Metas mesti rūkyti: gydytoja pasakoja, kaip reaguos organizmas

Lapkričio 17-ąją bus minima Tarptautinė nerūkymo diena, kuri, pasak medikų, yra gera proga atkreipti rūkančiųjų dėmesį į galimybes atsisakyti rūkymo savo ir savo artimųjų sveikatos labui. 

Gydytojai primena, kad metus rūkyti plaučiai gali išsivalyti ir jų veikla normalizuotis, tačiau tai priklauso nuo tam tikrų sąlygų.

VUL Santariškių klinikų gydytoja pulmonologė Brigita Jonaitytė pabrėžia, kad su tabako dūmais įkvepiame daugybę kenksmingų medžiagų.

„Yra apie 40 žinomų kancerogeninių medžiagų ir virš 10 tūkstančių įvairiausių cheminių medžiagų, kurias mes įkvepiame. Patys kvėpavimo takai apsivelia tam tikromis medžiagomis“, – sako gydytoja.

Ar plaučiai išsivalo ir jų funkcija normalizuojasi, metus rūkyti? Gydytoja teigia, kad tai priklauso nuo to, kokiame amžiuje metama rūkyti.

„Yra įrodyta mokslinių tyrimų, kad, tarkime, metus rūkyti iki maždaug 44 metų, bendra gyvenimo trukmė susilygina su nerūkančiųjų asmenų“, – pasakoja B. Jonaitytė.

Pasak jos, metus rūkyti, „po 20-ies minučių susinormalizuoja kraujo spaudimas ir pulsas, po paros laiko iš organizmo pasišalina anglies monoksidas, po dviejų parų dingsta nikotino poveikis, po trijų parų lengviau tampa kvėpuoti, po trijų savaičių normalizuojasi kraujotaka, po trijų mėnesių žmogus mažiau kosti, mažiau dūsta.“

Plačiau apie tai – įraše



NAUJAUSI KOMENTARAI

Darnus Pilietis

Darnus Pilietis  portretas
Prieš dvi savaites mečiau rūkyti ...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių