Paradoksas – užsikrėtimų daugėja, bet vakcinos pilamos lauk: kodėl taip yra?

  • Teksto dydis:

Lietuvai vis pralaimint kovą su koronavirusu ir kasdien skaičiuojant po kelis tūkstančius užsikrėtusiųjų bei kelias dešimtis mirčių, tūkstančiai vakcinų išpilamos lauk, informuoja LNK. Kodėl taip daroma ir ar tikrai vakcinų negalima padovanoti kitoms draugiškoms šalims, pokalbis su Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) patarėju Luku Galkumi.

– Kodėl tokie išpilamų vakcinų skaičiai? Kokios yra pagrindinės priežastys?

– Šiuo metu truputį pradėjo augti išpilamų vakcinų skaičiai, nes neauga skiepijimo tempai taip, kaip norėtume. Reiškia, išlieka daugiau mažiau stabilūs. Gal stebimas toks mažas augimas šią savaitę. Ir dėl to, kad šiuo metu į skiepijimo procesą įsijungia vis daugiau įstaigų, kurios skiepija. Tai natūralu, kad tą patį asmenų skaičių paskirsčius po daugelį įstaigų ne tik po kelias, susidaro tokių atvejų, kada įstaigos negali sunaudoti visų atidarytų flakonų ir tiesiog vakcinos yra išmetamos, nes jos jau nebetinkamos naudoti praėjus tam tikram laikui.

Priemonių tikrai yra, vakcinos pasiekia praktiškai tikrai visas gydymo įstaigas, kurios nori gauti vakcinas.

– Skiepijimo apimčių mažėjimai yra visiškai susiję su ministerijos neveiklumu, nes skatinimo priemonių tokių, kokių buvo tikėtasi, kaip nėra, taip nėra. Kodėl?

– Priemonių tikrai yra, vakcinos pasiekia praktiškai tikrai visas gydymo įstaigas, kurios nori gauti vakcinas. Tai reiškia, visi šeimos gydytojų kabinetai, kurie nori skiepyti savo pacientus, gali tai padaryti. Mes skatiname šeimos gydytojus, kad jie atrastų daugiau laiko pasikalbėti su gyventojais ir juos įtikintų pasiskiepyti. Taip pat atsirado Seimui prieš kelias savaites priėmus sprendimą papildomos išmokos vyresnio amžiaus gyventojams, kurios, tikimasi, kad irgi padidins tuos tempus. Tai tikrai yra diegiama daug priemonių, tiesiog ne visos natūraliai suveikia. Ir tiesiog turime dalį tų žmonių, kurių nepavyksta įtikinti pasiskiepyti.

– Bet jūsų manymu, tai, kad nebuvo masinės reklamos, masinės kampanijos, ką turi kitos pasaulio valstybės – nuo dovanų iki bet ko, tikrai prisidėjo prie to, kad vakcinacija būtų didesnė ir vakcinų nereikėtų tiesiog pilti lauk?

Iš to nereikėtų daryti didelės problemos. Žinoma, stengiamės taupyti vakcinas tiek, kiek įmanoma.

– Pirma, kad vakcinos yra išpilamos, reikia suprasti, jog yra visiškai normali praktika. Pagal Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO) iki 10–15 proc. vakcinų natūralu nulaistyti, kai vakcinos yra nesupakuotos po vieną dozę, bet kada yra naudojami daugiadoziai flakonai. Iš to nereikėtų daryti didelės problemos. Žinoma, stengiamės taupyti vakcinas tiek, kiek įmanoma. O antra, tikrai tų praktikų įvairiose pasaulio šalyse yra skirtingų. Tiek SAM, tiek kitos institucijos bando kai kurias praktikas diegti ir Lietuvoje, bet matome, kad ne visos pasiteisina. Jeigu pasižiūrėtume – Izraelyje pasiteisino vykimas į gyventojų namus ir skiepijimas jų namuose, Lietuvoje tas davė tik ribotą rezultatą. Tai negalime sakyti, kad priemonės nediegiamos, tiesiog ne visos priemonės pas mus suveikia.

– Taip, dramos gal ir nereiktų daryti, bet tai visgi kainuoja pinigus. Kitas klausimas – kodėl šios vakcinos yra išpilamos o ne, pavyzdžiui, dovanojamos mums draugiškoms valstybėms? Pradedant Ukraina ir baigiant kitomis.

– Yra donuojamos kitoms valstybėms ir jos yra surenkamos iš savivaldybių ar skiepijimo centrų, jeigu centrai dar turi neatidarytas pakuotes. Bet reikia suprasti, kad tos vakcinos, kurias mes išpilame, nėra paimtos pakuotėmis ir išmestos į šiukšlių dėžę. Čia yra tos vakcinos, kur buvo atidaryti flakonai – vakcinų buteliai, ir, tarkime, iš šešių dozių buvo sunaudotos tik penkios. Ir tada likus valandai iki vakcinos galiojimo laiko (pabaigos, – red. past.) , nes ji atidaryta galioja vos kelias valandas, ir nepasirodžius pacientui, tokias vakcinas reikėjo išmesti. Tai mes kalbame apie tokias vakcinas. Suprantama, kad atidarytų flakonų į kitas šalis nenuvešime ir net vietoje neperskirstysime tarp skiepijimo centrų. Dėl to tie skaičiai tokie ir susidaro. Bet tikrai Lietuva yra paaukojusi daugiau nei pusę milijono vakcinų. Yra priimti sprendimai dėl didesnio vakcinų aukojimo. Vakcinos į kitas šalis iškeliaus šią, kitą savaitę. Tai tikrai donavimas yra gana aktyvus.

Reikia suprasti, kad tos vakcinos, kurias mes išpilame, nėra paimtos pakuotėmis ir išmestos į šiukšlių dėžę.

– Jūs sakote, kad tai nėra dideli skaičiai. Bet tai, ką jūs šiandien minėjote naujienų agentūrai BNS, rugpjūtį išpilti 4 tūkst. dozių, rugsėjį 4,4 tūkst., spalį jau yra jau 5,6 tūkst. Skaičiai nėra tokie maži. Galbūt tai yra darbo planavimo problema ir ministerija čia turėtų labiau padirbėti?

– Skaičiai gal atrodo gyventojams dideli, bet jeigu pasižiūrėtume į paskiepytų gyventojų skaičius, tai šitie skaičiai sudaro vos kelis procentus nuo visų paskiepytų ir sunaudotų vakcinų dozių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
manau visuose skaičiuose tik melas ir jis dirbtinai kuriamas

JAPIS

JAPIS portretas
O reikia teik nadaug - kokiam pusmečiui išleist atostogų visus gydytojus, slaugytojus, paramedikus, greitųjų vairuotojus,.

As

As portretas
ar daugeja uzsikretusiu ar daugeja serganciu? Ruosiama teritorija Briuseliui, pildosi samokslo planas
VISI KOMENTARAI 19

Galerijos

Daugiau straipsnių