Nacionalinis vėžio institutas: sergamumas ir mirštamumas nuo melanomos didėja

  • Teksto dydis:

Sergamumas melanoma Lietuvoje didėja, kasmet apie šimtas gyventojų nuo šio onkologinio susirgimo miršta, antradienį paskelbė Nacionalinis vėžio institutas (NVI).

„Per metus Lietuvoje nustatoma apie 350 naujų odos melanomos atvejų. Ši liga dažniau diagnozuojama moterims nei vyrams“, – skelbiama instituto pranešime.

Nuo 1991 iki 2015 metų sergamumas didėjo – kasmet po 3,9 proc. vyrams ir po 2,3 proc. moterims. Tai pastebima daugelyje Europos šalių.

Nuolat didėja ir mirtingumas: nuo 1991 iki 2015 metų mirtingumo rodikliai didėjo po 2,3 proc. vyrams ir po 0,4 proc. moterims.

Pasak NVI Galvos-kaklo ir odos navikų chirurgijos skyriaus vedėjos Jolitos Gibavičienės, navikų gydymą itin lemia laikas, todėl svarbi ankstyva diagnostika.

„Mes kalbame apie piktybinį naviką, kuris gali metastazuoti. Tai reiškia, kad liga gali išplisti į įvairius organus, paodį, plaučius, limfmazgius. Šis navikas agresyvus, tačiau geroji žinia, kad anksti diagnozavus, galimas pasveikimas“, – sakė gydytoja.

Gydytoja onkologė atkreipia dėmesį į tai, kad melanoma gali atsirasti ir vystytis tose kūno vietose, kurios beveik nemato saulės, net vidaus organuose – nosies ertmėje, akyje, ryklėje, skrandyje ir kitose gleivinėse.

Lietuvoje sergamumo rodikliai kiek žemesni nei ES vidurkis – 18 atvejų 100 tūkstančių gyventojų. Tuo tarpu mirtingumo nuo odos melanomos rodikliai Lietuvoje aukštesni nei ES vidurkis.

„Egzistuoja net akies melanoma, melanoma gali vystytis ir nago guolyje. Jei nagas pamėlo ir tai nepraeina pusę metų, žmogus turėtų sunerimti ir būtinai kreiptis į specialistus“, – pasakojo J. Gibavičienė.

2020-aisiais metais Europoje daugiau nei 150 tūkstančių gyventojų susirgo odos melanoma ir 26 tūkstančiai mirė.

„Europos Sąjungos vidurkis yra 23 atvejai 100 tūkstančių gyventojų. Lietuvoje sergamumo rodikliai kiek žemesni nei ES vidurkis – 18 atvejų 100 tūkstančių gyventojų. Tuo tarpu mirtingumo nuo odos melanomos rodikliai Lietuvoje aukštesni nei ES vidurkis“, – sako NVI vėžio registro vedėja Ieva Vincerževskienė.

72 maratonus savo gyvenime nubėgęs senjoras Stanislovas Bagvilas spaudos konferencijoje antradienį pasakojo visą gyvenimą buvęs sveikas, aktyvus ir nė karto neturėjęs nedarbingumo, tačiau liga jį užklupo prieš pat išėjimą į pensiją.

„Visą gyvenimą buvau mėgėjas neribotai būti saulėje, su bičiuliais pirtyje varžydavomės, kuris tamsiau įdegęs. Nekreipiau dėmesio į man žinomas rizikas – esu blyškios odos, blondinas. Buvau visiškai sveikas žmogus, aktyviai sportuojantis, maratono bėgikas, jau būdamas virš 60-ties bėgau paskutinius maratonus Vroclave ir Poznanėje“, – pasakojo 73-ejų S. Bagvilas.

Vyras jau penkerius metus Nacionaliniame vėžio institute gydosi išplitusią melanomą. Pirmuosius požymius pasakojo pastebėjęs ant nugaros, kuomet padidėjo apgamas. Vėliau nedidelis darinys atsirado ties akies voku.

Po chirurginių operacijų ir chemoterapijos S. Bagvilas vartoja vaistus, griežtai laikosi sveikos gyvensenos taisyklių. Vyras neslėpė itin mėgęs saldumynus, kurių diagnozavus ligą teko atsisakyti.

Pasaulyje kasmet diagnozuojama daugiau nei 320 tūkstančių naujų odos melanomos atvejų ir daugiau nei 57 tūkstančių žmonių miršta nuo šios ligos.

Australijoje ir Naujojoje Zelandijoje yra didžiausi sergamumo  ir mirtingumo melanoma rodikliai pasaulyje.

Europoje didžiausi sergamumo melanoma rodikliai Švedijoje, Airijoje ir Suomijoje. Gegužę minimas melanomos mėnuo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pro

Pro portretas
Nejudinkit tų apgamų ar iškilimų ir viskas gerai bus.Kaip pradeda po juos knaisiotis tada pradeda jie augti o tada ir negerai.

Romas

Romas  portretas
Žinoma didės, jeigu tikrins kaip tikrino 30 žmonių ,daugiau neskirta vietų.Iš pradžiu dasiskambint negali o po 0,30 min. dasikambi, pasako, viskas tik 30 žmonių priimam
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių