- Alvyda Bajarūnaitė, Ramūnas Grumbinas, LRT radijo laida „Ryto garsai“, LRT.lt
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Moliūgas ypatingas tuo, kad suvartoti galima jį visą, be to, mums ypač naudingos jo sėklos, sako Lietuvos žemės ūkio universiteto Agronomijos fakulteto Sodininkystės ir daržininkystės katedros profesorė Honorata Danilčenko. „Svarbiausias dalykas sėklose – aliejus, kuriame, be omega 3 ir omega 6, yra dar 13 riebalų rūgščių. Taip pat sėklose gausu cinko, seleno. Šis mikroelementas odai neleidžia greitai senti“, – vardija ji.
Anot H. Danilčenko, dabar yra daugybė naujų moliūgų rūšių. Pavyzdžiui, vienų sėklos be lukštų, todėl jas galima valgyti iškart. O moliūguose, kurių minkštimas raudonas, yra likopeno.
– Ponia Danilčenko, moliūgas – daržovė, kuri neturi atliekų. Jis sunaudojamas visas, tinka ir žmonėms valgyti, ir gyvuliams šerti. Kuo moliūgas ypatingas?
– Ypatingas tuo, kad tai – viena derlingiausių daržovių. Jame gausu karotino, vitamino C, įvairių organizmui labai reikalingų karotinoidų, nors mes esame įpratę kalbėti tik apie vieną karotinoidą – provitaminą A. Antra, mes naudojame ne tik minkštimą, bet ir sėklas. Beje, dabar yra belukščių sėklų moliūgų. Sėklų nereikia lukštenti – galima iš karto.
Daugiau nei 1 proc. visos moliūgo masės sudaro ląsteliena, vadinama organizmo šluota. O svarbiausias dalykas sėklose – aliejus, kuriame, be omega 3 ir omega 6, yra dar 13 riebalų rūgščių. Taip pat sėklose gausu cinko, seleno. Šis mikroelementas odai neleidžia greitai senti.
– Ar naudingiau valgyti sėklas, ar vartoti moliūgų sėklų aliejų?
– Sėklose yra visko: ląstelienos, baltymų, riebalų rūgščių. O aliejuje lieka tik riebalų rūgštys. Todėl siūlyčiau vartoti sėklas. Dar noriu pabrėžti, kad moliūgų aliejus dėl ypatingo riebalų rūgščių tarpusavyje santykio netinka kepti, jis tinka tik žalias.
– Moliūgų aliejus lyginamas su sezamų sėklų, graikinių riešutų aliejumi. Kodėl jis vienas brangiausių?
– Pirmiausia, jo sudėtis trupučiuką kitokia nei sezamų sėklų aliejaus. Sezamų sėklose nėra tiek daug cinko ir seleno. Be to, kol kas ir spaudimo technologija yra sudėtingesnė.
– LRT Radijo klausytoja teiraujasi, ar naudingos cukinijų sėklos.
– Taip, viskas yra sveika, ir naudinga. Žinoma, moliūgų sėklos vertingesnės.
– Mūsų klausytojai taip pat domisi, ar galima valgyti nesubrendusius moliūgus?
– Valgyti galima, nuodingų medžiagų ten tikrai nėra. Tik nesubrendusiuose moliūguose daug mažiau vertingų maistinių medžiagų, pavyzdžiui, vitamino C, karotinoidų. Prapjovę nesubrendusį moliūgą, pamatysite, kad jo minkštimas ne oranžinis, o tik gelsvas. Taigi bus mažiau ir ląstelienos. Be to, jis vandeningas. Tai reiškia, kad naudingos medžiagos dar nesusidarė.
– Yra geltonų, raudonų, didesnių, mažesnių moliūgų. Ar jų vertė skiriasi?
– Šiek tiek skiriasi. Pavyzdžiui, raudonas minkštimas vertingesnis, nes jame dar yra likopeno. O visos kitos savybės labai panašios. Šeimininkės labiau mėgsta mažesnius moliūgus, nes prapjauti jie gana greitai genda.
– O kaip greitai genda?
– Per savaitę, net ir laikant šaldytuve, jau atsiranda dėmelių, prasideda metabolizmas, kitaip sakant – vienos medžiagos virsta kitomis. Pavyzdžiui, krakmolas virsta cukrumi, o tada moliūgas tampa skystesnis.
– Kokį moliūgą geriausia valgyti? Kiek naudingų medžiagų dingsta verdant, kepant, troškinant?
– Kaip ir visos daržovės bei vaisiai, verdant, kepant, troškinant moliūgas praranda vitaminą C ir šiek tiek karotinoidų. Kad karotinoidų liktų kuo daugiau, virti ar troškinti moliūgą reikėtų su riebalais, pavyzdžiui, sviestu, aliejumi. Taigi, be abejo, jį geriausia valgyti žalią. Taip pat galima užšaldyti.
– Kaip tinkamai užšaldyti?
– Moliūgas užšaldomas paprastai, tereikia supjaustyti. Tik atšildžius jis bus skystas, nebeliks gabaliukų. Bet į sriubas, mišraines, troškinius puikiai tiks.
– Vis dėlto verdant kepant, troškinant, be ląstelienos, dar kažkas lieka?
– Lieka karotinoidų, cukraus. Nuskintus moliūgus reikėtų apie mėnesį palaikyti patalpoje, kurioje nebūtų per daug drėgmės (apie 60 proc., kaip kambaryje). Geriausia temperatūra – apie 10 °C. Mėnesį palaukus, visos maistinės medžiagos pavirs tomis, kokiomis ir turi būti. Pavyzdžiui, pačioje pradžioje moliūgo minkštimas nėra pakankamai saldus, nes jame yra krakmolo. O, moliūgui gulint, krakmolas virsta cukrumi.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Baltijos šalys bendradarbiaus valdant su sveikata susijusias krizes
Trečiadienį sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys Briuselyje pasirašė memorandumą su kitų Baltijos valstybių – Latvijos ir Estijos – ministrais dėl bendradarbiavimo ir savitarpio pagalbos su sveikata susijusių krizių valdyme, ...
-
PSO: per 50 metų skiepai išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių8
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį pareiškė, kad per pastaruosius 50 metų skiepai pasaulyje išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių. ...
-
Skelbiamas Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės direktoriaus konkursas1
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė konkursą Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) direktoriaus pareigoms užimti. ...
-
NVSC: rudenį dalis gyventojų nuo erkinio encefalito galės pasiskiepyti nemokamai4
Nuo rugsėjo pirmosios 50–55 metų sulaukę asmenys galės nemokamai pasiskiepyti nuo erkinio encefalito, praneša Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...
-
Nacionalinis vėžio institutas rengs mokymus odontologams, kaip gydyti vėžiu sergančius pacientus
Nacionalinis vėžio institutas (NVI), Odontologų rūmai ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA) sutarė dėl bendradarbiavimo gydant vėžiu sergančius pacientus. Pasak specialistų, odontologams dažnai trūksta žinių, kaip gydyti onkologin...
-
Medikai ragina įdiegti kūdikių patikrą dėl imunodeficito, pabrėžia šeimos gydytojų svarbą
Medikai ragina kūdikius tikrinti dėl įgimtų imuninės sistemos sutrikimų, nes tai leidžia visiškai išgydyti imunodeficitą, tuo metu diagnozuojant šią genetinę ligą suaugusiesiems pabrėžia šeimos gydytojų vaidmenį. ...
-
Gali tirti pavojingiausias pasaulio infekcijas: žmonės į procesą praktiškai nesikiša
Panevėžio ligoninėje atsirado galimybė diagnozuoti visas, net pačias pavojingiausias, pasaulio infekcijas. Rekonstravus laboratoriją, atsirado moderniausia aparatūra, visi procesai skaitmenizuoti, tyrimų duomenys sujungti su e.sveikata, todėl gydytoja...
-
Iššokęs pėdos kauliukas: deformacija pašalinama be didelių pjūvių3
„Northway“ inf. ...
-
Prezidentūra palaiko „Invega“ idėją ieškoti papildomų priemonių padėti gynybos pramonės įmonėms3
„Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) vadovas Dainius Vilčinskas su prezidentu Gitanu Nausėda sutarė, kad reikalingos papildomos priemonės paremti gynybos pramonės įmonių plėtrą. ...
-
Sugrįžusi žiema sujaukė lietuvių sveikatą: per anksti išsitraukėme šortus?3
Sugrįžę žiemiški orai atpūtė atgal ir peršalimus. Apie neįprastą peršalimo sezoną LNK žurnalistas kalbėjosi su „Eurovaistinės“ vaistininke Jovita Alekniene. ...