Lietuvoje daugėja gripo atvejų

  • Teksto dydis:

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) medikai informuoja, jog prasidėjus gripo sezonui, sergamumas gripu ir ūmiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) šalyje nežymiai sumažėjo.  Nors bendras sergamumo rodiklis sumažėjo, gripo atvejų užregistruota daugiau. Todėl medikai primena – laikas skiepytis nuo gripo.

41-ąją šių metų savaitę (2017 m. spalio 9-15 d.) bendras Lietuvos sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis buvo 69,6 atv./10 tūkst. gyventojų. 2016 m. tuo pačiu metu sergančiųjų buvo mažiau – 61,9 atv./10 tūkst.  gyventojų.

Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 41-ąją metų savaitę registruotas Šiaulių administracinėje teritorijoje, o didžiausias – Vilniaus administracinėje teritorijoje.

ULAC pranešime rašoma, kad Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) skiepus pripažįsta kaip veiksmingiausią gripo specifine profilaktikos priemone. Skiepai apsaugo nuo gripo ir jo sukeliamų komplikacijų. Skiepijimasis būtent tam gripo sezonui skirtomis vakcinomis yra pati veiksmingiausia gripo profilaktikos priemonė.

Gripo vakcina rekomenduojama pasiskiepyti rudens-žiemos laikotarpiu, nes reikia maždaug dviejų savaičių, kad žmogaus organizme susidarytų antikūniai, kovai su gripo virusu.

Kokiems rizikos grupių asmenims rekomenduojama skiepytis kiekvieną gripo sezoną?

65 m. ir vyresniems asmenims;

nėščiosioms;

asmenims, gyvenantiems socialinės globos ir slaugos įstaigose;

asmenims, sergantiems lėtinėmis širdies ir kraujagyslių, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, lėtinėmis ligomis susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais;

sveikatos priežiūros įstaigų darbuotojams.


Šiame straipsnyje: gripasŪVKTI

NAUJAUSI KOMENTARAI

Kur mokama vakcina nuo gripo?

Kur mokama vakcina nuo gripo? portretas
Dar nėra mokamos vakcinos nuo gripo, kur tai matyta, tik pensininkus nemokamai skiepija, o už savus pinigus negali pasiskiepyti. O beto girdėjau kad šimet labai išbrango vakcina, tai kas gali mokėt apie 15 eurų. Pernai tokia pat vakcina Vaxigrip kainavo 7eurus su centais, o šiemet dvigubai išbrango
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių