Mėnulyje pabuvojęs B. Aldrinas dėl pašlijusios sveikatos evakuotas iš Pietų ašigalio

  • Teksto dydis:

Buvęs JAV astronautas Buzzas Aldrinas (Bazas Oldrinas), antrasis ant Mėnulio paviršiaus žengęs žmogus, buvo evakuotas iš Pietų ašigalio pašlijus sveikatai, ketvirtadienį pranešė pareigūnai.

86 metų B.Aldrino „būklė pablogėjo“ jam lankantis Antarktidoje su turistų grupe, sakoma šią kelionę organizavusios bendrovės „White Desert“ pranešime.

Buvęs astronautas „evakuotas pirmuoju įmanomu skrydžiu iš Pietų ašigalio“, nurodė kompanija. Pasak jos, tai buvo padaryta „dėl atsargumo“.

„Jo būklė buvo apibūdinta kaip stabili, kai „White Desert“ gydytojas jį perdavė JAV Antarkties programos medicinos darbuotojams“, – sakoma pranešime.

Jokių kitų detalių apie B.Aldrino būklę nebuvo paskelbta.

1969 metais B.Aldrinas ir Neilas Armstrongas (Nilas Armstrongas) tapo pirmaisiais žmonėmis, žengusiais ant Mėnulio paviršiaus per „Apollo 11“ misiją.

N.Armstrongas pirmasis išlipo iš nusileidimo modulio ir įsiamžino istorijoje ištaręs žodžius: „Tai mažas žingsnelis žmogui, tačiau didžiulis šuolis žmonijai.“

B.Aldrinas nulipo modulio „Eagle“ laipteliais tuojau po jo.

„Gražu, gražu. Didinga tuštuma“, – B.Aldrinas ištarė 1969 metų liepos 20-ąją.

Pastaraisiais metasi B.Aldrinas parašė knygų suaugusiesiems ir vaikams; jis buvo uolus nuolatinės žmonių kolonijos Marse įkūrimo šalininkas.

Nacionalinis mokslo fondas (NSF) nurodė gavęs prašymą jį evakuoti ir organizavęs humanitarinį medicinos skrydį į Amundseno-Scotto (Amundseno-Skoto) stotį netoli Pietų ašigalio.

Iš ten kitas orlaivis nuskraidino B.Aldriną į McMurdo (Makmerdo) stotį Antarktidos pakrantėje. Vėliau jis turėjo būti išskraidintas į Naująją Zelandiją, „kai tik bus įmanoma“.

NSF atstovas sakė naujienų agentūrai AFP negalintis patvirtinti skrydžio į Naująją Zelandiją statuso, nes McMurdo stotyje buvo dar labai ankstus metas.

Fondas nurodė „paskelbsiantis papildomų pranešimų apie paciento sveikatos būklę, kai tik sąlygos leis tai padaryti“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių