Moteris lėtinis nuovargis kankina tris kartus dažniau nei vyrus

  • Teksto dydis:

Nuolatinis nuovargis – kūno SOS signalas. „Jeigu atsigulei miegoti ir atsikėlei pailsėjęs – viskas gerai, bet jei jautiesi nepailsėjęs ir vėl nori miego, tai – jau nuolatinis nuovargis“, – tikina LSMU profesorius Alvydas Unikauskas.

Gydytojo teigimu, nuolatinį nuovargio jausmą gali sukelti sveikatos sutrikimai. Pirmoji nuovargio priežastis, dėl kurios reikia susirūpinti, – mažakraujystė (anemija), kuri dažniausiai atsiranda dėl geležies trūkumo.

„Tai – organizmo būklė, kai kraujyje sumažėja raudonųjų kraujo kūnelių, kurie kūną aprūpina deguonimi ir todėl jaučiamės energingi. Kai yra mažakraujystė, dėl geležies stokos mums pradeda trūksti hemoglobino ir eritrocitų“, – aiškina specialistas. Anemijos atveju žmogui trūksta deguonies, audiniai pradeda badauti, dėl to prasideda įvairūs negalavimai. Diagnozei nustatyti būtinas kraujo tyrimas.

Užsitęsęs nuovargis gali reikšti ir tai, kad sutrikusi skydliaukės veikla. „Kai organizme trūksta ar visai nėra skydliaukės gaminamo tiroksino ir trijodtironino hormono, sulėtėja medžiagų apykaitos procesai, todėl yra jaučiamas nuovargis“, – tvirtina A. Unikauskas. Čia taip pat būtinas kraujo tyrimas, kuriuo nustatomas hormonų kiekis kraujyje.

Dėl amžino nuovargio gali būti kaltos ir kepenys. Sergant kepenų ligomis, viena iš blogos savijautos priežasčių gali būti nuovargis. Pažeistos kepenys nebegali suskaidyti iš virškinamojo trakto į kraują patekusių nuodingųjų medžiagų.

„Kai pavalgote, maistas suvirškinamas ir turite naudingąsias medžiagas, kurias organizmas pasisavina, bet, kaip suprantate, bet kurioje gamyboje būna gamybos atliekų. Tačiau tai taip pat susiurbiama žarnyne. Visa tai patenka į žarnų venas. Tomis venomis tas kraujas, tuo metu dar nuodingas, nunešamas į kepenis ir kepenys tą kraują išvalo nuo visų nuodų, toksinų ir į kraujotaką patenka išvalytas kraujas“, – aiškina gydytojas.

Tačiau jeigu kepenys pažeistos, jos nebeatlieka savo funkcijos ir nebegali išvalyti toksinių medžiagų. „Tad šitie nuodai, kurie atsiranda jums pavalgius arba geriant vaistus ir panašiai, patenka ir į jūsų bendrą kraujotaką ir jūsų organizmas, įskaitant ir smegenis, yra užnuodijami“, – tikina LSMU profesorius. Net kai kepenų pažeidimas yra nedidelis, jau gali pasireikšti mieguistumas, bloga nuotaika.

Išprovokuoti nuovargį gali ir pavargusi širdis. „Širdis su savo susitraukimais išmeta tam tikrą kiekį kraujo į mūsų organizmą ir tam, kad aprūpintų deguonimi visus mūsų kūno audinius. Kai širdis yra nusilpusi, vienas simptomų – atsiradęs nuovargis“, – aiškina A. Unikauskas.

Tačiau, jeigu jums buvo atlikti visi tyrimai ir priežastis nerasta, galima įtarti, kad jums – lėtinio nuovargio sindromas. „Lėtinis nuovargis vargina daugiau nei 200 mln. žmonių visame pasaulyje, moteris šis sindromas puola 2–3 kartus dažniau nei vyrus“, – sako A. Unikauskas.

Plačiau apie tai, kada galima įtarti lėtinį nuovargį, – LRT TELEVIZIJOS laidoje „Klauskite daktaro“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių