Mirtinas Ebola virusas gali būti sunaikintas net muilu

  • Teksto dydis:

Ebola karštligė yra Ebola viruso sukeliama reta, sunki, dažnai mirtina liga. Ji perduodama tiesioginio sąlyčio su gyvais ar mirusiais užsikrėtusiais asmenimis metu su krauju ar kitais kūno skysčiais.

Kas yra Ebola karštligės virusas?

Ebola karštligė yra Ebola viruso sukeliama reta, sunki, dažnai mirtina liga.

Ji perduodama tiesioginio sąlyčio su gyvais ar mirusiais užsikrėtusiais asmenimis metu su krauju ar kitais kūno skysčiais (pavyzdžiui, seilėmis ar šlapimu). Septynias savaites po išgijimo ligoniai ją gali perduoti nesaugių lytinių santykių metu.

Liga galima užsikrėsti po tiesioginio sąlyčio su mirusių ar gyvų laukinių gyvūnų, kaip antai beždžionių, miško antilopių ir šikšnosparnių, krauju ir kitais kūno skysčiais.

Skirtingai nei gripas, Ebola virusas oru neperduodamas.

Užsikrėtus virusu inkubacinis periodas yra 2–21 dienos. Liga prasideda staiga, karščiuojama, skauda raumenis, jaučiamas silpnumas, maudžia galvą ir gerklę.

Kitas karštligės etapas – ligonis ima vemti, viduriuoti, jis išberiamas, sutrinka kepenų ir inkstų veikla. Kai kuriems ligoniams prasideda gausus vidaus ir išorės kraujavimas ir vienu metu sutrinka kelių organų veikla.

Nuo šios ligos skiepų ar gydymo nėra.

Pavojus užsikrėsti Ebola virusu ir ligos prevencija

Net jei gyvenate užkrėstose teritorijose ar į jas keliavote, užsikrėtimo Ebola virusu pavojus yra itin mažas, nebent turėjote tiesioginį sąlytį su mirusio ar gyvo užsikrėtusio asmens ar gyvūno kūno skysčiais. Be to, sąlytis su skysčiais įmanomas per nesaugius lytinius santykius su ligoniu septynias savaites po išgijimo.

Viešose vietose per įprastą kontaktą su žmonėmis, kurie neatrodo sergantys, Ebola neperduodamas. Virusu neužsikrėsite per sąlytį su pinigais, maisto produktais ar plaukiodami baseine. Jo neplatina moskitai.

Ebola virusas lengvai sunaikinamas muilu, balikliu, saulės šviesa arba išdžiovinant. Ebola virusas žus, jei drabužiai, ant kurių pateko užkrėstų skysčių, bus išskalbti skalbyklėje. Ebola virusas labai trumpai išlieka ant saulės apšviestų ar išdžiūvusių paviršių.

2014 m. protrūkis šiuo metu nustatytas Ebola viruso protrūkis Gvinėjoje, Liberijoje, Sierra Leone ir Nigerijoje. Toliau pateikiama patarimų į užkrėstas teritorijas atvykstantiems ar iš jų išvykstantiems keliautojams.

Patarimai atvykstantiems keliautojams

Pavojus, kad užsikrėsite Ebola virusu, itin mažas. Visiškai panaikinti pavojų užsikrėsti galima vengiant tiesioginio sąlyčio su ligonio ar mirusiojo krauju ar kūno skysčiais ir su objektais, kurie galėjo būti užkrėsti. Taip pat reikia vengtie artimo kontakto su laukiniais gyvūnais ir nevalgyti laukinių gyvūnų mėsos bei stengtis nesilankyti vietovėse, kuriose gali būti apsigyvenę šikšnosparniai, pavyzdžiui, urvai, kasybos vietovės. Svarbu saugotis lytiškai santykiaujant ir apskritai laikytis bendros higienos, nuolat plauti rankas su muilu ar naudoti antiseptiką.

Turėtumėte žinoti, kad yra padidėjusi užsikrėtimo rizika sveikatos priežiūros įstaigose. Todėl patartina nustatyti tinkamus toje šalyje sveikatos priežiūros išteklius, pasitelkiant vietos verslo kontaktus, draugus ar giminaičius bei įsitikinti, kad bet kokios ligos ar nelaimingo atsitikimo atveju, medicinos evakuacijos atveju yra taikomas kelionių draudimas. Apriboti ekspoziciją vietos sveikatos priežiūros įstaigose.

Patarimai išvykstantiems keliautojams

Pavojus, kad užsikrėtėte Ebola virusu, itin mažas. Tačiau jei per artimiausias kelias savaites po išvykimo iš tropinės dalies imsite karščiuoti, jausite nepaaiškinamą nuovargį, viduriuosite ar pajusite kitų sunkių simptomų, turėtumėte skubiai kreiptis į gydytoją ir nurodyti, kur buvote išvykęs, nes tai gali būti infekcijos, kaip antai maliarijos, simptomai, o ją reikia nedelsiant ištirti ir pradėti gydyti.

Jei turėjote tiesioginį sąlytį su bet kokiais mirusio ar gyvo užsikrėtusio asmens ar gyvūno kūno skysčiais, įskaitant nesaugius lytinius santykius su pasveikusiais ligoniais, turėtumėte skubiai kreiptis į gydytoją ir nurodyti, kur buvote išvykęs, o prieš atvykdamas telefonu susisiekti su medicinos įstaiga, kad personalas užtikrintų tinkamą apsaugą Jus priimdamas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

dar nieko

dar nieko portretas
Jei sergantys ta ebola dar krustis gali ir kitus apkresti, tai cia dar per mazai tas virusas vozia. tokius reiketu ant vietos nugalabyt

N.U

N.U portretas
Kai kurios Afrikos gentys kasdiena geria gyvūnų kraują,vos ne kaip vandenį, tai gali būti Ebolos viruso šaltinis

ebola

ebola portretas
as kaip tik dabar afrikoj, Congo. Grisiu pas jus i klaipeda neuzilgo :)
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių