- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Neretai manoma, kad norint maitintis sveikai ir skaniai tam reikia skirti daug laiko ir pinigų.
Vis tik ši taisyklė galioja tikrai ne visada, o bene puikiausias to pavyzdys – košės. Ne veltui visame pasaulyje spalio 10 dieną minima košės diena, kuri nuo 2014 metų kasmet pažymima ir Lietuvoje.
Įvairių grūdų košes dietologai rekomenduoja rinktis pakankamai dažnai, o toks maistas ypač naudingas yra vaikams. Tuo metu prekybininkai pastebi, kad jau paruoštų košių ir tam tikrų joms gaminti tinkamų kruopų pardavimai Lietuvoje pastaruoju metu gan ženkliai augo. Be to, pirkėjai ieško vis įvairesnių grūdinių produktų.
Košių nuperka iki 20 proc. daugiau
Prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovės Bertos Čaikauskaitės teigimu, iš kai kurių paruoštų košių pardavimų galima spręsti, kad šis maistas daliai lietuvių jau tapo įprastu pasirinkimu pusryčiams, priešpiečiams ar vakarienei. Prekybos tinklo atstovės manymu, tai sietina su vis ryškėjančiomis sveikesnės mitybos tendencijomis ir augančiu lietuvių dėmesiu maistui, kurį jie kasdien vartoja.
„Kai kurių dribsnių košių pardavimai, lyginant su praėjusiais metais, šiemet išaugo net 15-20 proc. Populiariausios iš jų yra avižų dribsnių košės. Nors šiuo metu labiausiai yra mėgstamos košės be priedų, tačiau gyventojai atranda ir uogomis ar vaisiais pagardintus gaminius. Pavyzdžiui, mūsų pirkėjai pastaruoju metu tikrai noriai renkasi avižų dribsnių košes su mėlynėmis ar pienu ir miško uogomis. Košių asortimentą siekiame nuolat plėsti“, – sako B. Čaikauskaitė.
Populiariausios – grikių kruopos
Prekybos tinklo atstovė pastebi, kad didėjantis lietuvių prielankumas košėms atsispindi ir augančiuose kai kurių kruopų pardavimuose. Visų pirma tai pasakytina apie grikius, kurių paklausa, B. Čaikauskaitės teigimu, per paskutinius metus išaugo maždaug dešimtadaliu.
„Grikiai sėkmingai įsitvirtino populiariausių kruopų sąrašo viršuje. Šią grūdinę kultūrą lietuviai pastaraisiais metais tikrai pradėjo vertinti labiau. Taip pat gausiai perkami ir ryžiai bei avižų gaminiai. Įvairių kruopų ir košių populiarumą tikriausiai lemia ir jų kaina, mat tai pakankamai pigus produktas. Pavyzdžiui, tarp pigiausių esančios miežinės ir kvietinės kruopos, avižų dribsniai sudaro nemenką dalį visų šios produktų kategorijos pardavimų“, – sako B. Čaikauskaitė.
Vis drąsiau renkasi naujoves
Tiesa, B. Čaikauskaitė pažymi, kad lietuviai jau nebūtinai ieško kuo pigesnių kruopų ir košių, bet siekia išmėginti įvairesnius skonius, rinktis sveikatai palankiausius produktus.
„Vis daugiau nuperkama ir mažiau įprastų grūdų, kruopų bei sėklų – bolivinių balandų, bulguro, įprasto ir perlinio kuskuso, linų sėmenų, kviečių gemalų, speltos kviečių, burnočio, ispaniško šalavijo (chia) ar kanapių sėklų. Iš pardavimų galima spręsti, kad lietuviai taip pat jau išbando košes ne tik iš grūdų, bet ir lęšių, spindulinių pupuolių, avinžirnių“, – sako B. Čaikauskaitė.
Vertingiausi – pilno grūdo gaminiai
Tuo metu mitybos poveikio sveikatai tyrėja Aida Matulevičiūtė rekomenduoja rinktis košes tik iš pilno grūdo produktų, mat jie yra svarbi pilnavertės mitybos dalis.
„Produktai, kuriuose panaudojamos visos grūdo dalys, turi daug mineralinių medžiagų, vitaminų ir riebalų, taip pat skaidulų. Šios yra naudingos mūsų žarnyno veiklai ir veikia kaip probiotikai. Be to, pilno grūdo angliavandeniai nesukelia staigaus cukraus kiekio kraujyje padidėjimo, bet užtikrina tolygų energijos pasiskirstymą bei ilgesnį laiką trunkantį sotumo jausmą“, – pasakoja A. Matulevičiūtė.
Kai kurios kruopos – supermaistas
A. Matulevičiūtė pažymi, kad ne visi grūdai ar iš jų pagamintos košės yra vienodai vertingos. Pavyzdžiui, jei grikiai ar bolivinė balanda galėtų būti priskiriami ypač naudingo maisto kategorijai, tuo metu tokios kruopos kaip manai ar kuskusas retai kada būna pilno grūdo, todėl pasižymi ženkliai kuklesnėmis maistinėmis savybėmis, dar vadinamomis „tuščiomis kalorijomis“ - tik energija, kurią reikia panaudoti.
„Taip pat labai svarbu neapsiriboti vienos rūšies grūdais ar košėmis, o rinktis juos kuo įvairesnius, prioritetą teikiant viso grūdo gaminiams. Nuolat keičiant ir maišant įvairias grūdines kultūras su lęšiais ar pupomis organizmui nepritrūks baltymų, todėl vartoti tokius produktus pravartu visiems besidomintiems pilnaverte mityba, visavalgiams bei atsisakiusiems gyvūninės kilmės produktų“, – pažymi A. Matulevičiūtė.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Baltijos šalys bendradarbiaus valdant su sveikata susijusias krizes
Trečiadienį sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys Briuselyje pasirašė memorandumą su kitų Baltijos valstybių – Latvijos ir Estijos – ministrais dėl bendradarbiavimo ir savitarpio pagalbos su sveikata susijusių krizių valdyme, ...
-
PSO: per 50 metų skiepai išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių8
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį pareiškė, kad per pastaruosius 50 metų skiepai pasaulyje išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių. ...
-
Skelbiamas Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės direktoriaus konkursas1
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė konkursą Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) direktoriaus pareigoms užimti. ...
-
NVSC: rudenį dalis gyventojų nuo erkinio encefalito galės pasiskiepyti nemokamai4
Nuo rugsėjo pirmosios 50–55 metų sulaukę asmenys galės nemokamai pasiskiepyti nuo erkinio encefalito, praneša Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...
-
Nacionalinis vėžio institutas rengs mokymus odontologams, kaip gydyti vėžiu sergančius pacientus
Nacionalinis vėžio institutas (NVI), Odontologų rūmai ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA) sutarė dėl bendradarbiavimo gydant vėžiu sergančius pacientus. Pasak specialistų, odontologams dažnai trūksta žinių, kaip gydyti onkologin...
-
Medikai ragina įdiegti kūdikių patikrą dėl imunodeficito, pabrėžia šeimos gydytojų svarbą
Medikai ragina kūdikius tikrinti dėl įgimtų imuninės sistemos sutrikimų, nes tai leidžia visiškai išgydyti imunodeficitą, tuo metu diagnozuojant šią genetinę ligą suaugusiesiems pabrėžia šeimos gydytojų vaidmenį. ...
-
Gali tirti pavojingiausias pasaulio infekcijas: žmonės į procesą praktiškai nesikiša
Panevėžio ligoninėje atsirado galimybė diagnozuoti visas, net pačias pavojingiausias, pasaulio infekcijas. Rekonstravus laboratoriją, atsirado moderniausia aparatūra, visi procesai skaitmenizuoti, tyrimų duomenys sujungti su e.sveikata, todėl gydytoja...
-
Iššokęs pėdos kauliukas: deformacija pašalinama be didelių pjūvių3
„Northway“ inf. ...
-
Prezidentūra palaiko „Invega“ idėją ieškoti papildomų priemonių padėti gynybos pramonės įmonėms3
„Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) vadovas Dainius Vilčinskas su prezidentu Gitanu Nausėda sutarė, kad reikalingos papildomos priemonės paremti gynybos pramonės įmonių plėtrą. ...
-
Sugrįžusi žiema sujaukė lietuvių sveikatą: per anksti išsitraukėme šortus?3
Sugrįžę žiemiški orai atpūtė atgal ir peršalimus. Apie neįprastą peršalimo sezoną LNK žurnalistas kalbėjosi su „Eurovaistinės“ vaistininke Jovita Alekniene. ...