Organizmą vėsinantys ir gaivinantys produktai

Vasaros karštis ir tvankumas tiesiog varo iš proto. Ieškote būdų, kaip atsigaivinti ir kuo atsivėsinti? Dažniausiai renkatės šaltus gėrimus ir ledus? Tačiau turbūt nežinojote, kad minėti produktai išbalansuoja organizmo vėsinimo sistemą, todėl atgaiva – trumpalaikė. Bet ką daryti norint ilgesnio poveikio? Galime jus užtikrinti, kad ledai ir atšaldyti gėrimai nėra vienintelis organizmą vėsinantis pasirinkimas.

Vandeningi vaisiai ir daržovės

Tikrai tiesa – trintų vaisių kokteiliai, jų ar daržovių salotos yra vienas geriausių atgaivos būdų vasarą. Gaminkite salotas iš ridikėlių, agurkų, svogūnų, kriaušių, arbūzų, melionų, kivių, braškių ir t.t.

„Sveikas kaip ridikas“ – tai ne iš piršto laužtas posakis. Ridikai – viena seniausių daržovių, kuri mažina cholesterolio kiekį kraujyje. Augdami jie sukaupia daug vertingų mikroelementų ir vitaminų. Juose gausu geležies, cinko, jodo, kalcio, kalio ir magnio. Šioje daržovėje vitamino C yra ne mažiau nei citrinoje.

Agurkai turi baltymų, cukraus, vitaminų C, B1, B2, P, A, jodo, įvairių mineralinių medžiagų ir tam tikrų fermentų, kurie padeda organizmui pasisavinti gyvulinius baltymus. Štai todėl dietologai rekomenduoja mėsos ir žuvies produktus valgyti su salotomis, kuriose yra agurkų.

Pasirodo, kad svogūnai taip pat turi ir organizmą vėsinančių savybių. Nepaisant aštraus kvapo ir skonio, svogūnas priskiriamas prie afrodiziakų. Šioje daržovėje gausu vitamino E.
Kriaušės – labai sultingi vaisiai. Jose daug vandens, kalio (100 g kriaušių vidutiniškai yra 127 mg kalio). Šis mikroelementas labai svarbus normaliai širdies veiklai. Kriaušių sudėtyje esančios maistinės skaidulos aktyvina žarnyno veiklą.

Arbūzai ne tik vėsina, bet ir valo inkstus, normalizuoja laisvus vidurius. Tačiau specialistai pataria, kad norint išsaugoti sveiką virškinimą, šio vaisiaus nereikėtų valgyti maždaug tris valandas po valgio.

Melionai turi daug fermentų, kurie puikiai pasisavinami žarnyne, padeda normalizuoti jo veiklą. Šį vaisių patariama naudoti kaip vaistą nuo visų virškinimo sutrikimų, sergant įvairiomis kepenų ligomis, taip pat esant inkstų ir šlapimo pūslės akmenligei.

Kiviuose gausu fitocheminių medžiagų, vitaminų, mineralų ir tirpios ląstelienos. Didelis pastarosios kiekis padeda apsaugoti gleivinę nuo toksinų, taip pat nuo chemikalų storojoje žarnoje, kurie sukelia vėžį.

Braškėse gausu antioksidantų. Jos yra puikus vaistas nuo širdies ir kraujagyslių ligų. Gerina širdies darbą – kraujagyslės tampa elastingesnės, sumažėja kraujospūdis. Jose taip pat daug folio rūgšties (vitamino B 9). Ji gerina atmintį. O braškėse esantys mikroelementai – geležis, kalis, kalcis ir magnis stiprina širdį, kaulus, dantis bei nervų sistemą.

Ruošdami salotas, nebijokite eksperimentuoti. Galbūt atrasite naujų skonių, kurie nudžiugins jūsų gomurį.

Vanduo su žaliąja citrina, mėtomis ir... agurkais?

Žaliosios citrinos yra vieni geriausiai atgaivinančių vaisių. Karštą vasaros dieną į ąsotį vandens įmeskite kelias šių citrinų skilteles ir mėtų lapelių. Mėgstantieji saldžiau ir norintieji palepinti akis spalvomis gali vandenį paskaninti braškėmis ar avietėmis. Išbandykite ir agurkų su mėtomis mišinį. Vandens skonis bus itin gaivinantis.

Nereikėtų pamiršti, kad karštomis dienomis daug prakaituojama. Kadangi prakaituojant pašalinama daug vandens, su juo ir mineralinių medžiagų, tad reikėtų gerti vandenį ir mineralinį vandenį. Kasdien jo reikėtų išgerti bent pusantro litro.

Karštą vasaros dieną atgaivins ir mėtų arbata. Mėta gerai tonizuoja visą organizmą, mažina kraujo spaudimą, stimuliuoja širdies raumenų darbą, mažina galvos skausmą, gerina kraujotaką.
Aviečių uogose yra fruktozės, gliukozės, sacharozės, ląstelienos, pektinų, organinių rūgščių, mineralinių medžiagų: natrio, kalio, kalcio, magnio, fosforo, geležies, taip pat vitaminų B1, B2, PP, C, karotino. Dėl tokios vertingų medžiagų ir vitaminų gausos, avietės vadinamos vienomis vertingiausių uogų. Tačiau karštą dieną su jomis persirengti nevertėtų, nes šios uogos skatina prakaitavimą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių