Muzika ir poezija – depresijai įveikti

Nuotaikų svyravimas ir priklausomybė nuo metų laikų kaitos vargina daugybę žmonių. Ruduo – kritinis metas, kai trumpėjančios dienos ir ilgėjančios naktys, saulės trūkumas sukelia liūdesį ar net depresiją.

Nuotaikų svyravimas ir priklausomybė nuo metų laikų kaitos vargina daugybę žmonių. Ruduo – kritinis metas, kai trumpėjančios dienos ir ilgėjančios naktys, saulės trūkumas sukelia liūdesį ar net depresiją.

Kaltas sezonas

Nemažam skaičiui žmonių metų laikų kaita pasireiškia prasta nuotaika, dirglumu, dėmesio ir energijos stoka. Tai gali būti paprasčiausias rudeninis liūdesys, kuris dažniausiai laikui bėgant praeina.

Pasak psichologų, rudenį sulaukiama daugiausia žmonių, besiskundžiančių šiais simptomais, kurie neretai dingsta pabendravus su draugais, pailsėjus ar tiesiog įpratus prie naujo sezono.

Sergant kitokia – sunkesne depresijos forma, prislėgta nuotaika dažnai kartu su menkavertiškumo ir kaltės jausmu gali tęstis nuo kelių savaičių iki kelių mėnesių ar net metų.

Specialistų teigimu, tokiu atveju įprastas tampa nerimas, nepaaiškinama baimė, sutrikęs miegas bei apetitas, įvairūs nemalonūs jutimai kūne. Kai kurie iš šių pojūčių būdingi ir sergant sezonine depresija.

Žmogų ilgą laiką kamuoja negera nuojauta, ateitis piešiama tamsiomis spalvomis, kasdieniai įprasti darbai, kuriuos anksčiau pavykdavo atlikti savaime, tampa sunkia našta.

Užklupusi sezoninė depresija iš dalies sumažina gebėjimą susikaupti, pablogina atmintį ir slopia žmogaus darbingumą. Psichologai pastebi, kad spalis ir lapkritis laikomi pačiu neproduktyviausiu laikotarpiu.

Pagerina nuotaiką

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras visiems klaipėdiečiams šį rudenį, be įprastų muzikos terapijos užsiėmimų, siūlo išbandyti naujovę – poezijos terapiją. Neabejojama, kad tai puikus būdas ne tik atsipalaiduoti po sunkios darbo dienos, bet ir efektyvi priemonė išvengti rudeninės depresijos.

„Medikai teigia, kad rudeninė depresija – gana dažnas reiškinys, kuris gali užklupti kiekvieną. Trumpėjančios dienos, žvarbus oras, tamsa sukelia neigiamas emocijas, kurios gali virsti į pavojingą ligą – depresiją“, – sakė Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro specialistas Marius Beivydas.

Anot jo, norint išvengti šio sezoninio negalavimo reikia stengtis atsikratyti blogų emocijų. Kaip teigė specialistas, muzikos ir poezijos terapija tikrai padės nuvyti slogias mintis ir pagerins nuotaiką.

Muzikos terapija – grojimas perkusiniais (mušamaisiais) instrumentais vyks antradieniais ir ketvirtadieniais. Antradieniais laukiami jau išbandę šį muzikavimo būdą, o ketvirtadieniais muzikuoti kviečiami pradedantieji. Užsiėmimai vyks vakarais studijoje „Grock".

Padeda reikšti emocijas

Poezijos terapija – dar daug kam nauja, nepažįstama atsipalaidavimo, neigiamų emocijų atsikratymo forma. Klaipėdoje poezijos terapijos užsiėmimai vyks trečiadieniais.

Paskaitas, pavadintas „Poetinė terapija – dvasinio augimo ir psichinės sveikatos stiprinimo metodas", ves žinoma uostamiesčio poetė, rašytoja, gydytoja psichiatrė ir poezijos terapeutė Jūratė Sučylaitė.

„Poezijos terapijose visi turės galimybę pajausti, kaip kalbos meno dėka galima išreikšti emocijas ir artėti dvasinės pilnatvės pojūčio link. Paskaitose bus supažindinama su biblioterapijos ir kūrybiško rašymo galimybėmis, aiškinamasi, kaip mūsų sveikatą veikia užgniaužti neigiami jausmai“, –  teigė J.Sučylaitė

Pasak jos, bus susipažįstama su interaktyviosios biblioterapijos metodų taikymu Lietuvoje ir užsienyje bei mėginama praktiškai pajausti žodžio galią. Poezijos terapija vyks trečiadieniais 18 val. Sveikatos mokslų fakulteto padalinyje.

Muzikos terapija

Gerina atmintį ir padeda prisiminti informaciją.
Išmoko sutelkti dėmesį.
Pagerina gyvenimo kokybę ir išmoko juo mėgautis.
Padeda atsipalaiduoti nuo rūpesčių.
Padidina kūrybiškumą ir mentalinius gebėjimus.
Pagerina tarpusavio santykius ir harmoniją šeimoje.
Padeda atsikratyti nemigos.
Poezijos terapija
Padeda sergantiems depresija.
Gelbsti labai uždarus ir intravertiškus žmones.
Išaiškina kompleksų ar patirtų psichologinių traumų priežastis.
Atveria slopinamus jausmus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių