Paneigė anksčiau sklandžiusį mitą apie kalcį ir magnį

„Buvo sukurtas mitas, kad kalcio žmonėms reikia dvigubai daugiau nei magnio, ypač moterims, kad užkirstų kelią osteoporozės vystymuisi. Tačiau vėlesni tyrimai parodė – tam, kad organizmas dirbtų darniai, magnio ir kalcio turėtų būti po lygiai“, – laidoje „Klauskite daktaro“ sako gydytojas Alvydas Unikauskas.

Jis įvardija, koks maistas yra geriausias šių medžiagų šaltinis ir kokius ženklus siunčia organizmas, jeigu jam trūksta kalcio ar magnio.

Kalcis reikalingas tinkamai formuotis kaulams ir dantims, tinkamai krešėti kraujui. Šis mikroelementas taip pat mažina nervų sistemos dirglumą. Jis svarbus reguliuojant širdies ritmą.

Magnis atpalaiduoja raumenis ir kraujagysles. Jis taip pat reikalingas energijai ląstelėse gaminti, padeda skaidyti baltymus, riebalus ir angliavandenius. Magnis naudojamas DNR sintezei kaip statybinė medžiaga. Taip pat jis reikalingas normaliai širdies veiklai.

„Atkreipkite dėmesį į kalcio ir magnio santykį. Buvo sukurtas mitas, kad kalcio žmonėms reikia dvigubai daugiau nei magnio, ypač moterims, kad užkirstų kelią osteoporozės vystymuisi. Tačiau vėlesni tyrimai parodė – tam, kad organizmas dirbtų darniai, magnio ir kalcio turėtų būti po lygiai“, – sako A. Unikauskas.

Magnis veikia kartu su kalciu, palaikydamas kaulų tankį ir nervų bei raumenų impulsus. Taip pat kalcio ir magnio kiekį reikia subalansuoti vitaminais D ir K. Gydytojas teigia, kad negalima be saiko vartoti kalcio ir magnio pamirštant kitas medžiagas.

„Papildų vartojimo problemos egzistavo visada, matyt, jos niekada nesibaigs. Tačiau turi būti atlikti tyrimai, reikia žinoti, kokių ir kiek medžiagų yra [organizme], kiek [papildų] reikia gerti, o ne taip, kad kažkas pasakė, jog reikia gerti kalcį. Šis procesas yra sudėtingas“, – pastebi gydytojas.

Jo teigimu, papildų vartojimo problemos nelieka, jei mityba tinkama ir mikroelementus gauname iš maisto.

Anot A. Unikausko, geriausi magnio šaltiniai yra kviečių sėlenos, saulėgrąžų sėklos, kakavos milteliai, anakardžių riešutai.

Kalcio šaltiniai: pienas, migdolų riešutai, lapiniai kopūstai, brokoliai. Gydytojas atkreipia dėmesį, kad, jei yra tokia galimybė, norint gauti daugiau kalcio geriau gerti nepasterizuotą pieną.

Įvairūs požymiai gali išduoti, kad organizmui trūksta kalcio arba magnio. Pavyzdžiui, dažnas kraujavimas iš nosies, vis dažniau kamuojantis mėšlungis gali būti kalcio trūkumo požymiai. Jei trūksta kalcio, gali sutrikti širdies veikla, pradėti tirpti galūnės, susilpnėti dantys, plaukai ir nagai.

Magnio trūkumo simptomai: padidėjęs nervingumas ir depresija, galūnių tirpimas, galvos skausmai, raumenų spazmų sukelti skausmai, širdies ritmo sutrikimai.

Daugiau apie tai, kaip išvengti kalcio ir magnio trūkumo, – vaizdo įraše.


Šiame straipsnyje: kalcismagnis

NAUJAUSI KOMENTARAI

qqq

qqq portretas
Koks dar gali būti kalis ,magnis ar dar koks "is" perdirbtuose,perkaitintuose produktuose? Niekad netikėjau ir netikėsiu pasakomis.

Vladas

Vladas portretas
Tos laidos,,daktaras Ozas,ar klauskite daktaro" yra niekines.Jie pries filmavima pasiskaito kompe ir sapalioje ir klaidina ziurovus.Ta pati ir as sugebeciau.

Anonimas

Anonimas portretas
Tata, tau jau nepadės niekas-nei kalcis, nei magnis...
VISI KOMENTARAI 7

Galerijos

Daugiau straipsnių