Lietuviai nesiskiepija nuo užkrečiamųjų ligų: antivakseriai pasiekė savo?

  • Teksto dydis:

Lietuvoje pernai sumažėjo vakcinavimas nuo trylikos užkrečiamųjų ligų, nuo kurių skiepijama pagal Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Kokios priežastis ir kas gresia – pokalbis su šeimos gydytojų asociacijos prezidentu Juliumi Kalibatu.

– Kodėl žmonės nebesiskiepija, ar dėl kalta pandemija?

– Pandemija sujaukė sveikatos apsaugos normalų darbą. Dalis tėvų, bijodami, kad galima užsikrėsti gydymo įstaigose, nevedė vaikų, kai reikėjo skiepyti. Taip pat buvo labai didelė skiepų antipropaganda, daug kas išreiškė abejonių, ar skiepai reikalingi. Skiepų puolimas tikriausiai turėjo įtakos.

– Kas gresia?

– Gali pradėti plisti tam tikros infekcinės ligos. Pasaulinės sveikatos organizacija (PSO) jau skambina pavojaus varpais, kad gali prasidėti tymų, difterijos, poliomielito protrūkis. Tai palies ne tik vargingas, bet ir turtingas šalis. Buvo sutrikdytas skiepų kalendorius, nutraukti skiepijimai. Gali padidėti infekcijų sergamumas, gali pasikeisti mirtingumo rodikliai. Taip pat didžiulė sveikatos sistemos apkrova. COVID-19 pasibaigė, todėl vėl yra galimybė skiepytis.

Buvo labai didelė skiepų antipropaganda, daug kas išreiškė abejonių, ar skiepai reikalingi.

– Ar tokia situacija tik Rytų Europoje? Ar Vakaruose taip nevyksta?

– Vyksta visose šalyse. Apimtis galbūt kitokia – Vakarų Europos šalys daugiau klauso gydytojų. Pas mus buvo labai didelė antipropaganda. Žmonės pradėjo abejoti, ar skiepai tokie veiksmingi. Tačiau daugumoje šalių panašios problemos.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Po kiek laiko Lietuvoje gali būti beždžionių raupų atvejų? Ar gyventojai jau klausia apie tai?

– Šeimos gydytojų gyventojai klausia, kaip apsisaugoti nuo beždžionių raupų. Panikos tikrai yra, bet ji nereikalinga. Mokslininkai, PSO teigia, kad beždžionių raupai nelabai pavojingi žmonėms ir plitimas neintensyvus. Užsikrečiama kontaktiniu būdu, liečiantis prie odos, drabužių, patalinės, arba oro lašeliniu būdu. Reikia stengtis nekontaktuoti su užsikrėtusiaisiais. Po kontakto per dvi dienas galima pasiskiepyti nuo raupų. Manoma, kad vakcina nuo raupų yra 85 proc. efektyvi. Visuotinai skiepytis nereikia. Pasiskiepiję nuo raupų imuninė sistema turi atmintį, todėl po kontakto sveikatai pavojaus nebus ir liga turėtų būti lengva.

– Kalbate apie žmonių raupų skiepus?

– Taip. Žinome, kad 1979 m. pasaulyje buvo visiškai likviduoti raupai. Nuo 1980 m. skiepai nuo raupų buvo atšaukti. Pasiskiepiję iki to periodo turi tam tikrą imunitetą. Galvojama, kad jis pakankamas apsisaugoti nuo beždžionių raupų.

– Kokio amžiaus žmonės gali būti ramesni? Iki kada Lietuvoje buvo skiepijama nuo raupų?

– Buvo skiepijama iki 1980 m. Tačiau 1978–1978 m. jau ne visi skiepijosi, nes ekspertai leido to nedaryti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

M

M portretas
Kudiki paskepijom 4 men. Vakcinom pagal kalrndoriu. Po dvieju dienu pakilo temperatura 38. Ligonineje gydytoja itare meningokoko infe. Aciu dievui kad ne pasitvirtino. Ligonineje buvome 7 d. Prasidejo traukukiai, gydytoja priejo ir pasake kad tai gali buti del skiepu, bet veliau viska neige....

Jūs čia rimtai?

Jūs čia rimtai? portretas
Lietuviai asmeniškai ant savęs ir savo artimųjų išbandė,kas būna, kai pasiduodi farmos eksperimentams.Taip pat ir su vaikais suprato,kad jei skiepytas,tai daktarai formina,kaip alergijas,nors laboratorijoje atlikti tyrimai rodo pvz. vėjaraupius.Taip pat susipažino,kaip yra marinami žmonės,jų negydant,nes "gydymo nėra".Ir galiausiai,suprato,kam buvo reikalinga ta milžiniška pinigų suma išplauta per kovidšyžą.

pastebėjimas

pastebėjimas portretas
Lietuviai skiepijasi ištirtomis ir registruotomis vakcinomis, o savo eksperimentiniu tirpalu avis badykite.
VISI KOMENTARAI 12

Galerijos

Daugiau straipsnių