Mokinius puola suaugusiųjų ligos

Mokinių sveikata kasmet blogėja. Ši tendencija pasitvirtino ir šemet, patikrinus sveikatą rengiantis naujiesiems mokslo metams. Negana to, vaikai ir jaunuoliai kenčia nuo jų amžiui neįprastų problemų: didelio antsvorio ir aukšto kraujospūdžio.

Tikrinamos visos sistemos

Gydytojai, kasmet tikrindami mokinių sveikatą, įvertina anksčiau diagnozuotas ligas ir atranda naujų. Pastebėta, kad maži vaikai yra toliaregiai, o mokyklinio amžiaus – trumparegiai.

Kauno Kalniečių poliklinikos šeimos gydytoja Virginija Lukšienė teigia, kad kas penkto vaiko akys yra nesveikos.

"Vaikų, turinčių regos problemų, visada buvo, tačiau dabar vis daugiau vaikų turi nešioti akinius. Anksčiau regėjimo problemas švelnindavome įvairiais pratimais, o dabar akivaizdu, kad be akinių neišsiversime ir juos skiriame iškart", – konstatuoja  gydytoja V.Lukšienė.

Vasara – labai palankus metas tikrinti laikyseną: ar tiesiai vaikas stovi, ar nesikūprina, nes galima išrengti iki pusės ir nesušaldyti, kaip gali atsitikti žiemą.

"Pasitaiko, kad paaugliai jaučia fizinį skausmą, ir tai gali būti dėl neteisingo fizinio krūvio. Viską įvertiname profilaktinio patikrinimo metu", – aiškina gydytoja V.Lukšienė.

Ryškėja naujos ligos

Klausos sutrikimų diagnozuojama mažai, dažniausiai tai būna sieros kamščiai. Klausa tikrinama kabinetuose, kurie yra pakankamai ilgi, kad kitame jo gale stovintis vaikas girdėtų gydytojo šnabždesį.

Apžiūrima ir oda, gleivinė, apčiuopiami limfmazgiai. Tikrinama širdis, nors vaikams ją skauda retai, dažniau tai pasitaiko paaugliams. Šeimos gydytoja V.Lukšienė pabrėžia, kad itin svarbu jaunuolius, turinčius širdies problemų, laiku nukreipti pas kardiologijos specialistus.

Gydytojai tikrina ir burnos ertmę. V.Lukšienė apgailestauja, kad vaikų dantys nesveiki, pažeisti ėduonies. Tai prastos burnos higienos, dantų nevalymo padarinys.

Viena naujausių jaunimo sveikatos problemų yra antsvoris.

"Nutukusių vaikų išties daugėja. Aš manau, kad tai susiję su greitojo maisto vartojimu", – pastebi šeimos gydytoja.

Dar viena nauja jaunimo liga – aukštas kraujospūdis. Dėl jo į medikus kreipiasi vis daugiau jaunų žmonių. Yra net vaikų, kurie nuolatos geria vaistus, kad sumažintų kraujospūdį.

Pavyzdį ima iš tėvų

Šeimos gydytoja V.Lukšienė įsitikinusi, kad vaiko sveikata priklauso nuo šeimos gyvenimo ritmo. Jeigu tėtis nuolat sėdi prie kompiuterio ar televizoriaus – vaikas elgsis taip pat.

"Vaikai, norėdami išlikti sveiki, turėtų laikytis dienos režimo. Nesveika miegoti iki pietų arba nemiegoti iki išnaktų. Tėvai turi rodyti gerą pavyzdį – jeigu mes gyvensime sveikiau, taip pat elgsis ir mūsų vaikai", – teigia šeimos gydytoja.

Jos nuomone, prie suprastėjusios vaikų sveikatos prisideda ne tik greitasis maistas ar neteisinga gyvensena, bet ir mokyklinės programos.

"Mokymo programos ir užduotys mokiniams turėtų būti dažniau peržiūrimos. Jos neturi būti sunkios. Daug ką galima transformuoti į žaidimus, nes taip lengviau įsiminti žinias ir mažiau nerimo, įtampos. Nuo neigiamų emocijų kyla kraujospūdis", – patarimais net ir pedagogams dalijasi gydytoja V.Lukšienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių