Pati sau vėžį diagnozavusi medikė: vėžys – ne pasaulio pabaiga

Po visą Lietuvą važinėja Rožinio kaspino autobusas, kuriame moterys gali pasitikrinti, ar neserga krūties vėžiu. Viena iš autobuso medikių – gydytoja echoskopuotoja Aura Bartaškienė. Šiame pačiame autobuse ji nustatė krūties vėžio diagnozę ir sau.

„2012 metais, per Jonines, būdama pirtyje, pastebėjau, kad vienas spenelis lyg ir atrodo kitaip. Bet po to aš tiesiog visa tai pamiršau ir atsiminiau rugsėjo mėnesį. Tada pagalvojau, kad, kadangi jau esu rožinio kaspino autobusiuke ir turiu galimybę, reikėtų pasitikrinti pačiai. [...] Diagnozę aš nustačiau pati sau ir po to jau gydžiausi“, – pasakoja „Nedelsk“ projekto „Rožinio kaspino autobusėlio“ gydytoja echoskopuotoja.

Tačiau moteris išliko stipri ir ligą įveikė. 

„Aš tikrai žinau, kad vėžys nėra pasaulio pabaiga. Vėžys yra labai nemaloni patirtis, bet jis yra išgydomas, ypač – krūties vėžys. Jeigu laiku pradedamas gydymas, jeigu išsigandus nesislepiama, visa tai yra labai gerai išgydoma – aš pati čia sėdžiu sveika ir patenkinta gyvenimu“, – šypsosi A. Bartaškienė.

Spalis – kovos su krūties vėžiu mėnuo. Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis,  visame pasaulyje kasmet aptinkama apie 1 mln. 700 tūkst. naujų krūties vėžio atvejų. Nuo šio vėžio kasmet miršta daugiau nei pusė milijono moterų. 

Nacionalinio vėžio instituto duomenimis, šalyje krūties vėžys yra dažniausia moterų onkologinė liga, o kasmet krūties vėžio diagnozę išgirsta pusantro tūkstančio lietuvių. 

Daugiau apie „Rožinio kaspino autobusėlio“ akciją ir medikės istoriją – pokalbyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių