Nepageidaujamos reakcijos po skiepo – retos?

  • Teksto dydis:

Nepageidaujamos reakcijos į skiepus yra registruojamos, kaip ir bet koks kitas nepageidaujamas reiškinys į vartojamą vaistą.

Lietuvoje vaikų ir suaugusiųjų skiepijimui naudojamos registruotos, saugios ir veiksmingos vakcinos, teigiama Kauno visuomenės sveikatos centro pranešime. Nepageidaujamos reakcijos į skiepus yra registruojamos, kaip ir bet koks kitas nepageidaujamas reiškinys į vartojamą vaistą.

Kauno apskrityje užregistruota 15 nepageidaujamų reakcijų į skiepą

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, Lietuvoje kasmet yra įskiepijama apie 800 tūkst. įvairių vakcinų dozių, tiek pat kartų paskiepijama įvairaus amžiaus vaikų ir suaugusiųjų. Kasmet registruojama 30-50 (2013 m. – 58) nepageidaujamų reakcijų į skiepus, tai sudaro 0,003-0,006 proc. nuo visų per metus atliekamų injekcijų. Pernai Kauno apskrityje užregistruota 15 nepageidaujamų reakcijų į skiepą, kai 2012 m. tebuvo tik 5 atvejai. 2013 m. nepageidaujamos reakcijos į skiepą registruotos trijų Kauno apskrities teritorijų gyventojams: 10 – Kauno miesto, 4 – Kauno raj. gyventojams ir 1 – Raseinių raj. gyventojui. Visos nepageidaujamos reakcijos į skiepą pasireiškė vaikams, iš jų daugiausia (12 atv.) kūdikiam iki 1 m. amžiaus, ir po vieną atvejį – 1 m. 4 mėn., 13 m. ir 15 m. amžiaus vaikams. Įvertinus nepageidaujamų reakcijų pobūdį visos jos – sisteminės (bendrosios), pasireiškiančios dažniausiai karščiavimu didesniu nei 38,5 oC arba konkrečioms vakcinoms būdingomis nepageidaujamomis reakcijomis, kaip pvz.: limfmazgių padidėjimas ar uždegimas po tuberkuliozės skiepo.

Daugiausia nepageidaujamų reakcijų stebima po tuberkuliozės skiepo

Kaip ir kasmet, Kauno apskrityje 2013 m. daugiausia stebėta nepageidaujamų reakcijų po tuberkuliozės (BCG) vakcinos – 12 atv. Pagal Lietuvoje galiojantį Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių, siekiant apsaugoti naujagimius nuo sunkių tuberkuliozės formų, kaip miliarinė tuberkuliozė ar tuberkuliozinis meningitas, BCG vakcina jiems įskiepijama per pirmąsias 2-3 paras po gimimo, tad šios vakcinos, galimai sąlygotos nepageidaujamos reakcijos daugiausia stebėtos vaikų iki 1 m. amžiaus tarpe. 2013 m. Kauno apskrityje dažniausiai nepageidaujama reakcija į tuberkuliozės vakciną pasireiškė limfadenitu – tos pusės, kurioje buvo skiepytas naujagimis limfmazgio padidėjimu, uždegimu. Tačiau vaikų pulmonologų teigimu, pagrindinė priežastis, kuri lemia nepageidaujamų reakcijų atsiradimą po BCG skiepo yra ne pati vakcina, o jos netinkama įskiepijimo technika, kuomet tuberkuliozės vakcina suleidžiama po oda ar į gilesnius audinius. 2013 m. Kauno apskrityje tuberkuliozės vakcina paskiepyti 6969 vaikai iki 1 metų amžiaus, tad stebėtos nepageidaujamos reakcijos į tuberkuliozės skiepą sudarė tik 0,002 proc. nuo visų paskiepytųjų.

Nepageidaujamos reakcijos po skiepo – retos

Pernai Kauno apskrityje registruotos nepageidaujamos reakcijos ir į kitas pagal Lietuvos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių skiepijamas vakcinas. Įskiepijus tymų, epideminio parotito, raudonukės (MMR) vakciną nepageidaujama reakcija pasireiškė 1 m. 4 mėn. amžiaus berniukui, pasireiškusi karščiavimu, trukusiu 2,5 d., hemoraginio pobūdžio bėrimu kaklo srityje ir trombocitų sumažėjusiu kiekiu kraujyje iki 9 val., o įskiepijus difterijos, stabligės (Td) vakciną – 15 m. amžiaus mergaitei, kuri skundėsi patinimu, skausmingumu vakcinos suleidimo vietoje, karščiavimu iki 38-39oC.

Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis, 2013 m. Kauno apskrityje pagal Lietuvos vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių pirmąją tymų, epideminio parotito, raudonukės vakcinos doze (1,5-1,6 mėn. amžiaus) buvo paskiepyti 5625 vaikai, o sustiprinančiąją imunitetą difterijos, stabligės vakcina (15-16 m. amžiaus) – 6471 paaugliai, tad nepageidaujamų reakcijų į minėtus skiepus dažnis atitinkamai buvo 0,00017 ir 0,00015 proc.

Taip pat registruota viena polisacharidinės pneumokokinės infekcijos vakcinos įskiepijimo sukelta nepageidauja reakcija 13 m. amžiaus berniukui. Paskiepytasis tris dienas karščiavo iki 39-40oC, skundėsi žąsto patinimu ir celiulitu, trukusiu iki 7 d. Vaikai ir suaugusieji, pneumokokine vakcina skiepijami asmeninėmis lėšomis, 2013 m. Kauno apskrityje polisacharidine pneumokokine vakcina buvo paskiepyti 496 asmenys, iš jų 317 vaikų iki 18 m. amžiaus, tad nepageidaujamų reakcijų dažnis tarp paskieptų vaikų siekė 0,003 proc.

Vertinant skiepo žalą ir naudą sveikatai, akivaizdu, kad įvertinus paskiepytųjų asmenų atitinkamomis vakcinomis skaičių ir stebėtas nepageidaujamų reakcijas į jas, galima teigti, kad nepageidaujamos reakcijos po skiepo – ypač retos.

Visais atvejais, kai pastebėjote žymių sveikatos sutrikimų po skiepo, apie tai būtina pranešti skiepijusiam gydytojui, kuris įvertinęs sveikatos būklę, nustatys ar tai tikrai nepageidaujama reakcija į skiepą ir šį įvykį įregistruos.

Nuo 2013 m. įsigaliojus naujai pranešimo apie tariamą nepageidaujamą reakciją tvarkai yra galimybė pacientams patiems pranešti apie jiems ar jų artimiesiems pasireiškusią nepageidaujamą reakciją.


Šiame straipsnyje: sveikataskiepai

NAUJAUSI KOMENTARAI

xc

xc portretas
invalidumas reakcija?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių