Onkologiniams pacientams aktualiausia tema – gyvensena

Susidūrusiems su onkologine liga viena aktualiausių temų – gyvensena. Kaip maitintis, ką vartoti, ką daryti, kad liga nesugrįžtų? Šiais ir kitais klausimais pacientai apibėrė analogų Lietuvoje kol kas neturinčios Pacientų mokyklos organizatorius.

Pateisino lūkesčius

"Norėjome medicininę informaciją pateikti kuo paprasčiau ir suprantamiau. Atrodo, pateisinome vieni kitų lūkesčius. Daugelis pastebėjo, kad net sudėtinga medicininė informacija buvo suprantama", – sakė Klaipėdos universitetinės ligoninės gydytoja onkologė radioterapeutė Jurga Remeikienė, apibendrindama penkias savaites trukusias paskaitas.

Pirmą kartą surengta Pacientų mokykla, skirtoje susidūrusiems su krūties vėžiu ir jų artimiesiems, sulaukė didelio susidomėjimo. Klaipėdiečių pavyzdžiu ketina sekti ir kolegos iš Nacionalinio vėžio instituto.

Didžiausio susidomėjimo sulaukė pirmoji paskaita, kur pagrindinis dėmesys skirtas krūtų ligų diagnostikai ir gydymo būdų pasirinkimui. Kituose susitikimuose pacientai atsirinkdavo, kokios temos jiems aktualesnės. Pastebėta, kad dauguma dalyvių išklausė visas paskaitas.

"Daugeliui moterų būdavo neaišku, kas yra biopsinė medžiaga, kas tie estrogenai, progesteronai. Pagal anketų atsakymus pastebėjome, kad aktualus buvo chirurginis gydymas ir gyvenimas per pirmuosius penkerius metus po ligos įveikimo", – apie populiariausias temas sakė gydytoja.

Rado nišą

J.Remeikeinė pasidžiaugė, kad auditorija per paskaitas buvo aktyvi, nebijojo klausti apie dominančius dalykus. Daug klausimų moterys užduodavo per gydytojos Agnės Čižauskaitės paskaitas, kur kalbėta apie krūties vėžio diagnostiką ir chirurginį gydymą.

Klausytojus sudomino paskaita apie socialines išmokas. Pastebima, kad žmonėms šios informacijos ypač trūksta.

Moterys taip pat domėjosi, kiek dažnai turi tikrintis per pirmuosius penkerius metus įveikus vėžį. Domino temos ne tik susijusios su krūties vėžiu – gydytojų jos klausinėjo ir apie ginekologiją.

"Bene aktualiausia tema buvo, kaip gyventi, ką valgyti ir kokius maisto papildus vartoti po gydymo. Moterys domėjosi, ką gali padaryti pačios dėl geresnės sveikatos. Gydytojas per konsultaciją gal paminės, kad būtinas fizinis svarbus aktyvumas, sveika mityba, bet pacientams tokie pasakymai nieko neduoda. Reikia gairių. Gal pacientų mokykla ir būtų ta niša, kuri padėtų suformuoti tinkamus įgūdžius?" – svarstė pašnekovė.

Nėra stebuklingos piliulės

Pasak gydytojos, išgirdus diagnozę krūtie vėžys moters gyvenimas gerokai pasikeičia: pirmiausia psichologiškai, o kitas svarbus apsektas – kuo prie paskirto gydymo galiu prisidėti pati, kad liga būtų įveikta ir nebegrįžtų.

"Labai daug klausimų sulaukėme apie maisto papildus. Pacientai tarsi ieško auksinės piliulės, kurią išgėrus išsisprendžia visos sveikatos bėdos. Nemažai jų įsivaizduoja, kad pradėjus vartoti kanapių produktus, viskas stebuklingai pasikeis. Taip nebus, jei iš gyvenimo nebus išbraukti žalingi įpročiai: per mažas aktyvumas, antsvoris, rūkymas, daug streso.

Stebuklingos piliulės nėra. Laimei, kad daug dalykų priklauso nuo mūsų pačių. Keičiant gyvenimo būdą, gerėja ir sveikata. Moksliniais tyrimais įrodyta, kad fizinis aktyvumas net 30 proc. sumažina vėžio ir kai kurių lėtinių ligų tikimybę. Būtina šviesti visuomenę, kad žmogus pats turi prisiimti atsakomybę už savo gyvenimą, sveikatą", – kalbėjo gydytoja.

Sugrįš rudenį

Pasak J.Remeikienės, Pacientų mokykla buvo naudinga net patiems gydytojams – sužinojo kai ką naujo iš kitų sričių, pavyzdžiui, socialinės pagalbos, reabilitacijos, radioterapijos.

Iš pradžių nuogąstauta, kad Pacientų mokykla gali būti vienkartinis projektas, tačiau planuose jau numatomas panašaus pobūdžio renginys spalį. Šis mėnuo skirtas būtent krūties vėžiui.

"Planuojame tokius susitikimus su pacientais rengti du kartus per metus. Susitikimų šablonas bus išlaikytas: dėmesį skirsime diagnostikai, operaciniam ir spinduliniam gydymams, reabilitacijai", – pasakojo viena iš mokyklos organizatorių.

Kol kas orientuojamasi į sergančiuosius krūties vėžiu, kur fiksuojamas didžiausias sergamumas ir pasiglemžiama daugiausia moterų gyvybių tarp onkologinių susirgimų.

Gydytoja pasidžiaugė ligoninės administracijos palaikymu ir savo komandos, kurią sudarė devyni įvairių sričių specialistai, darbu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kur mano komentaras?

Kur mano komentaras? portretas
Prieš kelias dienas skelbtas? Norite ligoninės vadovui isiteikti?

Nu jo

Nu jo portretas
Vokietijoje gydo tiesiogiai vėžį, be jokių ten viso organizmo nuodijimo. O Klaipėdos ligoninėje net neleidžia pirkti aparato, bet leidžia jį nuomotis už trigubai didesnę sumą. Daiktas kainuojantį 1 milijoną, nuomuos už 3 milijonus... Kaip ir independence laivą... Čia jau taip pas mus.... Taip pat yra žinoma daug atvejų, kai užsienyje lietuviai vėžį išsigydė, o Lietuvoje būtų buvę pasmerkti myriop. Lietuvoje nekompensuoja pirminių tyrimų, yra tik paskutinės stadijos nustatomos. O PSD įmokų sumokame perteklių. Tik neaišku kam? Išvaistymui? Net medikų atlyginimus moka iš PSD įmokų. Turėtų būti iš biudžeto lėšų surinktų nuo stambaus masto milijonų ir milijardų, tačiau per ofšorus jie neapmokestinami... Tas pats ir su bankais... Visuomenė pasmerkta....
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių