Nelaikantiems šlapimo – gera naujiena

  • Teksto dydis:

Nuo lapkričio 1 dienos įsigalioja nauja šlapimo nelaikymo diagnostikos ir gydymo metodika. VšĮ Inkocentras vadovė Jurga Misevičienė sako, jog nuo šiol teisę į šlapimą sugeriančių priemonių kompensaciją turės visi, kam bus diagnozuotas šlapimo nelaikymas. Todėl itin svarbu apsilankyti pas medikus ir susitvarkyti dokumentus, įrodančius šią diagnozę.

„Žmonės, kurie jau gauna šlapimą sugeriančias priemones – jas gaus ir toliau, jeigu jie turi nuolatinę slaugą (SP1). Jeigu priemonės gaunamos dėl 5 diagnozių (CNS ir nugaros smegenų sužalojimo padariniai; liekamieji kūdikių cerebrinio paralyžiaus reiškiniai; išsėtinė sklerozė; galvos ar nugaros smegenų displazijos; galvos ir nugaros smegenų kraujotakos sutrikimai), turės kreiptis į gydytojus, kad būtų diagnozuotas šlapimo nelaikymas. Tie, kurie tokių priemonių negauna, tačiau skundžiasi šlapimo nelaikymu, turi apie tai pranešti šeimos gydytojui, kad po reikiamų tyrimų, žmogui būtų diagnozuotas šlapimo nelaikymas ir ligos kortelėje atsirastų šlapimo nelaikymo kodas“, – aiškina J. Misevičienė.

Tikimės, kad šlapimo nelaikymo diagnostikos metodika pralauš ledus tiek pacientų supratime, jog turint tokią ligą reikia kreiptis į gydytoją, ieškoti gydymo ir pagalbos, negyventi kančioje.

Anot jos, sukurta diagnostinė metodika yra didelis žingsnis į priekį. „Tikimės, kad šlapimo nelaikymo diagnostikos metodika pralauš ledus tiek pacientų supratime, jog turint tokią ligą reikia kreiptis į gydytoją, ieškoti gydymo ir pagalbos, negyventi kančioje. Galbūt ir medikai labiau kreips į tai dėmesį ir nenumos ranka kaip į būklę, kuri nekelia pavojaus gyvybei, todėl nėra verta dėmesio“, – sakovadovė.

Pasak darbo grupės narės J. Misevičienės, ši metodika leis didesniam spektrui žmonių gauti reikiamas priemones, o ne tik tiems, kurie turi išskirtines diagnozes. „Ankstesnė šlapimą sugeriančių priemonių kompensavimo tvarka gyvavo 8 metus ir ji buvo labai socialiai neteisinga. Nauja metodika atstatys socialinį teisingumą. Džiaugiuosi, kad po tiek metų pagaliau pripažinta, kad šlapimo nelaikymas yra liga ir kad ja sergantiems turi būti suteikta pagalba“, – pranešime spaudai cituojama specialistė.

Nauja tvarka

Darbo grupė parengė pasiūlymus dėl Kompensuojamųjų medicinos pagalbos priemonių sąrašo (C sąrašas) pakeitimo, kuriame būtų išdėstyta nauja šlapimą sugeriančių priemonių kompensavimo išrašymo tvarka.

„Kompensavimo sistemoje atsirado mažieji įklotai, kurie anksčiau nebūdavo kompensuojami. Jų sugeriamumas iki 500 ml. Dabar belieka laukti C sąrašo pakeitimų. Raginu visus, kurie turi šlapimo nelaikymą, apsilankyti pas šeimos gydytoją ir įvardyti savo skundą. Manau, prireiks kelių mėnesių kol bus patvirtinta diagnozė, suteiktas kodas. O tada jau galima bus prašyti kompensuojamųjų priemonių pagal turimą šlapimo nelaikymo laipsnį”, – aiškina J. Misevičienė. 

3 priemonės per parą – siekiamybė

Pasak naują šlapimo nelaikymo diagnostikos ir gydymo metodiką kūrusios darbo grupės narės J. Misevičienės, džiugina, kad padidėja gaunamų priemonių skaičius esant sunkiam šlapimo nelaikymui bei atsiranda mažųjų įklotų kompensavimas, jų iki šiol nekompensuodavo.

„Po C sąrašo nuostatų pakeitimo ir jo įsigaliojimo bus pusę metų stebima, kokias priemones renkasi pacientai, kaip pasikeis šlapimą nelaikančių pacientų skaičius. Tai leis daryti prognozes 2019 metų biudžetui. Mūsų dar laukia didelis darbas, nes mes puikiai suprantame, kad 30 vnt. sauskelnių dar nėra tas kiekis, kuris leistų žmogui gyventi oriai ir sausai. Mes norime sukurti tokią sistemą, kokia veikia kitose ES šalyse – žmogus gauna po 3 vienetus jam reikiamos produkcijos per parą, kaip to reikalauja PSO. Todėl kitais metais planuojama tolimesnė darbo grupės veikla, kad būtų pasiekti visi užsibrėžti tikslai“, – sako  J. Misevičienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Smagu girdeti kad dar kazkam rupi tokios labai rimtos ir nepatogios bedos.Labai gerai zinau,nes matau kaip mano mama vargsta jau daugiau nei 30 metu.

klumpenas

klumpenas portretas
o po prostatos operacijos jeigu nesusilaiko slapimas -tai jiems kompensuoti nereikia -alio Veryga
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių