Net ir farmacininkai perspėja: neskubėkime griebtis vaistų

Medikai perspėja: viršytos paracetamolio dozės yra toksiškos, jo negalima vartoti su ežiuolės preparatais, nes sustiprėja neigiamas poveikis kepenims. Antibiotikai tampa nebeveiksmingi. Neatsakingo vaistų vartojimo padariniai – labai skaudūs.

Svarbu žinoti, kaip veikia

Vaistai skirti gydyti ir jie gelbsti nuo sunkiausių ligų. Deja, tie patys vaistai gali ir pražudyti. Tai būtina žinoti kiekvienam, vartojančiam vaistus net ir nuo menkų negalavimų.

Staigus neapskaičiuotas posūkis, išvažiavimas į priešpriešinę eismo juostą gali būti ne tik neatsakingo vairavimo, didelio greičio ar alkoholio vartojimo padarinys.

Skaudžių nelaimių kelyje priežastimi gali tapti ir vairuotojo savijauta, paveikta vaistų, kai jie vartojami savo nuožiūra ar nesilaikant gydytojų nurodymų. Medikų teigimu, kai kurie net ir nereceptiniai vaistiniai preparatai gali sukelti mieguistumą, išsekimo pojūtį ar sumažinti dėmesio koncentraciją.

"Kai kuriais atvejais vaistai gali sukelti tokią būseną, lyg vairuotumėte nemiegoję ar vartoję alkoholio", – atkreipia dėmesį vaistininkė Žydrūnė Muzikevičiūtė.

Didžiausia vaistus vartojančių vairuotojų klaida – sėsti prie vairo neperskaičius informacinio vaistų lapelio ar nepasikonsultavus su vaistininku.

"Perkantieji vaistus neretai pasidomi, ar jie neturės įtakos darbui, kitai aktyviai fizinei ar protinei veiklai. Deja, vairavimo klausimas vaistų pirkėjams ir vartotojams toli gražu nėra svarbiausias", – pastebi Ž.Muzikevičiūtė ir tokių ligonių primygtinai prašo perskaityti informacinį lapelį.

Jame tikrai bus nurodyta, jei vartojant preparatą nerekomenduojama sėsti prie vairo. Be to, visi vaistai veikia skirtingai, ir kiekvienas organizmas į juos reaguoja savaip.

Kita medalio pusė

Iš tiesų yra nemažai be receptų parduodamų vaistų, nuo kurių žmogus gali tapti mieguistas, jaustis pavargęs ar net patirti haliucinacijas, sako medikai.

Yra vaistų, kurie mažina koncentraciją ir lėtina judesius, sukelia mirgėjimą akyse. Ypač didelį pavojų vairuojant kelia nervų sistemą veikiančių vaistų grupei priklausantys preparatai.

"Sisteminio poveikio anestetikai, naudojami narkozei, narkotiniai analgetikai, malšinantys skausmą, psicholeptikai, dar žinomi kaip raminamieji ir migdomieji, įvairūs psichotropiniai preparatai slopina centrinės nervų sistemos sužadinimą. Panašiai veikia ir antidepresantai, slopinantys depresijos simptomus, šalinantys nerimą, preparatai, skirti valgymo sutrikimams gydyti ar lėtiniam bei neuropatiniam skausmui mažinti. Būtent visų šių grupių vaistai – pavojingiausias vairuotojų priešas", – probleminių preparatų grupes vardija farmacijos specialistė Ž.Muzikevičiūtė.

Ji priduria, kad dažnai gali pradėti migdyti vaistai, palengvinantys peršalimo simptomus. Preparatai, kurie mažina cukraus kiekį kraujyje, gali jį pernelyg sumažinti, o vaistai nuo aukšto kraujospūdžio – sukelti galvos svaigimą. Net ir kai kurie vaistai nuo alergijos turi panašų šalutinį poveikį.

Savijautą būtina įvertinti

Vartojant vaistus, ypač naujai paskirtus, medikai siūlo atkreipti dėmesį į savo organizmą – įvertinti savijautą ir tik įsitikinus, kad ji gera, sėsti prie vairo.

"Ligonio artimieji taip pat turėtų atkreipti į tai dėmesį. Jei pasikeičia žmogaus elgesys, reakcija, jis tampa tarsi nesavas, negali susikaupti susilpnėja koncentracija – būtinai pasakykite, kad žmogui nedera sėsti prie vairo", – pataria vaistininkė Ž.Muzikevičiūtė.

Jos teigimu, norint išvengti nelaimių, būtina konsultuotis su specialistais, ypač jeigu nenorime ar negalime perskaityti informacinio pradedamų vartoti vaistų lapelio. Taip pat svarbu negerti kito žmogaus vaistų, jei jis skundžiasi panašiomis sveikatos problemomis. Jie gali sukelti visiškai priešingą ir nenuspėjamą reakciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

l.a.a

l.a.a portretas
menesi gydziausi arbatomis, dabar bus antri antibiotikai, nes veini nepadejo. O galejau acc su gripeksu pagerti savaite ... dabar jau antras menuo sinusitai-vat tau ir arbateles
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių