Naudojimasis išmaniuoju telefonu tamsoje galimai sukėlė laikiną aklumą

  • Teksto dydis:

„Naujosios Anglijos medicinos žurnalas“ paskelbė, kad nuolatinis naudojimasis išmaniuoju telefonu tamsoje dviem moterims sukėlė „laikiną aklumą“. Moterys į gydytojus kreipėsi dėl pasikartojančio, iki 15 minučių trunkančio regėjimo praradimo.

20 ir 40 metų amžiaus moterims buvo atlikti įvairūs medicininiai tyrimai, tačiau nerasta jokių priežasčių, galėjusių sukelti kelis mėnesius besitęsiančius laikino aklumo periodus. Tik po apsilankymo pas akių ligų gydytoją, buvo prieita prie tam tikrų išvadų, praneša naujienų agentūra „Associated Press“.

Oftalmologas Gordonas Plantas išsiaiškino, kad prieš sutrinkant regėjimui, pacientės įprastai naudodavosi išmaniaisiais telefonais tamsoje: jos gulėdavo lovoje ant šono viena akimi tikrindamos turintį telefono ekrane, kai tuo tarpu kitai akiai vaizdą užstodavo pagalvė.

„Taigi viena akis adaptuodavosi prie šviesos, nes ja buvo žiūrima į telefono ekraną, o kita prie tamsos“, – sakė gydytojas. Pasak specialisto, nustojusios naudotis telefonais, moterys negalėjo matyti, nes į ekrano skleidžiamą šviesą žiūrėjusiai akiai reikėjo laiko prisitaikyti prie kitos akies.

G. Planto teigimu, laikinas aklumas yra nepavojingas ir gali būti išvengtas, jei žmonės į išmaniuosius telefonus žiūrės abiem akimis.

Tuo tarpu Amerikos oftalmologijos akademijos atstovas teigė, kad du atvejai nėra pakankama imtis siekiant įrodyti, kad būtent naudojimasis išmaniaisiais telefonais viena akimi tamsoje sukėlė šią problemą. Jis taip pat suabejojo, ar mobiliaisiais telefonais besinaudojantys asmenys sutiktų eksperimentuoti, kad patvirtintų ar paneigtų šį reiškinį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių