Naujovė leis sumažinti žmonių mirtingumą

  • Teksto dydis:

Privalomojo sveikatos draudimo (PSD) taryba pritarė siūlymui dienos stacionaro sąlygomis teikti daugiau kardiologinių intervencinės radiologijos paslaugų, reikalingų greitesniam ir išsamiam pacientų ištyrimui dėl širdies ir kraujagyslių ligų. Ši naujovė padės ne tik trumpinti eiles gydymo įstaigose, bet ir ištirti daugiau pacientų, išgelbėti daugiau gyvybių, užbėgant už akių grėsmingoms ligoms.

Įsigaliojus šiai naujovei, atsirastų efektyvi priemonė trumpinti pacientų laukimo eiles. Dienos stacionaro sąlygomis teikiamos diagnostinės ir gydomosios intervencinės radiologijos paslaugos būtų suteiktos tą pačią dieną, o paciento nereikėtų guldyti į ligoninę ilgesniam laikui, kaip yra įprasta šiuo metu.

Kitaip tariant, ne tik pagerės paslaugų prieinamumas pacientams, atvykusiems dėl kardiologinių intervencinės radiologijos paslaugų į gydymo įstaigą, bet ir bus taupomas žmonių laikas. Šioms procedūroms reikia kur kas mažiau laiko, todėl medikai galės ištirti ar atlikti procedūras daugiau pacientų.

„Penkiose didžiosiose Lietuvos klinikose atitinkami tyrimai ar procedūros, kurie anksčiau būdavo atliekami paguldžius pacientą į stacionarą, dabar bus atliekamos dienos chirurgijos skyriuose. Medikų teigimu, sparčiai vystantis technologijoms, atsirado galimybės kitaip organizuoti darbą ir šios sudėtingos procedūros, kurias anksčiau medikai atlikdavo tik stacionaruose, dabar saugiai ir greitai atliekami tą pačią  dieną dienos stacionare, – sako sveikatos apsaugos ministrė Rimantė Šalaševičiūtė. – Greitai, kokybiškai, be papildomos įtampos suteikta pagalba pacientams – tai ir yra mūsų pagrindinis siekis, leisiantis pagerinti pacientų gyvenimo kokybę, mažinti negalią turinčių žmonių skaičių, ją įgyjančių dėl uždelstų širdies ir kraujagyslių ligų“.

Tikimasi, kad ši naujovė leis sumažinti ir žmonių mirtingumą nuo širdies ir kraujagyslių ligų, kuris Lietuvoje, lyginant su kitomis šalimis, yra gana aukštas.

Pasak ministrės R. Šalaševičiūtės, dienos stacionaro sąlygomis bus teikiamos paprastos ir sudėtingos koronarinės intervencijos paslaugos: stento implantavimas, balioninė angioplastika, koronarografija, vainikinių arterijų kraujotakos tyrimas ir kt.

Siekiant užtikrinti atliekamų procedūrų kokybę ir pacientų saugumą, nustatyti specialūs reikalavimai gydymo įstaigoms, specialistams, patalpoms ir įrangai.
Šios paslaugoms finansuoti numatyti 3 mln. eurų iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto nepaskirstytų lėšų.


Šiame straipsnyje: medicinasveikatagydymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių