Mus visada mokė išėjus iš tualeto nusiplauti rankas – bet ar to tikrai reikia?

  • Teksto dydis:

Mums nuo mažens kartoja, kad išėjus iš tualeto būtina nusiplauti rankas. Ir mes tai darome. Galbūt ne visi, bet net tie, kurie praleidžia šią tualeto ritualo dalį, žino, kad elgiasi neteisingai. Bet ar tikrai to reikia? Ar tai priklauso nuo to, ką veikėme tualete? O gal nuo to, kokiu tualetu naudojomės?

Vienas po kito pasirodantys tyrimai atskleidžia, kad net ir Vakarų gyventojai ne visada po tualeto plauna rankas – vos daugiau nei pusė suaugusiųjų klauso šios higienos normos. Kai kurie žmonės apskritai teigia, kad tai nėra būtina, jei ant rankų nepateko kokios nors atliekos. Dar kiti užsispyrusiai baksnoja į praeitį, kuomet rankų taip dažnai tikrai niekas neplovė. Bet kaip yra iš tikrųjų?

Tualetuose yra daug mikrobų, nepriklausomai nuo to, ar tai jūsų namai, ar prekybos centras. Tie mikrobai noriai sklando ore, ieškodami ant ko prikibti. Kartais – tai jūsų drabužiai, kartais – jūsų rankos. Skirtumas tas, kad rankomis jūs liečiate viską ir jomis naudojatės valgydami. Klausimų nekyla, jei pigus tualetinis popierius padėjo pasiekti jūsų vidinį „aš“ – po tokios filosofinės patirties suteptas rankas tikriausiai plauna visi. Tačiau net jei rankos ir neprisilietė prie tualeto paviršiaus ar kūno atliekų, jas plauti būtina.

Žmogaus išmatos yra labai nešvarios, jose noriai veisiasi mikrobai, kurie gali būti pavojingi žmogui. Nuo daugelio jų mūsų imuninė sistema moka apsiginti, tačiau atsakingi turite būti ne tik už save – savo mikrobų skleisti nereikėtų ir dėl kitų žmonių sveikatos. Tuo tarpu šlapimas yra kur kas švaresnis. Mokslininkai teigia, kad daug vyrų rankų nesiplauna pasinaudoją pisuarais, nes mano, kad nieko tokio nešvaraus nepalietė. Tačiau nepamirškite, kad kiekvienas apsilankymas tualete jūsų rankas, pagrindinį įrankį, kuriuo naudojatės valgydami, padaro labai nešvarias.

Taigi, rankas būtina plauti pasinaudojus bet kokiu tualetu, bet kokioje vietoje. Taip sumažinsite infekcijų tikimybę ir savo mikrobų neskleisite viešumoje. Bet ką daryti, jei tualete nėra muilo ar karšto vandens?

Vienas tyrimas parodė, kad vandens temperatūra rankų plovimo efektyvumui reikšmės neturi – pasirinkite tokią, kokia jums patogiausia. Jei yra muilo, būtinai jį panaudokite. Jei nėra – vanduo yra geriau nei nieko. Po to būtinai nusidžiovinkite rankas – prie drėgnos odos bakterijos prisikabina kur kas lengviau ir savo šlapiomis rankomis jas lengviau perduosite kitiems. Išeidami pasistenkite savo švariomis rankomis neliesti durų – juk beveik pusė žmonių rankų nesiplauna.

O tai kaip dėl tų istorinių laikų, kai rankų nesiplovė niekas? Viskas labai paprasta – jie jas plovė, kai galėjo. Senovėje žmonės taip pat negyveno taip tankiai. O ir sirgo sunkiai, jei prasidėdavo kokia infekcija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Kuku

Kuku portretas
Reikia taupyti vandenį,o jeigu jis dar šaltas?Jis dar neturi ir gydomųjų savybių,o slapimas tų visų neigiamų dalykų neturi,tik nepatingek rankas sukišti į tarpkojį.

Cirkininkas

Cirkininkas portretas
Nusiplauk ryte pimpalą ir nereikės plautis rankų.

priešoperacinis rankų plovimas

priešoperacinis rankų plovimas portretas
Video tai geras - chirurgo prieš operaciją :), nes kitu atveju nžn ką reikėjo daryti kad TAIP plautis kaskart
VISI KOMENTARAI 9

Galerijos

Daugiau straipsnių