Pasaulio medikų teniso čempionate – proga parodyti Lietuvą

Šią vasarą gydytojų bendruomenės laukia neeilinis renginys. Pirmą kartą Lietuvai patikėta rengti Pasaulio medikų teniso čempionatą. Tai bus ne tik galimybė parodyti šalį, bet ir dar labiau suvienyti gydytojus.

Garbinga pareiga

Pasaulio medikų teniso čempionatas vyks jau 49-ą kartą, tačiau pirmą kartą jį organizuoja Lietuva. Organizatoriai tikina, kad tai bus vienas didžiausių gydytojų renginių Lietuvoje, kuris, neaišku, ar kada nors pasikartos.

"Ko gero, šis čempionatas taps istorinis, nes įvyks kartą per šimtmetį ir daugiau, ir nežinia, ar kada nors pasikartos. Kiekviena šalis nori būti šio garbingo renginio šeimininke. Džiaugiamės, kad Lietuva iškovojo tokią teisę būtent šiuo metu", – pažymėjo  Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) rektorius, Lietuvos gydytojų teniso sąjungos (LGTS) prezidentas profesorius Remigijus Žaliūnas.

Anot jo, Pasaulio medikų teniso čempionatą galima sieti ir su kitomis bendruomenei reikšmingomis datomis. Rektorius pastebėjo, kad lietuviai mėgsta simbolius, tad šis renginys siejamas ne tik su Lietuvos šimtmečiu: būtent šiemet sukanka ir šimtas metų, kai tenisas Lietuvoje apskritai pradėtas žaisti. Taip pat šiemet Lietuvos gydytojų sąjungai sukanka 95 metai.

Tikimasi, kad medikai ir toliau bus aktyvūs ir puikiai reprezentuos šalį. Anot LSMU rektoriaus, medikų teniso čempionate gali žaisti tie, kurie baigė studijas ir yra įgiję gydytojo ar gydytojo odontologo diplomą.

"Tikimės, kad lietuvių dalyvaus bent šimtas. Ar tai pavyks, dar nežinau, nes registracija nesibaigė, bet mūsų medikų bendruomenė tikrai yra aktyvi ir nemaža, apie 300 medicinos specialistų žaidžia tenisą. Prieš trejus metus į teniso gretas įsiliejo ir odontologai", – pasakojo profesorius R.Žaliūnas.

Šansas parodyti šalį

LGTS nariai tikina, kad surengti Pasaulio medikų teniso čempionatą yra ir didelis iššūkis. Norisi, kad iš kitų šalių į Lietuvą atvykę svečiai patirtų pačių gražiausių įspūdžių.

Šis čempionatas taps istorinis, nes įvyks kartą per šimtmetį ir  nežinia, ar kada nors pasikartos.

"Paprastai pasaulio čempionatuose medikai dalyvauja maždaug iš 25 šalių. Mums svarbu, kad atvyktų iš kuo įvairesnių pasaulio kampelių", – tvirtino profesorius R.Žaliūnas.

Atidarymo programoje numatyti įvairūs kultūriniai pasirodymai, sveikinimo kalbos. Vilniaus rotušėje vyks nacionalinis vakaras, kurio metu čempionato dalyviai bus supažindinti su lietuvių kultūra, istorija. Medalius įteikti numatyta taip pat istorinėje vietoje – Valdovų rūmuose. Neatmetama galimybė svečius pakviesti į įvairias ekskursijas po gražiausias šalies vietas.

"Daugelis medikų šiaip nepagalvotų atvykti į Lietuvą, tačiau tenisas jiems atveria kelią. Be to, gydytojai dažnai į čempionatą atvyksta su šeimomis, manau, kad dauguma jų Lietuvoje lankysis pirmą kartą. Tikrai mūsų sostinę pamatys daug žmonių iš skirtingų pasaulio šalių. Tikimės, kad šiuo renginiu atkreipsime dėmesį, jog Lietuva yra tikrai nuostabi šalis", – sakė LSMU rektorius.

Tenisas – tik viena sudedamųjų renginio dalių. Viešint medikams vyks ir kongresas, bus skaitomos įvairios paskaitos.

Vietinis čempionatas

Artėjant Pasaulio medikų teniso čempionatui dėliojami ne tik organizaciniai akcentai. Lietuvos gydytojai ir odontologai rengiasi jame gerai pasirodyti. Neseniai baigėsi LGTS dvejetų turnyras, teniso kortuose iki metų renginio medikai dar ne kartą lankysis.

LGTS buvo įkurta 2008 m., ją įkūrė gydytojas Jonas Girskis. Seniau teniso turnyrai buvo organizuojami kartą per metus, tačiau dabar tradicija kiek pasikeitė.

"Kiekvienų metų sausio viduryje rengiamas Lietuvos gydytojų ir odontologų dvejetų turnyras. Taip pat gegužės viduryje organizuojamas rektoriaus taurės teniso turnyras. Abu renginiai vyksta Kaune. Galime pasidžiaugti, kad kasmet į tenisą įsitraukia vis daugiau medikų. Šiemet turnyre dalyvavo daugiau kaip 100 žaidėjų, kurie po įtemptų varžybų liko tikrai patenkinti ir laimingi. Dabar visi gyvename artėjančių rektoriaus taurės varžybų ir Pasaulio medikų teniso čempionato laukimu", – kalbėjo LGTS valdybos narys Aidas Valiukevičius.

Registruodamiesi į vietinius turnyrus dalyviai pažymi ir savo mokslo laipsnius, tad akivaizdu, kad į teniso bendruomenės gretas jau įsiliejo apie dvidešimt profesorių. Tenisu susižavėję nemažai chirurgų, šeimos gydytojų, pediatrų ir odontologų. Medikų, žaidžiančių tenisą, geografija taip pat plati, apima ne tik didžiuosius Lietuvos miestus, bet ir šalies pakraščiuose esančius miestus ir mažus miestelius, tokius, kaip Ignalina arba Šilutė.

"Malonu, kad tenisą žaidžia kelios šeimų kartos. Turnyre dalyvauja tėvas ar mama su sūnumi, dukra. Taisyklėse esame numatę, kad turnyre gali dalyvauti tik tie medikai, kurie jau baigę studijas, tačiau tada komandoje turi būti kitas medikas, ne jaunesnis nei 35 metų. Toks bendradarbiavimas gražus", – įvertino A.Valiukevičius.

Pasaulio medikų teniso čempionatą organizuoja LSMU, LGTS ir Lietuvos gydytojų sąjunga. Organizatoriai tikino, kad čempionatas vyks atviruose kortuose, tad šventė bus visiems, nes varžybas galės stebėti visi norintieji.

Renginys vyks Vilniuje rugpjūčio 3–9 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių