Lietuvoje – pirmoji šį sezoną gripo auka

  • Teksto dydis:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis,  nuo gripo Šiauliuose mirė moteris. Tai pirmoji gripo auka šį gripo sezoną.

Garbaus amžiaus pacientei sausio 15 d. buvo nustatyta gripo ir plaučių uždegimo diagnozė.  Sausio 22 d. moteris mirė. Moteris sirgo lėtinėmis ligomis, nevaikščiojo, tačiau skiepyta nuo gripo nebuvo. Manoma, kad ji užsikrėtė nuo šeimos narių.

ULAC primena, kad tokių skaudžių atvejų būtų galima išvengti, nes rizikos grupių asmenys nuo gripo skiepijami valstybės lėšomis. Dėl skiepų reikia kreiptis į šeimos gydytoją.  Tai geriausiai padaryti spalio mėnesį, kol gripo sezonas dar nėra įsibėgėjęs. Skiepai yra pati efektyviausia priemonė, apsauganti nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų bei mirties, rašoma ULAC pranešime.

Sergamumas gripu ir peršalimo ligomis sparčiai auga visoje Lietuvoje, todėl medikai pataria neprarasti budrumo ir rekomenduoja:

tinkamai ir dažnai plauti rankas, nusiplovus jas nusausinti;

vengti sąlyčio su sergančiais asmenimis;

vengti masinio žmonių susibūrimo vietų;

laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo rekomendacijų – prisidengti nosį ir burną, vienkartines nosinaites nedelsiant išmesti, nusiplauti rankas;

neplautomis rankomis stengtis neliesti akių, nosies ir burnos;

gerai vėdinti patalpas;

susirgus kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, neiti į darbą, sergančių vaikų neleisti į vaikų ugdymo įstaigas, gydytis, kaip nurodė gydytojas;

sergantys gripu asmenys apsaugoti kitus gali dėvėdami medicinines kaukes, kurios sulaiko kvėpavimo takų sekretus kosint ar čiaudint, bei sveiki žmonės slaugydami sergantį asmenį taip pat turėtų dėvėti medicininę kaukę.

Pagal socialinius ir ekonominius nuostolius gripas ir kitos ūminės viršutinių kvėpavimo takų infekcijos pirmauja tarp užkrečiamųjų ligų. Per gripo epidemijas mirtingumas didėja dėl gripo sukeltų komplikacijų ir paūmėjusių lėtinių ligų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Skiepai ją būtų pribaigę anksčiau... tai TIK dėl to ir skiepijama, reikia 'Sodrai' naštą palengvinti.

Vadinasi

Vadinasi portretas
Pažiūrėję į gimimo metus, nusprendė - sena, nėra ko vargintis: išgyvens arba numirs, kas ir atsitiko. Aišku, koks dėmesys dabar pagyvebusiems!
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių