Iš li­go­ni­nės na­mo – su rea­bi­li­ta­ci­ne įran­ga

  • Teksto dydis:

Res­pub­li­ki­nė Kau­no li­go­ni­nė (RKL, esanti Aukštuosiuose Šančiuose) pa­cien­tams, už­klup­tiems sun­kių li­gų, pa­ty­ru­siems trau­mas, at­si­gau­ti pa­de­da de­rin­da­ma įpras­tus me­to­dus ir iš­ma­nią­ją kom­piu­te­ri­nę įran­gą. Kol kas tai naujovė Lietuvoje, bet įrangą jau galima išsinuomoti ir reabilitaciją sėkmingai tęsti namie.

Sveiks­ta ap­si­pirk­da­mas

Vi­das Ara­naus­kas sėk­min­gai sveiks­ta po in­sul­to. Jau dau­giau nei mė­nuo jis gy­do­mas RKL. Kas­dien – mankš­tos, ma­sa­žai, fi­zio­te­ra­pi­ja, er­go­te­ra­pi­ja ir ki­ti už­siė­mi­mai, pa­de­dan­tys at­kur­ti bu­vu­sias jė­gas ir ge­bė­ji­mus.

„Jau ir vaikš­tau, bet ran­ka sun­kiau at­si­gau­na“, – pa­sa­ko­jo vy­ras, sė­dė­da­mas prie kom­piu­te­rio, spau­dy­da­mas spe­cia­lios kla­via­tū­ros myg­tu­kus ir ban­dy­da­mas įvyk­dy­ti jam pa­gal in­di­vi­dua­liai pa­rink­tą pro­gra­mą nu­sta­ty­tas už­duo­tis. Šį­kart jam rei­kė­jo „ap­si­pirk­ti“ vir­tua­lio­je par­duo­tu­vė­je, su­ran­dant konk­re­čius pro­duk­tus ir pre­kes, ku­rie su­skirs­ty­ti į gru­pes. Žai­di­mas si­mu­liuo­ja tik­ros rea­ly­bės si­tua­ci­jas, o įgy­ti įgū­džiai bus nau­din­gi grįž­tant į vi­sa­ver­tį gy­ve­ni­mą.

Ta­čiau tai ne vien žai­di­mas, pa­de­dan­tis įdo­miau pra­leis­ti lai­ką li­go­ni­nė­je. Įsit­rau­kęs į šią iš­ties sma­gią veik­lą žmo­gus su­si­du­ria su vis su­dė­tin­ges­nė­mis už­duo­ti­mis ir jam pri­rei­kia dau­giau pa­stan­gų. Šios veik­los me­tu dau­giau ak­ty­vi­na­mos sme­ge­nų funk­ci­jos: mąs­ty­mo, ju­dė­ji­mo, koor­di­na­ci­jos, dė­me­sio su­tel­ki­mo, at­min­ties, erd­vi­nio su­vo­ki­mo.

Prog­ra­ma pa­ti adap­tuo­ja kiek­vie­nam pa­cien­tui už­duo­čių su­dė­tin­gu­mą, kad jis iš­lik­tų kom­for­to zo­no­je, ta­čiau ir ne­nuo­bo­džiau­tų bei su­si­dur­tų su tam tik­ru iš­šū­kiu.

„Po in­sul­to la­biau nu­ken­tė­jo kai­rė pa­cien­to pu­sė, o kom­piu­te­rio pe­le jis nau­do­ja­si de­ši­ne ran­ka. Dėl ypa­tin­gos ner­vų sis­te­mos san­da­ros ir ner­vi­nių im­pul­sų skli­di­mo, dir­bant de­ši­nės pu­sės ga­lū­nė­mis, ak­ty­vė­ja ir kai­rio­sios pu­sės ga­lū­nės. Rea­bi­li­ta­ci­jo­je po gal­vos sme­ge­nų in­sul­to la­bai svar­bu iš­nau­do­ti šią sa­vy­bę“, – ko­men­ta­vo RKL Rea­bi­li­ta­ci­jos kli­ni­kos Sta­cio­na­ri­nės rea­bi­li­ta­ci­jos sky­riaus ve­dė­ja Ra­sa Peč­kie­nė.

Var­žo­si pa­tys su sa­vi­mi

Svar­bia rea­bi­li­ta­ci­jos pro­ce­so da­li­mi ta­pu­si kom­piu­te­ri­nė sis­te­ma „Re­ha­Com“ pa­kei­tė ir pa­pil­dė tra­di­ci­nes už­duo­tis, vyk­dy­tas su spe­cia­lio­mis er­go­te­ra­pi­jos prie­mo­nė­mis (tai įvai­rios dė­lio­nės, ka­muo­liu­kai, la­bi­rin­tai, mo­zai­kos pa­žin­ti­nėms funk­ci­joms la­vin­ti). To­kios įpras­tos er­go­te­ra­pi­jos re­zul­ta­tai, pa­ly­gin­ti su in­te­rak­ty­via pro­gra­ma, yra sun­kiau ap­čiuo­pia­mi, tad da­bar pa­cien­tams leng­viau pa­ste­bė­ti sa­vo pa­žan­gą.

At­si­ra­dęs azar­tas siek­ti kuo ge­res­nių re­zul­ta­tų yra la­bai veiks­min­ga pa­ska­ta steng­tis kuo ge­riau, grei­čiau, ati­džiau at­lik­ti pra­ti­mus, o kar­tu ir po­stū­mis įdė­ti kuo dau­giau pa­stan­gų at­gau­nant bu­vu­sias jė­gas ir ge­bė­ji­mus.

„Pa­cien­tams sten­gia­mės su­teik­ti vis mo­der­nes­nes diag­nos­ti­kos, gy­dy­mo­si są­ly­gas ir ga­li­my­bes. Tačiau gerus rezultatus užtikrina ne tik moderni įranga bei aukštos kvalifikacijos gydytojai. Čia la­bai svar­bus pa­ties pa­cien­to po­žiū­ris ir nu­si­tei­ki­mas. Džiau­gia­mės, kad ga­li­me pa­siū­ly­ti me­to­dų ir prie­mo­nių, su­tei­kian­čių pa­cien­tams pa­pil­do­mos mo­ty­va­ci­jos steng­tis sveik­ti“, – kal­bė­jo RKL ge­ne­ra­li­nis di­rek­to­rius Li­nas Vit­kus.

Er­go­te­ra­peu­tė Sil­va Vai­ce­kaus­kai­tė-Bag­do­nė pa­sa­ko­jo, kad nau­do­da­mie­si pro­gra­ma pa­cien­tai re­zul­ta­tus ma­to kiek­vie­ną die­ną. „Jie la­bai lau­kia už­duo­ties pa­bai­go­je ek­ra­ne pa­si­ro­dan­čios ga­lu­ti­nės re­zul­ta­tų len­te­lės, ku­rio­je pa­tei­kia­mi iš­sa­mūs tos die­nos pa­sie­ki­mai. Juos čia pat ga­li­ma pa­ly­gin­ti su va­ka­rykš­čiais, ki­tų anks­tes­nių die­nų pa­sie­ki­mais“, – aiš­ki­no me­di­kė.

Po kiek­vie­no už­siė­mi­mo spe­cia­lis­tai su pa­cien­tu ap­ta­ria, kaip se­kė­si, pa­dis­ku­tuo­ja, ko­dėl tą­dien se­kė­si pra­sčiau, sun­kiau nei va­kar, jei­gu taip nu­ti­ko. Iša­na­li­za­vus rezultatus, nu­sta­to­mi ki­tos die­nos tiks­lai.

Funk­ci­jų at­si­nau­ji­ni­mo grei­tis, kaip pa­sa­ko­jo me­di­kės, pri­klau­so nuo gal­vos sme­ge­nų pa­žei­di­mo vie­tos, mas­to ir pa­cien­to mo­ty­va­ci­jos.

Anot gy­dy­to­jos R.Peč­kie­nės, pa­cien­to mo­ty­va­ci­ja yra la­bai svar­bi rea­bi­li­ta­ci­jos ei­gai ir re­zul­ta­tams. Jei pa­cien­tas nie­ko ne­no­ri, net ir ypa­tin­giau­sios rea­bi­li­ta­ci­jos prie­mo­nės ne­pa­da­rys ste­buk­lų.

Nuo vai­kų iki sen­jo­rų

Ši kog­ni­ty­vi­nėms funk­ci­joms tes­tuo­ti ir la­vin­ti skir­ta sis­te­ma ypač pra­ver­čia pa­cien­tams, pa­ty­ru­siems to­kių pa­ži­ni­mo funk­ci­jų su­tri­ki­mų, ku­rie at­si­ran­da po in­sul­tų, gal­vos sme­ge­nų trau­mų, esant de­men­ci­jai, Alz­hei­me­rio li­gai, iš­sė­ti­nei skle­ro­zei, ge­ron­to­lo­gi­jo­je, taip pat vai­kams, tu­rin­tiems vys­ty­mo­si su­tri­ki­mų.

Prog­ra­ma efek­ty­vi esant to­kiems pa­žei­di­mams – dė­me­sio, at­min­ties, orien­ta­ci­jos su­tri­ki­mams. Įvai­rūs pro­gra­mos mo­du­liai pa­de­da at­kur­ti to­kias funk­ci­jas, kaip su­siau­rė­ju­sį akip­lo­tį, įpras­ti­nių bui­ti­nių veiks­mų, skai­ty­mo, pla­na­vi­mo įgū­džius, dė­me­sio kon­cent­ra­ci­ją. Akip­lo­tis svar­bus, jei­gu no­ri­ma vai­ruo­ti trans­por­to prie­mo­nę, ga­lų ga­le svar­bus no­rint ir sau­giai pe­rei­ti pės­čių­jų pe­rė­ją.

Per die­ną pro­gra­ma rei­kia už­siim­ti iki 45 min. Lai­ką ri­bo­ja pa­ti pro­gra­ma. Il­ges­niam lai­kui su­si­kaup­ti ir dė­me­sį iš­lai­ky­ti yra sun­ko­ka, tad vie­nos to­kios se­si­jos per die­ną vi­siš­kai pa­kan­ka.

Vie­ni pra­ti­mai rei­ka­lau­ja bud­ru­mo, reak­ci­jos, at­sa­ko, ki­ti – erd­vi­nės orien­ta­ci­jos, dar­bi­nės, to­po­lo­gi­nės, ver­ba­li­nės at­min­ties, at­min­ties žo­džiams, fi­gū­roms, žval­gy­mo­si, per­žiū­rė­ji­mo ir skai­ty­mo, skai­čia­vi­mo ir pan.

Prog­ra­mos efek­ty­vu­mas pa­grįs­tas kli­ni­ki­niais ty­ri­mais, ta­čiau prio­ri­te­tą to­kiam in­te­rak­ty­viam gy­dy­mui pa­cien­tai tei­kia ir dėl jo sma­gu­mo.

Sis­te­mą ga­li­ma iš­si­nuo­mo­ti

RKL, iš­nuo­mo­da­ma pro­gra­mą su kom­pak­tiš­ka įran­ga, su­tei­kia pro­gą rea­bi­li­ta­ci­ją tęs­ti ir na­muo­se, kai pa­cien­tas jau yra pa­kan­ka­mai su­stip­rė­jęs, kad gy­dy­mą ga­lė­tų tęs­ti am­bu­la­to­riš­kai. Be jo­kios abe­jo­nės, rea­bi­li­ta­ci­ją pra­dė­ti svar­bu kuo anks­čiau, ta­čiau ne­re­tai po in­sul­to or­ga­niz­mo funk­ci­joms at­kur­ti pri­rei­kia ir dau­ge­lio me­tų. Tad pui­kių re­zul­ta­tų ga­li­ma pa­siek­ti er­go­te­ra­pi­ją pra­dė­jus tai­ky­ti ir po me­tų nuo pa­žei­di­mų ar net dar vė­liau.

To­kia in­di­vi­dua­li rea­bi­li­ta­ci­ja na­muo­se už­sie­ny­je la­bai po­pu­lia­ri ir yra įpras­ta. Da­bar jau ir RKL pa­cien­tams iš vi­sos Lie­tu­vos šis kom­for­tas ga­li bū­ti leng­vai pa­sie­kia­mas. Tai pa­to­gu, nes bai­gus gy­dy­mą­si li­go­ni­nė­je, bet no­rint jį tęs­ti ne­rei­kia bū­ti­nai tam tik­ru lai­ku kas­dien va­ži­nė­ti iki gy­dy­mo įstai­gos – su­tau­po­ma lai­ko ir lė­šų trans­por­tui. Įrangos nuoma mėnesiui atsieis keliskart mažiau nei važinėjimas į gydymo įstaigoje vykstančius individualius užsiėmimus su specialistu.

Prog­ra­ma grei­tai įval­do­ma ir vi­sai kom­piu­te­riu ne­si­nau­do­jan­čių žmo­nių. Kai ku­rie pa­cien­tai la­bai džiau­gia­si, nes tai bū­na pir­ma­sis su­si­dū­ri­mas su kom­piu­te­riu jų gy­ve­ni­me.

Pa­cien­tas ap­mo­ko­mas, be to, ek­ra­ne jis bet ka­da ga­li at­si­vers­ti inst­ruk­ci­jas – jos aiš­kios, pa­tei­kia­mos, kaip ir vi­sa pro­gra­ma, lie­tu­vių kal­ba. Rei­ka­lui esant, ga­li­ma su­si­siek­ti su per­so­na­lu ir gau­ti kon­sul­ta­ci­jas (nau­do­jan­tis in­ter­ne­ti­ne te­le­fo­ni­ja, pvz. pro­gra­ma „Sky­pe“).

Nusp­ren­dus rea­bi­li­ta­ci­ją tęs­ti na­muo­se spe­cia­lis­tas už­duo­tis pro­gra­mo­je pa­ren­ka dviem sa­vai­tėms, po ku­rių ski­ria­ma kon­sul­ta­ci­ja, ap­ta­ria­mas pro­gre­sas ir re­zul­ta­tai. Už­duo­tys ir jų se­ri­jos pa­ren­ka­mos ir adap­tuo­ja­mos pa­gal in­di­vi­dua­lią pa­cien­to būk­lę, prieš tai ją ati­džiai įver­ti­nus. Kiek­vie­nam pa­cien­tui pa­ren­ka­ma in­di­vi­dua­li rea­bi­li­ta­ci­jos truk­mė (nuo 1 iki 6 mė­ne­sių).

Kiek­vie­nos die­nos re­zul­ta­tus ga­li­ma iš­sau­go­ti PDF for­ma­tu ir at­siųs­ti gy­dy­to­jui, jei­gu no­ri­ma kon­sul­ta­ci­jos anks­čiau nei po dvie­jų sa­vai­čių.

Vai­kų rea­bi­li­ta­ci­ja

„Re­ha­Com“ pro­gra­ma efek­ty­vi įvai­rioms pa­cien­tų am­žiaus gru­pėms – nuo vai­kų iki pa­gy­ve­nu­sio am­žiaus pa­cien­tų. Šis ir ki­ti iš­ma­nie­ji me­to­dai sėk­min­gai tai­ko­mi ir vai­kų rea­bi­li­ta­ci­jo­je.

RKL vai­kų rea­bi­li­ta­ci­jos ba­zė­se yra puo­se­lė­ja­mi ir tra­di­ci­niai jud­rūs vai­kų lais­va­lai­kio bū­dai. Ka­čer­gi­nė­je esan­čio­je „Ži­bu­tė­je“, ku­ri yra RKL Vai­kų rea­bi­li­ta­ci­jos sky­riaus da­lis, ne­tru­kus bus at­nau­jin­ti lau­ko tre­ni­ruok­liai, pa­vė­si­nės, žai­di­mų aikš­te­lė. Vi­si šie dar­bai bus at­lik­ti už lė­šas, su­rink­tas RKL or­ga­ni­zuo­to Lab­da­ros ir pa­ra­mos va­ka­ro me­tu.

Dau­giau in­for­ma­ci­jos – in­ter­ne­to sve­tai­nė­je kau­no­li­go­ni­ne.lt.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių