Liūdna odontologų pacientės istorija – protezai ant nesveikų dantų

Dienraščio „Kauno diena“ rašinys

Kaunietė Genovaitė Žulienė per trejus dantų gydymo ir protezavimo metus odontologijos klinikoje "Denticija" prarado ne tik juos, bet ir sveikatą bei pusketvirto tūkstančio eurų. Moterį tepaguodė jai palankus teismo sprendimas.

Kai sulaukė kompensavimo

Skaudi ir daug nervų, ne tik pinigų, pareikalavusi istorija prasidėjo prieš penkerius metus. Tuomet, pasakojimą pradeda G.Žulienė, 74-erių inteligeniška moteris, iš Kauno teritorinės ligonių kasos gavo pranešimą apie jai paskirtą kompensaciją už dantų protezavimą.

Moteris šiam darbui išsirinko odontologijos kliniką "Denticija".

"Buvo vasario mėnuo, kai pirmą kartą sėdau į gydytojo odontologo Algirdo Baltrimavičiaus darbo kėdę. Apžiūrėjęs mano dantis jis nusprendė, kad reikia perprotezuoti dalį viršutinio dešiniojo žandikaulio tiltelio, nors tai man jokių problemų nekėlė", – pasakojimą apie kryžiaus kelią pradeda G.Žulienė, patikėjusi specialistu, kuris nustatė, kad ta dalis yra nestabili, juda.

Šis darbas, tiksliau priemoka prie ligonių kasų skiriamų lėšų protezavimui, sužinojo odontologo pacientė, jai kainuos apie 1 tūkst. litų. Tuomet Lietuvoje eurai dar nebuvo įvesti. Moteris pasidžiaugė, kad tiek turi, nes neseniai buvo pardavusi paveldėtą senelio žemę. Dabar apgailestauja, kad prasitarė apie tai gydytojui.

"Pajutęs, kad turiu pinigų ir jie lengvai pešasi, odontologas juos ėmė vilioti iš manęs", – apie tolesnę gydymo eigą užsimena senjorė.

Pajutęs, kad turiu pinigų ir jie lengvai pešasi, odontologas juos ėmė vilioti iš manęs.

Dėl vieno danties

Beprotezuojant dešinės viršutinio žandikaulio pusės dantis, vienas jų kairėje burnos pusėje nulūžo.

"Lūžusio danties šaknis, dedant įklotą, suskilo, tuomet gydytojas pradėjo įkalbinėti mane, kad reikia protezuoti ir visus kairės viršutinio žandikaulio pusės dantis, nes būtina pakelti sąkandį", – moteris sako tam priešinusis, nenorėjo papildomų išlaidų ir neigiamo protezavimo poveikio sveikatai.

Ir tik vėliau ji teigia sužinojusi, kad sąkandžiui pakelti reikia koreguoti abu žandikaulius. Apatiniojo protezavimas moteriai buvo pasiūlytas gerokai vėliau, po daugybės nesėkmių. G. Žulienė įsitikinusi, kad jai nenorėta nurodyti visų darbų apimties, idant ji neišsigąstų ir apskritai neatsisakytų visų paslaugų. O tuomet, atliekant viršutinio žandikaulio protezavimo darbus ir šlifuojant dantis, buvo pažeistas vienas jų.

"Mano dantis gydė protezuotojo rekomenduota terapeutė Ona Narauskienė. Vien už šaknies gydymą sumokėjau 806 litus. Tačiau tą dantį kurį laiką skaudėjo, todėl mano protezuotojas mane pasiuntė pas endodontą Mantą Zaperecką", – savo epopėją tęsia G.Žulienė.

Nepaisant, kad pas endodontą moteris pateko toli gražu ne tą pačią dieną, o kai atėjo konsultacijos laikas, jau nieko nebeskaudėjo, už pakartotinį gydymą, vėlgi sukėlusį skausmą, moteris sako sumokėjusi 330 litų.

"Atseit, surado gomurinį kanalą, nors jo 25-ame dantyje nėra, ir jį moderniai gydė", – ironizuoja G.Žulienė.

Išprovokavo širdies ligą

Moteris, turinti ekonomistės diplomą, pasakodama savo istoriją vartoja tikslius medicininius terminus, daug žino apie kiekvieną dantį. Kone odontologijos studijas baigė, analizuodama jai atliktų darbų kokybę ir kainą, dantų skausmo priežastis.

G.Žulienė dvejus metus nuolat bendravo su odontologais, o 2015-aisiais atsidūrė ligoninėje dėl pavojingos širdies ligos – pūlinio endokardito.

"Kauno klinikinės ligoninės gydytoja kardiologė Margarita Lagunova nustatė, kad šią ligą išprovokavo nesveiki dantys", – liūdnai ištaria G.Žulienė ir pacituoja kardiologės jai pasakytus žodžius, kad geriau būti be dantų, nei gyventi jų neišsigydžius.

Ir jau tvirtai priduria, kad, ligoninėje gulėjusi mėnesį, vėl nuskubėjo pas odontologus A.Baltrimavičių ir M.Zaperecką. Deja, šie nieko blogo neįžvelgė. Tik kitų odontologijos klinikų gydytojai, į kuriuos moteris kreipėsi, peršvietę viršutinį žandikaulį, paskelbė verdiktą – šalinti du dantis, kuriuos visai neseniai protezavo A.Baltrimavičius. G.Žulienė priduria, kad jos vizitas, išėjus iš ligoninės, pas minėtus "Denticijos" odontologus ligos istorijoje neužfiksuotas, ir ironizuoja, kad geriau savo klaidas slėpti, nei jas pripažinti. Moteris apgailestauja, kad aklai pasitikėjo gydytojais. A.Baltrimavičius jai tvirtino vienintelis Kaune taikantis pažangiausius protezavimo metodus.

"Vienas vainikėlis buvo per trumpas. Gydytojas nusprendė jį pailginti laboratoriniu būdu. Tas ilginimas tęsėsi tris mėnesius, bet labai greitai vainikėlis nulūžo su visais laikinaisiais protezais. Restauracija man kainavo papildomai 633 litus", – giliai atsidūsta senjorė.

Klastinga sutartis

Bendra G.Žulienei odontologų atliktų darbų suma – 3 466 eurai. Moteris atkreipia dėmesį, kad dėl nesveikų dantų išsivystė ne tik širdies liga, bet ir sinusitas.

"Užtemę abu žandiniai ančiai, pritemęs kairysis kaktinis ir abipus etmoidaliniai", – moteris rodo Kauno Šilainių poliklinikos gydytojos otorinolaringologės Aušros Stašytės išvadą su rekomendacija odontologo konsultacijai ir tai, kad sinusitui gydyti buvo paskirti stiprūs antibiotikai.

Gydymuisi prireikė nemažai lėšų. Suvokusi, kad nesėkmių priežastis – nekvalifikuotas dantų gydymas ir protezavimas, G.Žulienė parašė pareiškimą "Denticijos" odontologijos klinikos direktorei Aldonai Vičiulienei.

"Direktorė pateikė man sutartį, pagal kurią pažadėjo perprotezuoti viršutinio žandikaulio dantis nemokamai, bet su sąlyga, kad už mano lėšas bus atliktas apatinio žandikaulio dantų protezavimas", – pasakoja G.Žulienė ir rodo tai liudijantį raštą.

Ketinusi pasinaudoti pasiūlymu, klinikos pacientė džiaugiasi, kad nepaskubėjo pasirašyti šios sutarties. Atidžiau įsiskaičiusi ji suprato, ką reiškia įsipareigojimas paruošimo pakartotiniam protezavimui procedūras atlikti savo sąskaita. Vadinasi, kad pacientė privalo nusiimti neseniai pagamintus viršutinio žandikaulio dantų keramikos tiltus, susigydyti arba išsitraukti nesveikus ir susiprotezuoti apatinio žandikaulio dantis, ir visa tai atlikti per du mėnesius. Priešingu atveju "Denticija"  viršutinio žandikaulio dantų nemokamai iš naujo neprotezuos.

"Pacientė supranta, kad laiku neatlikus paruošimo procedūrų ir / ar neužbaigus jos apatinio žandikaulio dantų protezavimo, ji praranda teisę reikšti poliklinikai ir jos specialistams bet kokias naujas ar pakartotines pretenzijas, susijusias su poliklinikoje jai bet kuriuo laikotarpiu atliktais ar atliekamais pacientės dantų protezavimo, jų dalies protezavimo ir/ar bet kokiomis kitomis sveikatos priežiūros paslaugomis", – G.Žulienė džiaugiasi, kad sugebėjo įžvelgti klastą sutartyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

nukentėjusioji

nukentėjusioji portretas
sunku patikėti, kad yra odontologų, kurie atrado ir įvardijo savo kolegų klaidas!!! Paprastai įžūliai ir ciniškai meluoja savo gildijos narių naudai. Žinau, teko su tuo susidurti.

klausimėlis

klausimėlis portretas
Ar ta apsidirbusi DENTICIJA (čia ta kur prie stoties?) su apgauta ir apiplėšta moterimi jau atsiskaitė? Mat kitame miesto laikraštėlyje publikuoja reklamą su nuotraukomis ir per visą puslapį... Ir kodėl Mokesčių insp. jų nepažiūri?..

Anonimas

Anonimas portretas
deja neviena tokia protezavimo ir sukciu klinika save vadinantis docentu Lietuvoje vienintelis ismintingiausias odontologas apsisaukelis nei docentas nei sumanus gydytojas pasiemiau pinigelius ir nenoriu girdet kad skauda uztrenkia duris ir susunka pasieskok kita gydytoja tai kyla klausimas isduodant lisenzija reiketu tokiam gydytojui apsilakyti pas psihiatra
VISI KOMENTARAI 43

Galerijos

Daugiau straipsnių