Nuovargis, alergijos ir peršalimas – kaltininkas gali būti tik vienas

  • Teksto dydis:

Padidėjęs nuovargis, abejingumas ar net pasireiškusi alergija gali būti tie požymiai, kurie praneša apie imuniteto nusilpimą kur kas anksčiau nei prasideda rimtesnės ligos.

Į šiuos organizmo signalus nekreipiant dėmesio, imuninė sistema palaipsniui silpsta, prasideda peršalimo ligos, o suaugusiam žmogui peršalimu sergant dažniau negu 4 kartus per metus – verta stipriai susirūpinti. Kaip atpažinti organizmo siunčiamus ženklus ir teisingai juo pasirūpinti?

„Eurovaistinės“ farmacijos specialistė Elvyra Ramaškienė sako, kad sergamumo dažnis priklauso nuo kiekvieno žmogaus imuniteto. Vis dėlto suaugusiam žmogui peršalimo ligomis įprasta ir normalu sirgti 2-4 kartus per metus, vaikams – 4-8.

„Mažiems ir mokyklinio amžiaus vaikams normalu sirgti dažniau nei suaugusiam žmogui, nes jų imuninė sistema dar nėra susiformavusi, todėl negali pasipriešinti prieš daugumą virusinių peršalimo ligų. Svarbu ir tai, kad vaikai mažiau atidūs higienos taisyklėms, šie jų įpročiai dar tik pradeda formuoti“, – paaiškina sveikatos specialistė.

Žmogaus organizmas po kiekvieno įveikto peršalimo tampa atsparesnis virusams, todėl metams bėgant imunitetas stiprėja ir sirgti visai neturėtume, o pasitaikius keliems tokiems atvejais, liga turėtų praeiti greitai ir lengvai. Todėl, jei vaikai ar suaugusieji vis dėlto per metus serga itin dažnai, dažniau nei kelis kartus per metus, arba jei ligos nuolat komplikuojasi, svarbu rimtai susirūpinti savo imuninės sistemos pajėgumu.

Nuo alergijų iki ligų

Nors nusilpus imunitetui sergamumas peršalimo ligomis gerokai padažnėja, tai gali būti ne vienintelis organizmo ženklas. Pasak E. Ramaškienės, nusilpęs imunitetas visų pirma apie save praneša padidėjusiu nuovargiu, nuolatiniu silpnumu, vangumu, lėčiau gyjančiomis žaizdomis, taip pat nereikėtų nustebti, jeigu ima kamuoti sezoninių alergijų simptomai.

„Čiaudulys, užgulusi nosis ar niežulys – pagrindiniai požymiai, kad imunitetas ėmė perdėtai reaguoti į visai nepavojingas medžiagas, pavyzdžiui, žiedadulkes, naminių gyvūnų kailį, plunksnas ar namines erkutes. Vis daugiau žmonių tampa alergiški vienam ar kitam alergenui, būtent taip organizmas rodo, kad labai nusilpo ir pats nebesusitvarko“, – paaiškina „Eurovaistinės“ specialistė.

Rūpintis visus metus

Vaistininkė R. Ramaškienė atkreipia dėmesį, jog organizmo apsauga svarbu rūpintis dar tada, kai nesiskundžiame jokiomis sveikatos problemomis, nes atstatyti nusilpusį imunitetą gerokai sunkiau, nei rūpintis kasdieniu imuniteto palaikymu.

„Bene efektyviausiai pasipriešinti bakterijomis ir virusams gali padėti ežiuolės preparatai, medus ir kiti bičių produktai. Vitaminas C visapusiškai stiprina žmogaus organizmą gerindamas apetitą, o pasigavus ligą – trumpindamas sirgimo laikotarpį. Svarbus ir vitaminas D3, o taip pat probiotikai - dalį gero imuniteto sudaro būtent gera žarnyno mikroflora“, – didžiausius imuniteto pagalbininkus išvardija „Eurovaistinės“ specialistė.

Ji primena, kad imunitetą veikia ir patiriamas stresas, pervargimas, todėl norint palaikyti gerą imuninės sistemos būklę svarbus sveikas gyvenimo būdas, saikingas fizinis aktyvumas, reikėtų vengti streso, atostogauti ir atsipalaiduoti, o kasdienėje mityboje turėtų dominuoti daržovės, vaisiai, pilno grūdo produktai ir gerieji riebalai, kurių gausu avokaduose, linų sėmenyse, riebioje žuvyje, riešutuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių