Lietuvoje padaugėjo susirgimų leptospiroze, kurią platina graužikai

  • Teksto dydis:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) duomenimis, šiais metais Lietuvoje padaugėjo susirgimų leptospiroze. Iki spalio 17 d. susirgo 12 asmenų, praėjusiais metais per tą patį laikotarpį – keturi.

Leptospirozė yra ūminė užkrečiamoji liga, kuria užsikrečiama leptospiroms patekus per pažeistą odą ar sveikas gleivines tiesioginio sąlyčio metu su infekuotais gyvūnais, jų šlapimu ar kitais kūno skysčiais; liečiant infekuotų gyvūnų audinius, organus; vartojant infekuotus maisto produktus ir vandenį.

Liga prasideda staiga, temperatūra pakyla iki 39–40 laipsnių, skauda galvą, pilvą, blauzdų raumenis, ligonį pykina, parausta veidas, padidėja kepenys, atsiranda hemoraginis bėrimas, gelta bei kiti nemalonūs ligos simptomai. Laiku pradėjus gydytis ligonis pasveiksta.

Daugiau apie leptospirozę skaitykite čia.

Leptospirozės ir kitų užkrečiamųjų ligų: tuliaremijos, bruceliozės, jersiniozės, pseudotuberkuliozės ir kt. sukėlėjų platintojai yra naminiai ir laukiniai gyvūnai, graužikai.

Nepageidaujamais įnamiais atvėsus orams tampa graužikai, kurie graužia maisto atsargas sandėliuose, rūsiuose; užteršia aplinką užkrečiamųjų ligų sukėlėjais, kurie išskiriami su šlapimu, turi neigiamą psichologinį poveikį.

Lietuvoje dažniausiai sutinkami ir daugiausia problemų sukelia pilkosios ir juodosios žiurkės, naminės, dirvinės pelės, paprastieji ir rudieji pelėnai, pelės mažylės ir kt. Dauguma graužikų užsikrečia ėsdami laukuose ir miškuose užkrėstų kritusių laukinių gyvūnų mėsą, pašarus, gerdami užkrėstą vandenį, o sugrįžę į pastatus vėl platina infekciją. Manoma, kad graužikai užsikrečia ir poravimosi metu. Taigi graužikai yra nuolatinai užkrečiamųjų ligų nešiotojai ir platintojai.

Graužikai dažniausiai veisiasi patalpose, kur yra netvarka, kaupiami seni daiktai, laikomos maisto, buitinės bei kitos nereikalingos atliekos, nepjaunama žolė ir kt.      

Specialistai pataria:

tvarkyti aplinką, nesudaryti šiukšlynų, sąvartynų, kur graužikai gali pasislėpti, susisukti lizdus ir rasti maisto atliekų. Šiukšlių konteinerius laikyti ant betonuoto pagrindo, uždengtus, neperpildytus. Saugoti maistą, vandenį nuo galimo užteršimo graužikų ekskrementais; nevartoti maistui graužikų apgraužtų ir, be abejo, užterštų maisto produktų. Vaisius daržoves kruopščiai nuplauti po tekančiu vandeniu.Negerti vandens iš netvarkingų šachtinių šulinių ir atvirų vandens telkinių. Lupant sumedžiotų gyvūnų (ypač kiškių) kailius ir dorojant skerdieną mūvėti gumines pirštines. Vengti tiesioginio sąlyčio su namuose auginamais žiurkėnais, kruopščiais nusiplauti rankas po narvelio tvarkymo.Sekti graužikų atsiradimą ir naikinti jų populiaciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių