Medikas: greitąją žmonės kviečia ir norėdami šventėms ligoninėje palikti artimuosius

Kai kurie pacientai greitosios pagalbos priimamajame – nuolatiniai, LRT RADIJUI sako gydytojas rezidentas Andrius Černauskas.

Anot jo, tokiems pacientams vieną dieną reikia pas vieną specialistą, o kitą dieną – jau pas kitą. Gydytojo tvirtinimu, tokie pacientai tik vieni iš daugelio. Kai kuriems jų dėvimi drabužiai būna svarbesni už gyvybę, kiti į skubios pagalbos skyrių kreipiasi norėdami ligoninėje savaitgaliui palikti savo senyvo amžiaus artimuosius.

– Jūs parašėte knygą „Pragaro ambulatorija“, kurioje aprašėte darbą skubios medicinos pagalbos skyriuje. Pradėkime nuo knygos pavadinimo – „Pragaro ambulatorija“. Kodėl pragaro?

– Todėl, kad priėmimo skyriuje būna tokių labai baisių momentų, kai būna labai daug darbo, daug pacientų. Tada stresas kyla ir pacientams, ir gydytojui, ir personalui. Tiesiog verda pragaras – mes taip sakome.

– Kokia yra jūsų darbo diena? Dabar kaip tik esate po budėjimo.

– Šiąnakt pragaro nebuvo, galiu tiek pasakyti. Buvo gera naktis. Ir vakaras buvo labai geras. Visi žmonės buvo sveiki, o mes – laimingi.

Pragaras pradeda virti tada, kai į priėmimo skyrių pradeda plūsti žmonės. Blogiausiu atveju, kai įvyksta masinė avarija, pavyzdžiui, kai į autobusą trenkiasi automobilis. Kai yra keturi sužeistieji, jau yra sunku, nes tada darbas sustoja ties traumatologais. Visi jie turi nueiti apžiūrėti tuos keturis ligonius. Po to dar gali reikėti kitų specialistų. Tuomet ir jie nebeatlieka jokių kitų darbų, eina būtent tuos keturis sužeistuosius apžiūrėti.

Jeigu masinė nelaimė neįvyksta, nutinka kitų dalykų. Jie gali būti labai įvairūs. Mes, pavyzdžiui, kai kurias dienas vadiname „diagnozių dienomis“. Pavyzdžiui, atvyksta itin daug pacientų, patyrusių insultą, arba senstelėję žmonės, kuriems neatliekamas skubiausias gydymas, jų daug, juos visus reikia kruopščiai apžiūrėti, paskirti gydymą.

Tikrai būna pačių įvairiausių ligonių. Kai jų daug suplūsta į registratūrą, rūšiavimo zoną, ten vyksta labai daug darbo. Gali atrodyti – kas čia tokio, priimame, užregistruojame ir pradedame apžiūrą. Iš tikrųjų taip nėra. Dar būna daug skambučių, daug veiksmo, dar greitosios be sustojimo veža žmones, patys žmonės ateina, daug artimųjų atsiveda.

– Visi būna pikti?



NAUJAUSI KOMENTARAI

visko būna

visko būna portretas
Be abejo, visko būna, bet ką daryti, jei iš šeimos gydytojo pagalbos nesulauki, iš specialistų taip pat, o ligonis raitosi iš skausmo. Ir artimieji supranta, kad pagelbėti jam labai maža galimybių, bet vis gi griebiasi šiaudo. Sunkūs ligoniai dažnai nesulaukia tyrimų eilės, tik atvažiavus į skubios pagalbos skyrių jie atliekami greitai, bet dažnai būna jau vėlu. Tada gydytojai verčia bėdą patiems ligoniams, kad ilgai delsė, o delsė ne ligoniai, o prakeikta eilių biurokratinė sistema sveikatos apsaugos sistemoje..
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių