Nuo spalio mėnesio – naujas vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorius

Papildytas Lietuvos Respublikos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorius apims dar vieną užkrečiamąją ligą.

Nuo š. m. spalio 1 d. sudaroma galimybė nemokamai paskiepyti vaikus nuo pneumokokinės infekcijos. Iki šiol už skiepą nuo pneumokokinės infekcijos, kuri sukelia iki 70 proc. visų plaučių uždegimų, tekdavo susimokėti patiems, informuoja Kauno visuomenės sveikatos centras. 

Didžiausias sergamumas pneumokokine infekcija yra vaikų iki 2 metų amžiaus ir vyresnių nei 65 metų asmenų tarpe. Liga perduodama nuo žmogaus žmogui oro lašeliniu būdu. Pneumokokai yra dažniausi žmogaus kvėpavimo takų natūralūs gyventojai. 5-70 proc. sveikų suaugusiųjų asmenų gali būti šių sukėlėjų nešiotojai. Pneumokokinė infekcija gali sukelti labai įvairaus sunkumo susirgimus, nuo kvėpavimo sistemos pažeidimo iki invazinių ligų, iš kurių svarbiausios: meningitas, pneumonija, sepsis. Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjo pavaduotoja Kristina Rudžinskaitė pabrėžia, kad pneumokokai sukelia iki 70 proc. visų plaučių uždegimų ir 13-19 proc. visų bakterinių meningitų. Pneumokokai yra dažniausi vidurinės ausies uždegimo sukėlėjai. 28-55 proc. šių uždegimų yra susiję su pneumokokais.

Pneumokokinės infekcijos imunoprofilaktika labai svarbi siekiant sumažinti sergamumą ir mirštamumą nuo šios infekcijos bei sustabdyti atsparių antibiotikams pneumokokų susidarymą. Vakcinos efektyvumas vaikams iki 82 – 90 proc. Pirmoji polisacharidinė vakcina nuo pneumokokinės infekcijos Lietuvoje registruota 1995 m., tačiau skiepijimai dėl aukštos vakcinos kainos nebuvo labai populiarūs. Per 2013 m. metus Kauno mieste įskiepyta vos 2 tūkstančiai šių vakcinų dozių vaikams ir 200 dozių suaugusiesiems.

Vaikų skiepijimas nuo pneumokokinės infekcijos Europoje yra populiarus, net 22 šalys pneumokokinės infekcijos vakciną įtraukusios į vaikų skiepų kalendorius. Kai kuriose šalyse šie skiepijimai pradėti nuo 2001 metų.

Numatoma, kad pirmosios pneumokokinės infekcijos dozės būtų įskiepijamos kartu su penkiavalente vakcina 2 ir 4 mėnesių amžiuje. Trečioji vakcinos dozė (sustiprinančioji) numatoma 12-15 mėnesių amžiuje, papildomo apsilankymo metu, tačiau bus galimybė pasirinkti skiepijimą kartu su tymų, raudonukės, epideminio parotito vakcina, kurios įskiepijimas numatomas 15-16 mėn. amžiuje.

Dėl skiepijimų ir klausimų, kylančių dėl naujosios vakcinos, rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

mamyte

mamyte portretas
Dar viena beverte vakcina.. Ka ten kreipsies i savo šeimos gyditoja..jei jie nesuteikia atitinkamos informacija..yra nekompetentingi vakcinaciju klausimu,kuom jie gali apšviesti?? Galiu pasakyti ogi visiškai nieko..pats jei nesidomėsi apie skiepus,tai ir atsipašant bruks savo š..farmacijos papirkti darbo įrankiai....

Kuku

Kuku portretas
Kol kas privalomu skiepu nera, tik rekomenduojami ir skiepu kalendorius yra rekomendacinio pobudzio. Jusu vaikai skiepyti nuo slogos ir persalimo? Juk sergama ligomis, nuo kuriu nera skiepu, arba nesergama. pvz. ,mano seima niekad nesiskiepyjo nuo ROTO ir niekad nesirgo, nors aplinkui ju atmainu siauteja n+k

to Lovytei

to Lovytei portretas
Lengva cia jums kalebeti nes patikrintia r jusu vaikai serga ar ne mes negalime:) As teigiu priesingai mano vaiaki neskiepyti ir rezultatas jie neserga jokiomis sunkiomis ligomis o jei serga pasveiksta labai greitai ir lengvai be jokiu vaistu.Ir kusri dabar is musu teisesne:)))))
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių