Mokslininkas: cunamis prieš GMO jau prasidėjo

"Genetiškai modifikuotų produktų (GMO) gamintojai jau apimti panikos. Svarbu atsilaikyti prieš lobistų galią ir melą", – teigia garsiausias kovotojas su GMO, 58 metų mokslininkas, žurnalistas, skandalingo dokumentinio filmo "Genetikos ruletė: žaidimas mūsų gyvenimais" kūrėjas Jefrey Smithas.

– Kaip susidomėjote GMO – organizmų, kurių genetinė medžiaga buvo dirbtinai pakeista, naudojant genų inžinerijos technologijas, keliamomis problemomis? Ar iš tiesų tai didelis blogis?

– Apie GMO sužinojau 1996 m. iš vieno genetikos inžinieriaus, kuris pirmasis ėmė skambinti pavojaus varpais. Jis sakė, kad tai kenkia žmogaus sveikatai ir sukelia aplinkosaugos problemų. Supratau, kad mokslininkai žino labai nedaug, todėl užsibrėžiau daryti interviu su ekspertais ir mokslo kalbą išversti į visiems suprantamą.

Paskelbus kai kuriuos iki tol slaptus dokumentus paaiškėjo, kad JAV maisto ir vaistų administravimo tarnyba vyriausybei nuolat siuntė ataskaitas, įrodančias GMO sąsajas su alergijomis, virškinimo sutrikimais, toksinų kaupimusi ir kitais sveikatos sutrikimais. Tarnyba reikalavo atlikti išsamesnius tyrimus, tačiau Baltieji rūmai įsakė rezultatų visuomenei neatskleisti ir teikti palankias ataskaitas. Tuomet tarnyba pasisamdė buvusį "Monsanto" (GMO gamintojos gigantės) advokatą Michaelį Taylorą ir ėmėsi kurti GMO palaikančius įstatymus. Naujasis įstatymas, galiojantis iki šiol, buvo priimtas 1992 m. Jis leidžia patiems GMO gamintojams nuspręsti, ar jų produkcija yra saugi.

Vadinasi, didelės kompanijos, kaip, pavyzdžiui, "Monsanto", kuri iki tol tikino, kad "Agent Orange", DDT ir PCB pesticidai yra saugūs, galėjo nekontroliuojami įsigalėti JAV maisto rinkoje be jokių tyrimų ar konsultacijų su tarnyba. Įteisinant šiuos produktus užteko dokumentuose įrašyti: "Agentūra neturi jokių duomenų apie tai, kad jie būtų nesaugūs."

Tai, kaip vėliau paaiškėjo, buvo visiškas melas. M.Tayloras  vėliau tapo "Monsanto" viceprezidentu ir pagrindiniu lobistu. Negana to, 2009 m. jis dar buvo paskirtas ir tarnybos vadovu, o neoficialiai pramintas Amerikos maisto caru. Pirminiai tarnybos įspėjimai pasitvirtino. Daugybės tyrimų rezultatai pateikė pakankamai įrodymų, kad prašymas neįsileisti GMO į maisto pramonę turėjo pagrindą. GMO yra nesaugus, toksiškas ir neturi būti naudojamas.

– Kiek GMO yra žalingas mūsų sveikatai ir aplinkai?

– Daug metų medikų konferencijose JAV kalbu apie GMO žalą ir pagaliau gydytojai ėmė rekomenduoti mitybą be šių produktų. Yra daugybė liudijimų, kaip jų pacientų sveikata pagerėjo, išnyko virškinimo sistemos ligos, alergija, astma, autoimuninės ligos, galvos skausmas ir migrena. Atsikratoma antsvorio, įvairių odos ligų, padaugėja energijos, pagerėja smegenų funkcijos, atmintis. Vaikai tampa ramesni, mažiau irzlūs, greičiau susikaupia ir geriau mokosi.

Į išgydytų ligų sąrašą patenka ir reumatoidinis artritas, aukštas kraujospūdis, diabetas, nevaisingumas, inkstų ir kepenų problemos, hormonų disbalansas, vėžys. Šiuos rezultatus papildo ir kiti duomenys. Pavyzdžiui, Amerikos aplinkosaugos medicijos akademijos atliktas tyrimas įrodė, kad tie gyvūnai, kurie buvo maitinti GMO, sirgo daug labiau ir panašiomis ligomis kaip GMO vartojantys žmonės: virškinimo sutrikimais, inkstų, kepenų ir kitų organų ligomis, buvo nevaisingi, jų imuninės sistemos veikla buvo suprastėjusi, pagreitėjęs senėjimas, sutrikusi cholesterolio ir insulino reguliacija. Gyvulių augintojų ir veterinarų ataskaitos taip pat patvirtina, kad, iš gyvūnų pašarų eliminavus GMO, labai pagerėjo jų sveikata.

Kalbu apie GMO žalą ir pagaliau gydytojai ėmė rekomenduoti mitybą be šių produktų. Yra daugybė liudijimų, kaip jų pacientų sveikata pagerėjo, išnyko virškinimo sistemos ligos, alergija, astma, autoimuninės ligos, galvos skausmas ir migrena. Atsikratoma antsvorio, įvairių odos ligų, padaugėja energijos, pagerėja smegenų funkcijos, atmintis. 

GMO įtaka aplinkai dar baisesnė nei sveikatai, nes per žiedadulkes užkrečia kitus augalus, o jie dauginasi. GMO ir su jais susiję herbicidai sunaikina dirvos mikroorganizmus, vabzdžius, mažina bioįvairovę, išstumia kitas rūšis ir sukuria superpiktžoles bei supervabzdžius, kurie yra atsparūs pesticidams, užteršiami  vandens šaltiniai ir t.t.

– Kiek GMO, apie kurį mes net nežinome, yra ant mūsų stalo? Kaip rinktis maisto produktus ir išvengti maisto pramonės apgavysčių?

– Kiekvienoje šalyje yra skirtingi įstatymai. Dar nesiaiškinau, kokia situacija Lietuvoje, bet būtinai parengsiu ataskaitą. Amerikiečiai per mėnesį suvalgo daugiau GMO, negu patys sveria.  Dažniausiai pasitaiko genetiškai modifikuotų sojų, kukurūzų, rapsų, cukrinių runkelių, pipirnių, papajų, cukinijų, moliūgų, obuolių ir bulvių. Į maistą daug GMO patenka ir per mėsą, nes gyvūnai daugiausia maitinami GMO, todėl reikia pirkti produktus, ant kurių užrašyta "Be GMO".

– Jūsų filmas "Genetikos ruletė: žaidimas mūsų gyvenimais" sukėlė nemažai diskusijų. Ar jautėte spaudimą, sulaukėte grasinimų, kai jį kūrėte?

– Yra įmonių, kurioms "Monsanto" moka už tai, kad mane diskredituotų. Jie meluoja arba iškraipo tiesą, tikėdamiesi pervilioti žmones, kurie žiūri mano filmus ir skaito mano knygas. Taip pat yra mokslininkų, kuriuos paperka "Monsanto". "The New York Times" ir keletas kitų leidinių neseniai atskleidė šiuos melus. Mano filmą internete pažiūrėjo jau keli milijonai žmonių, o televizijos stotys vien JAV rodė jį daugiau kaip 300 kartų. Spaudimo nejaučiu ir man niekas negrasina. Mano misija – nekreipti dėmesio į šių bendrovių žaidimus.

– Ar iš tiesų pasaulyje trūksta maisto ir todėl reikia GMO produktų?

– Nepriklausomų tyrimų rezultatai rodo, kad, pavyzdžiui, GMO kukurūzai turi daug mažiau maistingųjų medžiagų nei natūralūs. Tai gali būti ir dėl paties modifikavimo proceso, ir dėl augalų purškimo "Roundup", kuris blokuoja mineralų įsisavinimą.

Susumavus daugiau nei 400 mokslinių tyrimų, nėra jokių įrodymų, kad GMO galėtų išspręsti bado ar skurdo problemas ar prisidėti prie tvarios žemdirbystės. Negana to, GMO pramonė iš viso netgi nepadaugina produkcijos – tai patvirtino ir JAV žemės ūkio departamentas bei visiškai neseniai savo straipsnyje nagrinėjo "New York Times".

– Kuo užsiima jūsų institutas?

– Šviečiame visuomenę, politikus, žurnalistus, žemdirbius ir sveikatos apsaugos darbuotojus apie tai, kokius pavojus kelia GMO. Atskleidžiame ir viešai paskelbiame informaciją, kurią turi, bet slepia GMO įmonės – įrodymus dėl GMO žalos, apie tai, kaip jos bando nutildyti nepriklausomus mokslininkus bei dezinformuoti visuomenę ir politikus.

– Šiuo metu kuriate naują filmą. Apie ką jis?

– Mano naujasis filmas vadinasi "Slapti ingredientai". Jį kuriu kartu su prodiusere Amy Hart. Galite pamatyti jo anonsinį filmuką čia – www.SecretIngredientsMovie.com/trailer. Šis filmas – apie sunkiomis ligomis sirgusius žmones ir ištisas šeimas, kurie pasveiko vien atsisakę GMO. Perėję prie ekologiško maisto jie sutaupė tūkstančius dolerių, kuriuos būtų išleidę gydymui.

– Ar kova su GMO nėra beprasmė? Ar mes patys netapsime genetiškai modifikuotais?

– Kovojant su GMO yra puikių žinių: JAV pirkėjai masiškai atsisako GMO, dėl to įmonės dabar deda milžiniškas pastangas siekdamos įsitvirtinti kitose šalyse ir žemynuose.

Žinomos korporacijos "Del Monte", "Hersey‘s", "Campbell‘s", "Uniliver", "Post", "Chipotle", "General Mills" ir netgi "McDonalds" savo maiste nebenaudoja GMO. Cunamis prieš GMO JAV jau prasidėjo.


Lankysis Lietuvoje

J.Smithas – žinomas JAV mokslininkas, žurnalistas ir filmų autorius, vartotojų teisių gynėjas, Atsakingų technologijų instituto įkūrėjas bei žymiausias pasaulyje kovotojas su GMO.

J.Smithas atskleidė nuo visuomenės slepiamų tyrimų rezultatų, įrodančių GMO žalą, taip pat faktų apie slaptus šių kompanijų ryšius su politikais ir įtaką priimant įstatymus.

Dokumentinis filmas "Genetikos ruletė: žaidimas mūsų gyvenimais" laimėjo daug tarptautinių apdovanojimų, o netrukus kino ekranus pasieks naujasis jo darbas – filmas "Slapti ingredientai".

Kovo mėnesį J.Smithas lankysis Lietuvoje ir skaitys pranešimą visuomenei skirtoje Ann Wigmore sveikos mitybos konferencijoje bei medikams skirtoje konferencijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
tam.... xd dink tu GMO -CMO nuograuza nuo kompo , kas tuos debilus is viso prileidzia durnynuose prie kompo...

to xd

to xd portretas
na taip, paklausk tu vezininku valgisuiu pigu maista is gmo, pasiziurek dokumentiniu filmu, paziurek, kaip graziai atrodo karves ir jauciai is gmo - pilnas internetas, pasidomek apei sudeti, ir koki poveiki organizmui gali tureti ne, zinoma, cia viskas nuostabu:) teskime "sveikas" gmo tradicijas

xd

xd portretas
Kiek anti-GMO sektantų :) (o gal tik vienas rusiškos RenTV prisižiūrėjęs idiotas?). Beje, Kauno dienai turėtų būti gėda ne tik dėl šarlatano Smito reklamos, bat ir dėl neįtinkančių komentatorių blokavimo (anonimamas iš redakcijos leistina viskas, o neormaliai komentuojantys - tipo spameriai?).
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių