Nešvarių rankų liga – hepatitas A

  • Teksto dydis:

Panevėžio visuomenės sveikatos centro (Centras) specialistai primena, kad viena dažniausių keliautojų užkrečiamųjų ligų yra virusinis hepatitas A (VHA).

Europoje 2008-2013 m. buvo užregistruoti išplitę VHA protrūkiai Latvijoje, Čekijoje, Slovakijoje, Prancūzijoje, Italijoje, o 2013 metais VHA protrūkis, kuris buvo siejamas su kelionėmis į endemines šalis (Egiptą), išplito penkiolikoje Europos valstybių. Didžiausio endemiškumo regionams priskiriamos Afrikos, Pietų Amerikos valstybės, Azijos šalys.

Lietuva ir kaimyninės valstybės priklauso mažo endemiškumo šalims. Centro duomenimis, Panevėžio apskrityje 2014 m. sergamumas VHA siekė 0,13 atv./10 tūkst. gyv., kur buvo užregistruoti 3 šios infekcijos atvejai, kai tuo tarpu Lietuvoje sergamumas buvo 2 kartus mažesnis ir siekė 0,06 atv./10 tūkst. gyv. (17 atvejų). Šias metais Panevėžio apskrityje VHA atvejų nebuvo registruota.

VHA yra užkrečiama kepenų liga, kurią sukelia hepatito A virusas. VHA, išsiskyręs su fekalijomis, per nešvarias rankas gali užkrėsti aplinką, maistą, vandenį, dirvožemį. Infekcija užsikrečiama, kai virusas nuo įvairių aplinkos daiktų ir paviršių per užterštas nešvarias rankas patenka į sveiko žmogaus burną.

Pirmieji VHA požymiai (karščiavimas, silpnumas, pykinimas, vėmimas) pasireiškia vidutiniškai po 28 dienų nuo užsikrėtimo. Po kelių savaičių padidėja kepenys, išryškėja geltos požymiai: patamsėjusi šlapimo spalva, šviesėja išmatos, vėliau pagelsta oda ir akių odenos. Vidutiniškai sergamumas hepatitu tęsiasi 1 mėn., tačiau gali užtrukti iki pusės metų.

Hepatito A virusai gana atsparūs aplinkos poveikiui. Esant 60 °C temperatūrai jie lieka gyvybingi 1 val. 4 °C temperatūros mineraliniame vandenyje šie virusai išsilaiko 300 dienų ir tik nedidelė jų dalis žūva. Geltos sukėlėjų nesunaikina trumpalaikis pasterizavimas, buitinis skalbimas nenaudojant specialių priemonių. Termiškai neapdorotuose maisto produktuose virusai išlieka gyvybingi keliolika dienų ir ilgiau. Iki 62 dienų išlieka gyvybingi ant vandeniui ir gėrimams naudojamų butelių plastiko.

Svarbu atminti, kad skiepai yra efektyviausia VHA profilaktikos priemonė, tačiau dėl ekonominių priežasčių nemokamo skiepijimo nuo VHA Lietuvoje nėra. Pasiskiepyti nuo šios infekcijos rekomenduojama visiems nesirgusiems asmenims, o ypač asmenims, turintiems padidintą riziką užsikrėsti, tai yra: keliautojams, vaikams, prieš pradedant lankyti vaikų kolektyvą (darželį arba mokyklą); kariškiams, vykstantiems į endeminius regionus arba vietoves; asmenims, kuriems hepatito A grėsmė gali būti susijusi su profesine rizika; silpno imuniteto asmenims ir asmenims, sergantiems lėtiniu hepatitu bei kitomis lėtinėmis ligomis; uždarų kolektyvų (senelių namų, slaugos pensionatų ir kt.) gyventojams ir darbuotojams; asmenims, turėjusiems sąlytį su ligoniu; vyrams, turintiems lytinius santykius su vyru; narkotikų vartotojams. Kruopštus aplinkos valymas, patalpų vėdinimas, asmens ir rankų higienos laikymasis padės apsisaugoti ne tik nuo VHA, bet ir nuo daugelio infekcinių ligų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

v

v portretas
Nesusidurei tu su kinieciu tauta dar...Ne to pamatytum...

geras

geras portretas
Lietuvoj daug kas ranku neplauna isvis netvarkinga tauta
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių