Nusivylimas: tyrimas rodo, kad populiari paleo dieta – neveiksminga

  • Teksto dydis:

Mesti svorį yra labai sunku, kai parduotuvių vitrinose ir lentynose regime tiek daug bandelių, saldumynų ir kitų pagundų. Tačiau, ar tikrai jų privalome atsisakyti?

Kad atsakytume į šį klausimą, daugelis pirmiausia ieško informacijos internete. Jame apstu straipsnių bei dietologų rekomendacijų apie tai, jog norint atsikratyti nereikalingų kilogramų, pirmiausia reikia vartoti mažiau angliavandenių, tačiau naujausi tyrimai, aprašyti žurnale „American Journal of Clinical Nutrition“, rodo ką kitą.

Angliavandenių dietos šalininkai savo požiūrį grindžia tuo, kad šios medžiagos padidina žmogaus organizme insulino lygį, kas sulaiko riebalus kūne ir slopina kalorijų deginamą.

Mažo suvartojimo angliavandenių dietos paprastai reiškia, kad per dieną turite suvartoti tokį pat kalorijų kiekį, tačiau keisti angliavandenių turinčius produktus (rafinuotus miltus, cukrų ir t.t.) į riebalus ar baltymus.

Siekdami patikrinti šios dietos efektyvumą, mokslininkai iš Nacionalinio nutukimo gydymo instituto, kuriems vadovavo Kevinas Hallas, pasikvietė 17 antsvorio turinčių žmonių ir atliko eksperimentą. Jie dviem mėnesiams paguldė pacientus į ligoninę ir juos akylai stebėjo.

Pirmą mėnesį jie buvo maitinami įprastu kasdieniu maistu, kuriame angliavandenių netrūksta. Tačiau antrą mėnesį jiems buvo duodama labai mažai angliavandenių, juos keičiant kitu maistu.

Nustatyti dietos efektyvumą yra neįtikėtinai sunku, nes egzistuoja labai daug papildomų veiksnių, kurie gali turėti įtakos asmens svoriui. Tai ir stresas, ir kiek žmogus juda, ir valia laikytis nustatytos dietos… Dėl to daugelis dietologų remiasi tik hipotezėmis ir moksliškai skambančia retorika.

Tačiau šio tyrimo metu dalyviai buvo stebimi itin akylai, reguliuojant jų fizinio aktyvumo laiką ir mitybos ritmą. Baigus eksperimentą, paaiškėjo, jog mažo angliavandenių kiekio dieta nepadeda atsikratyti svorio.

„Pastebėjome, kad pirmą savaitę dietos besilaikančių žmonių kraujyje smarkiai sumažėjo insulino lygis, – pasakoja mokslininkai. – Tačiau tai buvo tik trumpalaikis efektas, kuris iki tyrimo pabaigos išnyko“. Ir net jei panaikinus angliavandenius iš žmogaus raciono, pavyksta trumpam sumažinti insulino kiekį kraujyje, tačiau paskaičiuota, kad šios dietos besilaikantys pacientai per dieną sudegino vos 100 kalorijų daugiau, nei valgantys įprastą maistą.

Nors šių rezultatų patvirtinimui reikia atlikti didesnio masto tyrimus, tačiau tai kol kas yra didžiausią mokslinį pagrįstumą turinčios išvados.

Daugelis mokslininkų ir dietologų teigia, kad svorio kaitos matematika yra gana paprasta: jei sudeginote daugiau kalorijų nei suvartojote – svorio neteksite ir atvirkščiai. O šis tyrimas įrodo, jog kalorijos yra tik kalorijos, ir visiškai nesvarbu, iš ko jos gaunamos. Jų kilmė gal ir daro įtaką jūsų bendrai organizmo sveikatai, tačiau svorio metimo efektyvumo tikrai nekeičia.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių