Nenoras skiepytis – pasaulinė problema. Kodėl XXI amžiuje vengiama skiepų?

  • Teksto dydis:

Netylant diskusijoms dėl profilaktinių skiepų naudos ir pavojaus, specialistai tikina, kad besiskiepijančių skaičius nemažėja.

Statistikos duomenimis, 2017 metais buvo atlikta apie 800 tūkst. vakcinacijų, 2016 m. iš viso įskiepytos 772 tūkst. vakcinų dozės, o 2015-aisiais – 657 tūkst. Pasaulio sveikatos organizacija kiekvienais metais mini Europos imunizacijos savaitę (balandžio 23-29 d.), balandžio 29-ąją yra minima Imunologijos diena. Šia proga specialistai dalijasi įžvalgomis apie niekuo nepagrįstas diskusijas ir dezinformaciją atsisakyti medicinos mokslo senai siūlomos išeities nuo užkrečiamų ligų, rašoma pranešime spaudai.

Skiepų pagalba valdomi pavojingų ligų protrūkiai

Užkrečiamosios ligos kasmet sudaro iki 20 proc. visų registruotų ligų Lietuvoje. Šiandien vakcinomis galima kontroliuoti net 28 ligas. Remiantis Pasaulinės sveikatos organizacijos rekomendacijomis, geri ir pakankami vakcinacijos rodikliai šalyse yra tada, kai paskiepytų asmenų skaičius atitinkamoje žmonių grupėje yra ne mažesnis kaip 95 proc. Tokie rodikliai padeda užkirsti kelią sergamumui ir mirtingumui nuo ligų, tačiau nepaisant to, daugelis tėvų baiminasi, kad skiepai gali pakenkti jų vaikams. „Gintarinės vaistinės“ vaistininkės – vedėjos Editos Stankevičiūtės teigimu, didžiausia tėvelių baimė – kad vaikas susirgs liga, nuo kurios yra vakcinuojamas, autizmu ar net vėžiu. Tačiau vaistininkė įsitikinusi, kad šios baimės nėra pagrįstos.

„Vaikai turi būti skiepijami, visų pirma tam, kad apsisaugotų nuo gyvybei pavojingų užkrečiamų ligų – infekcijų ir jų plitimo. Būtent skiepų pagalba yra valdomi šių ligų protrūkiai“, – teigia E. Stankevičiūtė.

Retas atvejis, kada tėvai vaistinėje klausia dėl vaikų skiepų, tačiau labai dažnai prašoma patarimo, ar verta patiems profilaktiškai skiepytis nuo gripo. Specialistai ir šiuo atveju mato neabejotiną skiepo naudą.

„Kadangi kiekvienais metais kyla gripo epidemija, laiku pasiskiepijus, galima apsisaugoti nuo gripo ir jo komplikacijų, kurios gali tapti mirties priežastimi. Šiemet šaltuoju metų sezonu vaistinėje sulaukėme daug sergančiųjų gripu ar gripo komplikacijomis ir pacientų svarstymų, kad kitais metais, tai jau reikės skiepytis“, – patirtimi dalijosi vaistininkė.

Kaip suderinti vaistų vartojimą ir skiepus

Dar viena baimė, kurią jaučia skiepų priešininkai – pavojus, kuris gali kilti pasiskiepijus, kai vartojami kiti vaistai.

„Į vartojamų vaistų suderinamumą iš tiesų turi būti atkreipiamas dėmesys. Yra išimčių, kada skiepytis negalima. Nereikėtų to daryti vartojant vaistus, slopinančius imuninę sistemą – imunodepresantai, atliekant onkologiniams susirgimams taikomą chemoterapinį gydymą arba bet kokios ligos ūmiu periodu. Svarbu prisiminti, kad sergantis žmogus negali būti skiepijamas“, – pabrėžė vaistininkė.

Tiek norint pasiskiepyti ir paskiepyti savo vaikus, tiek esant griežtai nusistačius prieš bet kokius skiepus,  vaistininkai visada rekomenduoja šiuo klausimu pasitarti su gydytoju –  jie geriausiai informuos apie skiepų naudą ir su jais susijusias nepageidaujamas reakcijas.


Šiame straipsnyje: skiepaisveikataligos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Jone

Jone portretas
Už tai, kad į skiepus dabar prideda visokio brudo, nieko bendro su senoviškais skiepais- užkrato bakterijomis. Be to pragyvenimo lygis, higiena žmonijos pakilę todėl skiepais suinteresuoti tik tie kurie juos gamina ir platina. Labai suinteresuoti. Nesergu gripu, erkes traukiuosi kiekvieną vasarą, niekada nesiskiepiju. Imunitetas, higiena svarbiausi dalykai.

Todėl

Todėl portretas
vengiama, kad seniau skiepydavo (ir dar nemokamai) nuo ligų, kurios tik skiepų dėka buvo įveiktos, o dabar prisigalvoja baisius pinigus kainuojančių "skiepų" nuo visko, tiksliau, nuo nieko, kuriuos net naujagimiams bruka, tai ir atgraso šitaip net nuo tikrai reikalingų skiepų.

eikeik

eikeik portretas
Atsakymas labai paprastas - smukęs išsilavinimas, kas antras bukas. Užtat visokie šamanai, burtininkės už 90 eur. valandai, ir t.t. gi nė vienas protingas neis burtis pas aferistę, o vėžio gydyti - pas žolininkę ar veganizmui tarnaujantį.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių