Numalšinti skausmą galima ir be vaistų

„Atsikratykite priklausomybės nuo vaistų – skausmą malšinkite natūraliais būdais“, – siūlo gydytojas Alvydas Unikauskas ir pataria veiksmingiausius būdus susidoroti su skausmu.

„Kiekviena išgerta tabletė nuo skausmo jus po truputį paverčia savotiškais narkomanais, priklausomais nuo vaistų. Patikėkite, skausmo malšinimas piliulėmis nėra jau toks nekaltas dalykas, jūs nė neįsivaizduojate, kas slypi tų vaistų sudėtyse“, – tikina gydytojas.

Lėtinį skausmą, pasak A. Unikausko, galima malšinti ir natūraliomis priemonėmis. „Ir patikėkite, tai – ne bobučių pasakos, o – rimti dalykai, įrodyti mokslo ir tyrimų“, – ramina jis.

Daugybė žmonių gyvena kęsdami skausmus: galvos, kaklo, nugaros, sąnarių, autoimuninių ligų sukeltus skausmus ir pan.

Tačiau natūralius būdus malšinti skausmui gydytojas siūlo ne tais atvejais, kai esama ūmaus, stipraus skausmo ar kai įvyksta trauma.

„Kalbėsime apie lėtinį skausmą, kai kažkur kažką skauda diena iš dienos. Vieną dieną – labiau, kitą – mažiau. Noriu perspėti, kad kai kurie mūsų patarimai pradžiai jums atrodys keistoki, bet jie veikia“, – tvirtina A. Unikauskas.

Pirmas gydytojo patarimas – didelės dozės omega-3 riebiųjų rūgščių. Jos efektyviai malšina skausmus.

„Tyrimais prieš keletą metų patvirtinta, kad keletą mėnesių vartojant 12 tūkst. miligramų per dieną, reumatoidinis artritas šiomis dozėmis buvo gydomas lygiai taip pat sėkmingai, kaip vaistais“, – kalba gydytojas.

Pasak jo, daugiausiai omega-3 gausite, jei vartosite žuvų taukus. Didelės dozės veiksmingos, kai to reikia skausmui ar smegenims. Taip pat omega-3 gausime, jei valgysime laukines lašišas ir kitas riebias žuvis.

Mityba nuo uždegimų taip pat padeda atsikratyti lėtinio skausmo, nes fermentų gausūs maisto produktai kovoja su uždegiminiais procesais.

„Jeigu valgome kažką, ko žarnynas negali suvirškinti, jei yra netinkami jo kiekiai, netinkamas maistas arba žarnyne yra įvykę pokyčių, fermentinės sistemos nesugeba efektyviai suskaldyti baltymų iki aminorūgščių, o tam, kad žarnynas jas pasisavintų, jos turi būti suskaidytos. Tokiu atveju savo žarnyne turime svetimas savo organizmui struktūras, kurias žarnynas bando susiurbti“, – aiškina specialistas.

Kai tik tai pradeda vykti, imuninė sistema reaguoja ir puola viską iš eilės. Tad skausmui malšinti gali būti naudingi vaisiai, kuriuose – daug fermentų: kiviai papajos, figos. Taip pat – kaulų sultinys.

„Tai gali būti ir šaltiena. Mineralų prisotintas kaulų sultinys – žinoma priemonė nuo uždegimų dėl jame esančių uždegimą mažinančių medžiagų. Mityba su daug daržovių ir vaisių natūraliai padės mažinti uždegimus“, – įsitikinęs A. Unikauskas.

Plačiau – laidoje „Klauskite daktaro“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių