Pacientai laukia galimybės nuomotis įrangą iš gydymo įstaigų

Kvėpavimo problemų turintys pacientai galbūt galės gydymą tęsti namie, išsinuomoję reikalingą įrangą iš gydymo įstaigų.

Tokią sveikatos draudimo įstatymo pataisą Seimui pateikė vyriausybė. Tikimasi, kad taip bus veiksmingiau naudojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšos, palengvės ir žmonėms, ir ligoninėms.

Dirbtinės plaučių ventiliacijos aparato dabar reikia apie dviem šimtams žmonių. Daugumai prietaisas reikalingas kasnakt, kai kuriems ir nuolatos. Negalėdami įsinuomoti aparato, pacientai gali jį nusipirkti, bet tai nepigu. Santaros klinikose besilankančiai pacientei tam prireikė banko paskolos.

„Aš ir dabar dar skolinga už jį, jis kainuoja 1600 eurų, šita kaukė – 230, tai apie 2000. Aš jį naudoju kiekvieną naktį, aš jį turiu namuose. Liko tik 300 eurų užmokėt lizingui, aš per lizingą, o taip gi už 250 pensijos tai tikrai jo nenusipirksi“, – sakė Janina Varnytė.

Pagal prietaiso sudėtingumą, dirbtinės plaučių ventiliacijos aparato nuoma metams gali siekti ne vieną tūkstantį eurų.

„Ligonių kasų specialistų skaičiavimu, šiandien dienai dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatai pacientams kainuoja nuo 100 iki 1500 eurų per mėnesį. Atitinkamai, per metus tai yra nuo 1000 iki 15 000 eurų, tai yra tikrai dideli pinigai“, – Valstybinės ligonių kasos Ryšių su visuomene skyriaus vedėjas Rimantas Zagrebajevas.

Vyriausybė pritarė sveikatos draudimo įstatymo pataisoms. Jos suteiktų galimybę pacientams, kuriems dėl kvėpavimo sutrikimų reikia dirbtinės plaučių ventiliacijos aparato, nuomotis jį iš gydymo įstaigų. Sveikatos apsaugos ministras sako, kad taip būtų pagerinta sveikatos priežiūros kokybė namie ir sumažintos slaugymo sąnaudos ligoninėje.

„Toks pakeitimas ir sprendimas sudarytų galimybes iš privalomo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšų draustiem asmenims tokią įrangą tiesiog nuomoti. Tai reiškia, kad žmogus nebūtinai turėtų būti tokiu atveju ligoninėj slaugomas, jeigu jam reikia tokios įrangos. Jisai galėtų likti ir namie“, – kalbėjo ministras A. Veryga.

Jei Seimas pritars įstatymo pataisoms, ateityje svarstoma Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis padengti ir kitos medicininės įrangos nuomos išlaidas.

„Toks spendimas leistų svarstyti ir apie kitų aparatų nuomą, nes mūsų specialistai mato, kad reikalingi pacientams namuose ir dializės aparatai ir insulino pompos ir kita medicininė įranga“, – sakė Valstybinės ligonių kasos Ryšių su visuomene skyriaus vedėjas R. Zagrebajevas.

Sveikatos draudimo įstatymo pataisas dėl kvėpavimo aparatų nuomos Seimas turėtų svarstyti šioje rudens sesijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių