Lietuvoje pirmą kartą operuotas ryklys

  • Teksto dydis:

LSMU Veterinarijos akademijoje buvo operuotas prekybos ir laisvalaikio centre „Mega“ įkurtame akvariume gyvenantis juodapelekis rifinis ryklys Šarkas.

Prieš keletą mėnesių akvariumo gyventojus prižiūrintys specialistai pastebėjo ant Šarko peleko nedidelį auglį.

„Kurį laiką stebėjome ryklį ir konsultavomės su specialistais. Augliui pradėjus didėti ir pasiekus maždaug 1,5 cm dydį, buvo nuspręsta, kad reikia operuoti. Tačiau Lietuvoje praktikos teikti medicininę priežiūrą rykliams mūsų šalyje nėra daug. Esame labai dėkingi Lietuvos sveikatos mokslo universiteto LSMU Veterinarijos akademijos specialistams, kurie sutiko atlikti išskirtinę operaciją“, - sako R.Vyšniauskienė.

Operacija truko 12  minučių, tačiau jai reikėjo kruopštaus pasiruošimo – be vandens ryklys gali išbūti neilgai. Šarką narai iškėlė iš akvariumo, patalpinto į specialiai pagal jo išmatavimus pagamintą dėžę, tuomet operaciją atliko veterinarijos gydytojų komanda.

15 kilogramų sveriantis ryklys Šarkas po operacijos buvo išleistas atgal į akvariumą. Jo būklė bus atidžiai stebima.

Šarką operavo (LSMU) Veterinarijos akademijos chirurgas Kęstutis Kučinskas, operaciją stebėjo doc. dr. Algis Noreika. „Ryklys po operacijos jaučiasi puikiai, operuotas pelekas kiek patinęs, bet po kelių dienų tai turėtų praeiti. Dabar svarbu išsiaiškinti išoperuoto auglio susidarymo priežastį“, - sako K.Kučinskas. Veterinarai auglio kilmei ir galimai priežasčiai nustatyti atlieka histologinį ir mikrobiologinį tyrimus.

Parengta pagal PLC „Mega“ informaciją.


Šiame straipsnyje: LSMU 2016

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių