M. Kuzminskas: Amerikoje sveikatą tikrino lygiai taip pat

Medikai pradeda tikrinti šių metų Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kandidatų sveikatą. Pirmieji atliktų tyrimų rezultatai pergalėms palankūs.

Legionieriai jau grįžta

"Mindaugo, Ado, Manto sveikata puiki, jie jau šiandien gali pradėti treniruotes", – po krepšininkų M.Kuzminsko, A.Juškevičiaus, M.Kalniečio sveikatos patikros jų būklę apibūdino Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės gydytojas Vytenis Trumpickas.

Medikai kandidatų į šią rinktinę sveikatą tikrina Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Sporto institute, Kauno klinikose ir akcinėje bendrovėje "Ortopedijos technika", pastarajai pasirašius sutartį su Lietuvos krepšinio federacija. Atliekama kompleksinė patikra, reikalaujanti beveik visų organizmo sistemų pajėgumų analizės. Patikros tikslas – ne tik išsiaiškinti, ar sportininkas sveikas, bet ir faktais grįstos medicinos duomenimis sudaryti individualų sveikatos prevencijos, o jei reikia – ir korekcijos planą, stebėti, kaip jis vykdomas.

"Bus patikrinta visų krepšininkų, kuriuos į rinktinę kandidatais pakvies treneris Dainius Adomaitis, sveikata. Patikra prasidės, priklausomai nuo jų klubų sezono pabaigos. Štai Domantas Sabonis šią savaitę atvyksta, laukiame Jono Valančiūno ir visų kitų", – V.Trumpickas vardija krepšininkus ir džiaugiasi jų pasitikėjimu.

Pulsas – iki 300 kartų

Bendro, biocheminio kraujo tyrimų rodikliai, krūvio mėginys, spiroveloergometrija, kurios metu įvertinamas širdies darbas –  tik dalis sveikatos būklės tyrimų metodų.

"Širdies pulsas sukeliamas iki maksimalaus, nustatomos pajėgumo ribos ir matyti, ar sportininkas nepervargęs, ar jam dar nereikia poilsio, organizmo atsigavimo treniruočių ir panašiai", – pastebi V.Trumpickas.

Maksimalus pulsas kiekvieno yra individualus. M.Kuzminskui jis buvo išprovokuotas net iki 193 tvinksnių per minutę.

Maksimalus pulsas kiekvieno yra individualus. M.Kuzminskui jis buvo išprovokuotas net iki 193 tvinksnių per minutę. Aiktelėjus dėl tokio skaičiaus gydytojas V.Trumpickas nuramina: "Tai yra normalu, netgi nedaug. Krūvio metu širdis gali plakti ir 250–300 kartų per minutę, svarmenų kilnotojams, keliant maksimalų svorį, – dar dažniau."

LSMU Sporto institute docentas Laimonas Šiupšinskas su specialia įranga testuoja griaučių ir raumenų sistemos paslankumą, raumenų disbalansą ir kitus organizmo pajėgumų parametrus. Pagal tai ir rastus nukrypimus medikai sudaro individualias programas, kad sportininkų organizmas iki Europos krepšinio čempionato pradžios atsigautų, sutvirtėtų tie organai, kuriems reikia pagalbos. Prevencijai skiriamas ypatingas dėmesys.

"Mindaugas Kuzminskas sakė, kad analogiškus tyrimus jam du kartus per sezoną atliko Niujorke", – lietuvio, žaidžiančio šio JAV miesto "Knick" ekipoje, žodžius pacitavo gydytojas V.Trumpickas.

Į tėvynę sugrįžusiam sportininkui po sveikatos patikros dėl mažų pakitimų kraujyje tepaskirta vitaminų su mikroelementais, o visi kiti rodikliai – puikūs.

Galimybės labai plačios

Sportininkų sveikatos patikrai naudojama daug įvarios diagnostinės įrangos. Nemažai jos yra Kauno klinikose, didžioji dalis "Ortopedijos technikos" įmonėje.

Pastarojoje atliekamos echoskopijos, rentgenologiniai, pėdos tyrimai, pritaikomi specialūs įdėklai į sportinę avalynę. Jie nuolat koreguojami. Po sutarties pasirašymo nebeliko jokių problemų skubiai atlikti diagnostinius tyrimus ir koreguoti būklę.

"Ortopedijos technikos" bendrovė pagal sutartį su Lietuvos krepšinio federacija padengia krepšininkų gydymo kainų skirtumus", – V.Trumpickas tvirtina, kad kilus bet kokiai sveikatos problemai medikai pasirengę suteikti sportininkams maksimalią pagalbą.

Anot gydytojo, galimybės čia labai didelės: yra naujausia medicinos įranga, įrengtas naujas reabilitacijos korpusas su baseinais, 65 lovų stacionaras.

"Didelės investicijos padarytos", – apibendrina V.Trumpickas, tai pristatantis profesionaliems šalies sportininkams, ir visų pirma Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės kandidatams.

Jų – bene trys dešimtys. Rinktinės stovykloje dalyvaus apie 18–20, tiek, kaip nuspręs treneris D.Adomaitis. Patikrinus kandidatų sveikatą, bus sudaromos individualios programos ir apibrėžtos sąlygos jas įgyvendinti. Galimybės – labai didelės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

aciu uz komplimentus

aciu uz komplimentus portretas
daugiau dienrascio neuzsisakysime.GOOD Luuck

to 1

to 1 portretas
kas toks busi,kad taip zinai,kruvio metu pulsas dazneja,o kraujospudis 300hg-buna pas dramblius,ne pas zmones-na nera zodziu- mirsiu nuo juoko

1

1 portretas
Žurnalistas tikriausiai sumaišė, nes keliant svorį ŠSD būna nedidelis, o kraujo spaudimas gali siekti 300mmHg
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių