- Aigustė Tavoraitė
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Mūsų organizmas rūgštėja, kai suvalgome per daug mėsos, žuvies, grūdinių, pieno produktų, saldumynų. Tokia mityba ilgainiui turi skaudžias pasekmes mūsų sveikatai ir savijautai. Šarmų pusiausvyrą atkuria daržovės ir vaisiai.
Kada didžiausias pavojus
Žmogaus organizmas visuomet privalo išlaikyti rūgščių-šarmų pusiausvyrą tam, kad vyktų normali medžiagų apykaita, būtų užtikrinamos gyvybinės funkcijos. Tai primena mitybos mūsų šalyje apsilankęs profesorius iš Vokietijos Jurgenas Vormannas.
„Rūgštinančių ir šarminančių medžiagų žmogaus organizmas gauna su maistu ir gėrimais, be to, rūgštis gamina ir pats organizmas įvairių procesų metu, pavyzdžiui, skaidant baltymus aktyviai sportuojant ir pan. Todėl su maistu mes turime gauti pakankamai šarminančių medžiagų, kurios galėtų neutralizuoti rūgštis“, – sako daugelį metų rūgščių-šarmų balanso problematiką nagrinėjantis mokslininkas.
Mūsų lėkštėje turėtų būti 4 kartus daugiau daržovių ar vaisių nei mėsos, grūdinių, pieno produktų ar desertų.
Pasak jo, jeigu su maistu neaprūpiname organizmo šarmais, jis nespėja šalinti rūgščių pertekliaus, kuris pradeda kauptis organizme. „Pirmieji prastos rūgščių-šarmų pusiausvyros simptomai – žmogus gali pajusti sumažėjusį darbingumą, padidėjusį nuovargį, jautrumą stresui ir skausmui, nuotaikos svyravimus, polinkį į galvos skausmus ar migreną. Išbalansuotą organizmą dažniau puola infekcijos, gali pasitaikyti miego sutrikimų“, – teigia J. Vormannas.
Jis pabrėžia, kad pavojingiausia, kai ilgainiui rūgščių neutralizavimui organizmas ima naudoti šarminančių medžiagų atsargas iš didžiausio jų sandėlio – kaulų. Kartu su šarminančiomis druskomis iš kaulų pašalinami mineralai (kalcis), jie lengviau lūžta, vystosi osteoporozė.
Lietuvių mityboje – „rūgštinis“ maistas
Pasak profesoriaus, yra kelios priežastys, kurios dažniausiai lemia organizmo parūgštėjimą. Pirmoji ir dažniausia jų – netinkama mityba.
„Deja, bet europietiški maitinimosi įpročiai yra ne kas kita kaip „rūgščių“ dieta. Valgome daug mėsos, dešrų, sūrių, kiaušinių – baltyminio maisto, kuris organizme suskyla iki rūgščių. Gerokai per mažai vartojame skysčių, kurie padėtų pašalinti šias rūgštis bei per mažai suvalgome organizmą šarminančio maisto – daržovių ir vaisių“, – tvirtina mitybos specialistas.
Tai, kad lietuvių mityboje dominuoja „rūgštinis“ maistas atskleidė ir bendrovės „Pharmhouse“ užsakymu atlikta apklausa. Pasak J. Vormanno, lietuviai turėtų aukštyn kojomis apversti mitybos įpročius. „Tam, kad aprūpintumėme organizmą pakankamu šarmų kiekiu, turėtume suvalgyti 4 kartus daugiau šarminančio maisto nei rūgštinančio. Vadinasi, mūsų lėkštėje turėtų būti 4 kartus daugiau daržovių ar vaisių nei mėsos, grūdinių, pieno produktų ar desertų. Deja, bet kol kas tokia taisykle vadovaujasi tik 1–2 iš 10-ties šalies gyventojų“, – sako profesorius.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
PSO: per 50 metų skiepai išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių5
Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) trečiadienį pareiškė, kad per pastaruosius 50 metų skiepai pasaulyje išgelbėjo mažiausiai 154 mln. gyvybių. ...
-
Skelbiamas Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės direktoriaus konkursas
Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė konkursą Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės (RVUL) direktoriaus pareigoms užimti. ...
-
NVSC: rudenį dalis gyventojų nuo erkinio encefalito galės pasiskiepyti nemokamai2
Nuo rugsėjo pirmosios 50–55 metų sulaukę asmenys galės nemokamai pasiskiepyti nuo erkinio encefalito, praneša Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC). ...
-
Nacionalinis vėžio institutas rengs mokymus odontologams, kaip gydyti vėžiu sergančius pacientus
Nacionalinis vėžio institutas (NVI), Odontologų rūmai ir Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacija (POLA) sutarė dėl bendradarbiavimo gydant vėžiu sergančius pacientus. Pasak specialistų, odontologams dažnai trūksta žinių, kaip gydyti onkologin...
-
Medikai ragina įdiegti kūdikių patikrą dėl imunodeficito, pabrėžia šeimos gydytojų svarbą
Medikai ragina kūdikius tikrinti dėl įgimtų imuninės sistemos sutrikimų, nes tai leidžia visiškai išgydyti imunodeficitą, tuo metu diagnozuojant šią genetinę ligą suaugusiesiems pabrėžia šeimos gydytojų vaidmenį. ...
-
Gali tirti pavojingiausias pasaulio infekcijas: žmonės į procesą praktiškai nesikiša
Panevėžio ligoninėje atsirado galimybė diagnozuoti visas, net pačias pavojingiausias, pasaulio infekcijas. Rekonstravus laboratoriją, atsirado moderniausia aparatūra, visi procesai skaitmenizuoti, tyrimų duomenys sujungti su e.sveikata, todėl gydytoja...
-
Prezidentūra palaiko „Invega“ idėją ieškoti papildomų priemonių padėti gynybos pramonės įmonėms3
„Investicijų ir verslo garantijos“ („Invega“) vadovas Dainius Vilčinskas su prezidentu Gitanu Nausėda sutarė, kad reikalingos papildomos priemonės paremti gynybos pramonės įmonių plėtrą. ...
-
Sugrįžusi žiema sujaukė lietuvių sveikatą: per anksti išsitraukėme šortus?3
Sugrįžę žiemiški orai atpūtė atgal ir peršalimus. Apie neįprastą peršalimo sezoną LNK žurnalistas kalbėjosi su „Eurovaistinės“ vaistininke Jovita Alekniene. ...
-
Visa tiesa apie kraujo tyrimus: žmogus gali įsivaizduoti patologiją, kurios iš tiesų nėra
Santaros klinikų laboratorinės medicinos centro laboratorijoje per metus atliekama beveik 3,5 mln. įvairiausių tyrimų. 80 proc. iš jų sudaro kraujo tyrimai. ...
-
Lietuva pereina prie naujos kartos psichikos sveikatos paslaugų2
Pasinaudodama gerąja užsienio praktika, Lietuva žengia paradigminį pokytį psichiatrijoje – nuo biomedicininio modelio (gydymo vaistais) pereinant prie psichosocialinio modelio. Tam diegiamos į pacientą orientuotos, holistinio paciento atsigavimo s...