Ne visi džiaugiasi sužydėjusia gamta: kodėl svarbu nenumoti ranka į slogą pavasarį

Vieni pavasarį skuba į gamtą grožėtis žaliuojančia ir žydinčia augmenija, o kiti tuo metu skuba į vaistines pirkti vaistų nuo alergijos. Saulė ir žiedai ne visiems suteikia laimę, sako gydytoja alergologė-klinikinė imunologė, medicinos mokslų daktarė Violeta Kvedarienė. Ji pabrėžia, kad negalima leisti alergijai progresuoti, nes gali tekti į vaistinę skubėti ne tik pavasarį, o visus metus.

„Pavasarį, tik pradėjus nutirpti sniegui, alergiški žmonės pradeda jausti pirmuosius simptomus. Juos sukelti gali ir žydintis beržas, ir alksnis, ir lazdynas. Žmonės pradeda čiaudėti, ašaroti, jiems niežti gomurį. Taip pat didelei daliai jų prasideda dusulio priepuoliai, tampa sunku kvėpuoti, atsiranda švokštimas“, – vardija gydytoja alergologė.

Pasak jos, įprastai šie simptomai kankina tada, kai alergenas yra gamtoje, bet jeigu alergija progresuoja, priepuoliai ištikti gali ir tada, kai alergeno gamtoje nėra. Alergiški žmonės penkis kartus dažniau gali sirgti bronchine astma.

Pasak Astmos klubų asociacijos pirmininkės Eglės Kvedaraitės, Lietuvoje yra šiuolaikinių vaistų, kurie tikrai padeda, tačiau gydymą reikia labai pritaikyti kiekvienam žmogui. „Pats žmogus turi prisižiūrėti, vengti alergenų, maitintis tinkamai (...) ir su gydytoju reikia atrasti patį tinkamiausią vaistą“, – pasakoja E. Kvedaraitė.

Daugiau apie alergijas ir bronchinę astmą – pokalbyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių