Pavojingas virusas slypi ir jūros gėrybėse

  • Teksto dydis:

Hepatitas A, lyginant su kitais, kaip, pavyzdžiui, hepatitu B ir C, yra visai kitokia infekcija. Pirmiausia ji nėra kraujo, o žarnyno infekcija. Virusas patenka į kepenis, o užsikrečiama per nešvarias rankas, maistą, vandenį bei jūros gėrybes.

Kuo hepatitas A skiriasi nuo kitų? Ar jis labai pavojingas ir kaip jo užsikrečiama? Atsako specialistas Lietuvos infektologų draugijos pirmininkas prof. Arvydas Ambrozaitis.

Hepatitas A, lyginant su kitais, kaip, pavyzdžiui, hepatitu B ir C, yra visai kitokia infekcija. Pirmiausia ji nėra kraujo, o žarnyno infekcija. Virusas patenka į kepenis, o užsikrečiama per nešvarias rankas, maistą, vandenį bei jūros gėrybes. Tarkim, midijas ar moliuskus, kurie dažnai būna blogai termiškai apdoroti, taip pat austres ar kitus delikatesus.

Hepatitas A – virusinė liga, sukelianti kepenų uždegimą. Neretai ši infekcija gali sukelti žaibišką hepatitą. Hepatitas A – viena dažniausių infekcijų, kuria užsikrečiama keliaujant, ypač vasarą.

Ligos simptomai yra: gelsva oda, karščiavimas, pykinimas. Žmogų, užsikrėtusį šiuo virusu kamuoja nuovargis. Hepatito A virusas atsparus įvairiems išorės veiksmams, todėl jis ilgai išlieka gyvybingas ne tik ant įvairių paviršių, bet ir vandenyje. Efektyviausias būdas nuo jo pasisaugoti – skiepai. Hepatitui A imlūs visi žmonės, kurie neturi imuniteto šiam virusui.

Dažnai hepatitas A vadinamas „nešvarių rankų liga“. Ja lengvai užsikrečiama nuo sergančio žmogaus tiesioginio kontakto metu.

Užsikrėsti galima ir pačiais netikėčiausiais būdais: rūkant kaljaną, gaivinantis sušaldytais iš nevirinto vandens ledo kubeliais; valgant virusu užkrėstus džiovintus vaisius, mėgaujantis termiškai neapdorotomis jūros gėrybėmis; ragaujat virusu užsikrėtusio virėjo pjaustytas salotas, gurkštelėjus vandens, kuriame yra viruso; net buitinio kontakto metu, pavyzdžiui, naudojantis tais pačiais indais ar rankšluosčiai su hepatitu A užsikrėtusiu žmogumi.

Hepatitu A dažnai užsikrečia vaikai, nes jie nėra linkę laikytis švaros, yra mažiau apdairūs nei suaugusieji.

Specifinio hepatito A gydymo nėra. Mūsų organizmas paprastai pats puikiai išsivalo nuo šios infekcijos. Tad dažniausiai gydytojas jums skirs simptominį palaikomąjį gydymą, tai yra lovos režimą ir ramybę. Reikėtų vartoti daug skysčių, jei vemiama – taikoma skysčių infuzinė terapija. Taip pat skiriami skausmą ar karščiavimą mažinantys vaistai, antiemetiniai vaistai mažinantys pykinimą ir vėmimą. Reikėtų riboti alkoholį ir vaistus, galinčius pažeisti kepenis. Kurių vaistų nebevartoti jums turėtų patarti jus gydantis gydytojas. Rekomenduojama rinktis švelnaus maisto dietą.


Šiame straipsnyje: Hepatitas Asveikataskiepailigos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių