Nevilties šauksmas skelbime: skubiai reikalingi plaučiai

"30 metų merginai, sergančiai plaučių vėžiu, skubiai reikalinga plaučių transplantacija ir mirusio žmogaus plaučiai", – tokio pobūdžio skelbimas pasirodė kai kuriose gydymo įstaigose. Kiek anksčiau ši žinutė atsidūrė ir socialiniuose tinkluose.

Gali sukelti dviprasmybių

Paskambinus skelbime nurodytu telefonu atsiliepė jaunas vaikinas. Fone girdėjosi gedulingos giesmės.

Pašnekovas pripažino, kad šis skelbimas – nevilties šauksmas. Tiesiog jis negali sėdėti ramiai sudėjęs rankų, žinodamas, kad jo mergina serga paskutinės stadijos plaučių vėžiu. Šią diagnozę jie sužinojo prieš kelis mėnesius.

Vienintelė viltis šiuo metu – plaučių transplantacija. Tokią galimybę minėjo merginos gydytojai. Vaikino manymu, šis skelbimas – ir tam tikras kvietimas pamąstyti apie organų donorystę, apie kurią jis anksčiau nesusimąstydavo.

Nacionalinio transplantacijos biuro komunikacijos skyriaus vedėja Rasa Pekarskienė paaiškino, kad, pamačius tokius skelbimus, stengiamasi operatyviai reaguoti ir žmonėms viską paaiškinti.

Skelbimai apie ieškomus konkrečius organų donorus gali sukelti ir dviprasmiškų minčių.

"Labai gerai, kad žmonės kalba apie organų donorystę, bet jie ne visada žino, kaip tai tinkamai daryti. Kiti, paskaitę skelbimą,  gali pagalvoti, kad žmogus nori nusipirkti organą. Tai yra draudžiama. Komercija donorystėje yra negalima", – pabrėžė Nacionalinio transplantacijos biuro atstovė R.Pekarskienė.

Tema, kurios vengiama

Pastaruoju metu tokių skelbimų viešoje erdvėje pasirodo itin retai. Prieš kelerius metus vyras ieškojo kepenų donoro savo sergančiai dukrai. Netrukus su juo buvo susisiekta ir paaiškinta, kodėl tokie skelbimai yra neetiški.

Kiti, paskaitę skelbimą,  gali pagalvoti, kad žmogus nori nusipirkti organą. Tai yra draudžiama. Komercija donorystėje yra negalima.

"Jaučiasi, kad žmonės taip elgiasi iš nevilties. Kreiptis pagalbos galima, tačiau reikėtų pagalvoti apie skelbimo turinį. Gydytojai kalbasi su mirštančio žmogaus artimaisiais, prašydami dovanoti tinkančius transplantacijai organus, ir artimiesiems sutikus donorystė galima", – paaiškino R.Pekarskienė.

Ji tvirtina, kad visiems būtina kalbėti apie organų donorystę, nes kol žmogus nesusiduria su liga, apie tai nepagalvoja. Ši tema yra sunki, jautri, susijusi su mirties sąvoka, tad dažnas jos tiesiog vengiama.

"Tačiau nesinori, kad dėl netinkamos formuluotės aplinkiniai būtų klaidinami ir apie kilnią dovanos prasmę būtų kalbama neigiamame kontekste", – apgailestavo R.Pekarskienė.

Nacionalinis transplantacijos biuras nuolat aiškina, kaip ir kokiais atvejais ligoniai registruojami į transplantacijos laukiančiųjų sąrašus. Kai medicinines temas komentuoja tik pacientai ir jų artimieji, atsiranda netikslumų ir netgi klaidinančios informacijos. Pavyzdžiui, skelbiama, kad atliekamos dializės procedūros gydo širdies ligas ir nebereikia širdies transplantacijos. Arba socialinėje erdvėje pasirodo prašymas dalytis informacija, kad reikalingas plaučių donoras.

Klausimas apie registravimą į transplantacijos laukiančiųjų sąrašus aktualus sunkiems ligoniams, kurie serga organų veiklos nepakankamumu ir laukia organų persodinimo.

Suprantama, kad šių žmonių sveikatos būklė bet kada gali pablogėti, todėl ligonį ir jo artimuosius prislegia nežinomybė bei neviltis ir jie, tiksliai nežinodami esamos tvarkos, imasi kartais ir neleistinų būdų gelbėti sergantįjį.

Sprendžia konsiliumas

Būtina žinoti, kad ne visi ligoniai, sergantys organų veiklos nepakankamumu, yra įtraukiami į transplantacijos laukiančiųjų sąrašą.

Ne bet kuris pacientą gydantis gydytojas gali jį į šį sąrašą įrašyti – nei šeimos gydytojas, nei kiti specialistai, nei reanimacijos skyriaus gydytojas to padaryti negali. Šie gydytojai negali išbraukti ligonio iš sąrašo, pakeisti vadinamojo recipientų statuso – iš aktyvaus sąrašo perkelti į laikinai ne recipientus.

Teisę tai atlikti turi tik transplantacijos centrų gydytojų konsiliumas, išanalizavęs visus ligonio medicininius tyrimus, atliktus transplantacijos centre. Konsiliumas sprendžia, ar registruoti ligonį į transplantacijos laukiančiųjų sąrašą.

Lietuvoje yra du transplantacijos centrai: Kauno klinikose ir Vilniaus Santaros klinikose. Kai, įvertinęs atliktų tyrimų ir taikyto gydymo rezultatus, gydytojų konsiliumas nusprendžia, kad ligoniui būtina transplantacija, jis savo parašu patvirtina sutikimą būti įtrauktam į transplantacijos laukiančiųjų sąrašą. Kol ligonis to nepadaro, tol nėra laukiančiųjų transplantacijos sąraše.

Parašu patvirtintas sutikimas su tyrimų rezultatais siunčiamas į Nacionalinį transplantacijos biurą. Čia sergantysis įregistruojamas kaip transplantacijos laukiantis recipientas. Atsiradus donoro organui ir įvertinus medicininius rodiklius, recipientas yra kviečiamas į transplantaciją.

Kaip ir kokioms aplinkybėms esant recipientai įtraukiami į transplantacijos laukiančiųjų sąrašus, numatyta vadinamuosiuose aprašuose, kurie parengti kiekvienam organui – širdžiai, kepenims, inkstui, plaučiams ir pan.


Kada transplantacija negalima

Aprašuose numatytos ir transplantacijos kontraindikacijos, kada ligonis negali būti įtrauktas į organų persodinimo laukiančiųjų sąrašą. Tai neišgydytos vėžinės ligos, sunkios formos cukrinis diabetas, psichikos ir elgesio sutrikimai, vartojant alkoholį, psichotropines medžiagas, sergant lėtinėmis infekcinėmis ligomis ir kt.

Kai žmogus laukia organo transplantacijos, jo gydymo procese dalyvauja daugelio specialybių gydytojai, nes būklė gali keistis labai greitai, neretai vystosi komplikacijos, jas reikia suvaldyti. Tačiau sunki sveikatos būklė dar nereiškia, kad ligonis yra transplantacijos laukiančiųjų sąraše. Jei laukiant organo persodinimo paūmėja kitos ligos ar prasideda infekcija, jis tampa laikinai ne recipientu.

Vadinasi, tuo metu jam transplantacijos atlikti negalima. Išgydžius infekciją ir sveikatos būklę stabilizavus, recipientas grąžinamas į aktyvųjį sąrašą. Tai reiškia, kad, atsiradus donorui, jam galėtų būti atlikta transplantacija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių