“, – rašoma ULAC pranešime.

Tymai – ūminė, itin užkrečiama, sisteminė odos bėrimą sukelianti virusinė infekcija, plintanti oro lašeliniu būdu. 2015 metais pasaulyje nuo tymų infekcijos mirė 134 tūkst. 200 žmonių.

Tymai pavojingi, nes gali sukelti komplikacijų: pneumoniją, vidurinės ausies uždegimą, viduriavimą, encefalitą, mirtį, o vienintelė apsaugos priemonė nuo tymų – skiepai.

Lietuvos sveikatos apsaugos ministras buvo patvirtinęs normą, kad į darželius neturėtų būti priimami nuo tymų, raudonukės ir poliomielito nepaskiepyti vaikai. Tačiau pernai liepą Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas pripažino, kad šis ministro įsakymas prieštarauja teisės aktų hierarchijos principui.


Šiame straipsnyje: tymailigavirusas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių