Nenumokite ranka į vaikų sveikatos patikrą

Net jeigu vaikai retai serga, artėjant mokslo metams, vizitas pas pediatrą ar šeimos gydytoją neišvengiamas – mokyklos ir darželiai reikalauja pristatyti pažymas apie vaiko sveikatos būklę. Keturių vaikų mama įsitikinusi, kad tokie patikrinimai labai reikalingi.

Ne visai paprasta

"Tik pamanyk, ką jau čia reiškia – nuvesti vaiką pas gydytoją!" – dažnai tokią frazę išgirsta kaunietė Asta, auginanti keturis vaikus.

Kol moteris poliklinikos duris varstydavo tik su pirmagime, buvo vienas juokas – geras pusvalandis, ir reikalai sutvarkyti.

"Dabar profilaktinei vaikų apžiūrai prireikia kelių valandų ar net pusdienio, tad kantrybe tenka apsišarvuoti ir man, ir vaikams, ir medikams", – nusijuokė moteris, iš anksto kruopščiai planuojanti tokį vizitą.

"Tikrai neatidedame privalomojo sveikatos patikrinimo paskutinėms vasaros dienoms arba rugsėjo pradžiai. Jeigu neturime jokių nusiskundimų ir pediatrė neįžvelgia jokių pakitimų, viskas daug paprasčiau. Bet dažniausiai prireikia ir gydytojų specialistų konsultacijų. Tada žygiai per kabinetus ar net skirtingas įstaigas užsitęsia", – patirtimi dalijosi kaunietė.

Ne be reikalo

Daug vaikų dabar diagnozuojama laikysenos sutrikimai, tad prireikia ir vizito pas chirurgą arba ortopedą.

"Mūsų pediatrė visada kruopščiai apžiūri vaikų kojas, liepia basomis pereiti per kabinetą, įvertina laikyseną. Aišku, prie kompiuterio ar televizoriaus laiką leisti mėgstantys vaikai nebūna be trūkumų. Pernai važiavome konsultuotis su Kauno klinikų ortopedais, šiemet jauniausią sūnų apžiūrėjo Kauno klinikinės ligoninės specialistė. Laimei, rimtų bėdų nėra", – džiaugėsi mama. Ką tokiems vaikams ir jų tėvams pataria ortopedai? Daugiau judėti, bėgioti basomis lauke, lankyti baseiną.

"Kai dukrai buvo ketveri, pediatrė pastebėjo krypstantį mergaitės stuburą ir nusiuntė konsultuotis su ortopedais. Specialistė pastebėjo, kad ir pėdutės formuojasi netinkamai, mergaitė ima šleivoti. Vežiojau ją į specialias mankštas poliklinikoje, darėme kartu pratimus namie, pasinaudojome masažų galimybe ir dabar jau 17-metė dukra džiaugiasi, kad nepraleidome gydytojų žodžių pro ausis", – patirtimi dalijosi Asta.

Svarbus tėvų požiūris

"Apsilankymas pas akių gydytoją vaikams buvo tarsi pramoga – akių gydytoja rodė įvairius paveikslėlius, spalvas, rodė "filmuką", kokio jie dar nebuvo matę. O ir nuėjome ne veltui – vienam iš vaikų prireikė akinukų ir mankštelių akims", – pasakojo mama.

Vis dėlto moteris pripažino, kad šiųmetinis apsilankymas pas pediatrę tapo ir savotišku iššūkiu vaikams – visiems keturiems reikėjo paimti kraujo tyrimams.

"Buvo proga pasikalbėti su vaikais, kam to reikia, kaip tai daroma, o paskui išgirsti vaikų įspūdžius – juk kraujas imamas ne kasdien. Galiu iš patirties pasakyti – kuo pozityviau apie medikus ir jų atliekamas procedūras kalba tėvai, tuo paprasčiau – be dramų ir net be ašarų į tai reaguoja vaikai. Netgi jei tai – kraujo ėmimas", – pastebėjo mama.

Svarbu ir profilaktika

Asta džiaugiasi, kad jos vaikai gana retai serga ir dažnai poliklinikos slenksčio minti nereikia, tačiau visada stengiasi pasitikrinti, jeigu pediatrė pataria.

"Vienam iš sūnų nuo gimimo buvo girdimas medikų vadinamasis širdies ūžesiukas. Pediatrė siuntė pas vaikų kardiologą. Lankėmės kelis kartus, kad atliktų tyrimą ultragarsu, įvertintų, ar nėra rimtesnių bėdų ir stebėtų pokyčius augant. Dabar jau galime lengviau atsipūsti – kardiologai priekaištų neturi, krūviai judriam berniukui neribojami", – pasakojo moteris.

Jeigu eini tik dėl to, kad gautum pažymą, gal tai ir beprasmiška. Bet jeigu tau rūpi tavo vaiko sveikata ir gyvenimo kokybė, kur ta beprasmybė? Viskas priklauso nuo tėvų požiūrio.

Vaikų gydytojai įtarimų sukėlė kito Astos sūnaus skydliaukė. "Endokrinologas nerado nieko blogo, bet patarė ateiti po metų, kad įvertintų, ar nėra neigiamų pokyčių. Laimei, ir šįsyk visos abejonės buvo išsklaidytos", – lengviau atsiduso mama.

Tik prieš kelerius metus imta reikalauti, kad mokyklai ar darželiui pateikiamoje pažymoje būtų ir dantų gydytojos išvada apie vaiko dantų būklę.

"Mūsų vaikai mielai eina pas dantukų gydytoją ne tik dėl pažymos – pamatę skylutę, stengiamės kuo greičiau ją sutvarkyti. Bet yra daugybė tėvų, kurie į vaikų dantis nekreipia dėmesio, net nemoko jų valytis. Tad gerai, kad bent kartą per metus privalo nuvesti vaikus patikrinti dantis", – privalumą įžvelgė kaunietė. Tiesa, moteris abejoja, ar tokie tėvai paskui veda vaikus gydyti dantukų, jeigu to reikia.

Prireikia tėvų atostogų

"Nors vaikų sveikatos patikrinimui reikia nemažai laiko ir kantrybės, net neabejoju jų nauda. O jei dar pavyksta užkirsti kelią rimtesniems negalavimams, tai ko tik dėl savo vaikų nepadarysi", – šyptelėjo keturių vaikų mama.

Ji sakė nesuprantanti kai kurių tėvelių nepasitenkinimo, esą tokios pažymos ir ėjimas pas gydytojus – tik formalumas ir laiko gaišimas.

"Jeigu eini tik dėl to, kad gautum pažymą, gal tai ir beprasmiška. Bet jeigu tau rūpi tavo vaiko sveikata ir gyvenimo kokybė, kur ta beprasmybė? Viskas priklauso nuo tėvų požiūrio", – įsitikinusi moteris.

Tiesa, pašnekovė pasakė ir tai, kas jai labiausiai kliūva lankantis gydymo įstaigose prieš prasidedant mokslo metams.

"Jeigu prireikia gydytojų specialistų konsultacijos, būtinas pediatro ar šeimos gydytojo siuntimas. Tuomet reikia registruotis. Vasarą, kai dauguma medikų atostogauja, pas kai kuriuos specialistus patekti būna gana keblu, o siuntimas galioja tik mėnesį. Nespėjai – tavo problemos, eik vėl pas savo gydytoją, prašyk naujo siuntimo", – kalbėjo Asta.

Moteris taip pat stebisi, kodėl iki šiol negalima siuntimų pateikti elektroniniu būdu – medikai juos vis dar rašo ranka ant popieriaus lapelių.

Pasak kaunietės, paprastai netgi tą pačią dieną pas skirtingų sričių gydytojus specialistus patekti neįmanoma. "O jeigu reikalingi gydytojai dirba dar ir skirtingose įstaigose, laiko gaišaties neišvengsi. Tokiais atvejais belieka išnaudoti tėvų atostogas, nes dirbant to padaryti beveik neįmanoma."



NAUJAUSI KOMENTARAI

mama

mama portretas
tos kasmetinės patikros - tikra SAM'o patyčia iš tėvų. Kodėl kiekvienais metais, pvz. liepos - rugpjūčio mėn. , negalėtų tam būti organizuojamas visų reikiamų specialistų "surinkimas į krūvą" , kad, kaip armijoje, be jokių laukimų ir išankstinių registracijų pas kiekvieną atskirai per pusdienį juos pasiektum visus ??? Juk nebūtina juos surinktį į vieną salę, svarbu, kad užsiregistravus dieną ir laiką, juos pasiektum VISUS be eilės (tam dirbtų atskiras specialistas).

Mama

Mama portretas
Ar normalu, kad kesmetinės sveikatos patikros metu reikia prašyti gydytojos, kad vaikui bent padaryrų kraujo ir šlapimo tyrimą, nes nuodugnios apžiūros nesulauksi. O tuomet sulauki atsakymo, jog šie tyrimai daromi 1 kartą per 2metus. Apie odontologų patikrą iš viso tyliu. Net nepasodinusi į kėdę, vos ne tarpduryje gydytoja pražiodino vaiką ir pareiškė, viskas čia tvarkoj. Paklausus, gal reikia silantuoti naujai išdygusius dantukus, sulauki atsakymo, jog silantavimas yra nesamonė ir nieko nepadeda. Gal gana pastoviai kaltinti tėvus dėl ataskomybės trūkumo ir paziūrėkime kokia kai kurių mūsų gydytojų atsakomybė.

.............

............. portretas
o tai kodėl atmestinai tą patikrinimą vykdo? Per 15 sekundžių vaikui odontologė nusprendė, kad dantys sanuoti. Kažkodėl kitur rado, kad reikia 4-is dantis gydyti. Ant "smūgio" surašo ūgį, svorį. Ir eik namo.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių