Lengvaatletės V. Žūsinaitės patarimai, kaip bėgioti žiemą ir nesusirgti

  • Teksto dydis:

Vienas iš paprastų bėgiojimo malonumų yra buvimas lauke. Grynas oras, gamtos vaizdai, galimybė pamatyti saulėtekį ar pajausti metų laikų kaitą – dalykai, kuriuos norisi patirti vėl ir vėl. Daugelio bėgimo mėgėjų entuziazmas išeiti pabėgioti sumažėja, kai temperatūra nukrenta žemiau 5 laipsnių šilumos, veidą gairina šiaurinis vėjas, o į akis krenta šlapios snaigės. Profesionalūs bėgikai lauke treniruojasi visais metų laikais. Turbūt čia labai tiktų posakis, jog nėra blogo oro, yra tik bloga apranga.

Aktyviai dalyvavusi lengvosios atletikos varžybose vasaros sezoną, puikiai pasirodžiusi ilgesnių distancijų bėgimuose rudenį, 25-erių sportininkė Vaida Žūsinaitė šiuo metu ruošiasi kitoms varžyboms ir net atšalę orai nuo treniruočių jos neatgraso. Ir nors Lietuvoje didelių šalčių ir ankstyvos žiemos staigmenų kol kas nebuvo, pasak lengvaatletės, žiemos bėgimui pasiruošimo reikia daugiau nei vasarą.

- Vaida, kokia turėtų būti bėgimo apranga šaltuoju metų sezonu?

- Negaliu drąsiai tvirtinti, kad rengtis taip, kaip rengiuosi aš, yra geriausia, nes visi esame skirtingi. Apranga priklauso nuo žmogaus atsparumo šalčiui ir, žinoma, imuniteto. Kai kurie bėgikai beveik visą žiemą bėgioja be pirštinių ar kepurės, su šiek tiek pašiltintu sportiniu kostiumu, o kiti, tokie kaip aš vos atšalus orams traukia iš spintos „žieminį kailį“ ir iš jo neišlenda iki pat pavasario (šypsosi).

Treniruojantis žiemą lauke svarbu galūnes ir sąnarius laikyti šiltai. Galūnes dėl to, kad per jas išspinduliuojama daug šilumos, o sąnarius todėl, kad juos labai lengva persišaldyti, o tada pasekmės gali būti labai liūdnos. Nepamirškite orams atšalus užsidėti kepurės, pasiimti pirštinių ir apsirengti šilčiau.

- Kaip žiemą, eidama bėgioti, rengiesi tu?

- Žiemos metu bėgdama į lauką aš stengiuosi apsirengti keliais sluoksniais. Pirmiausia, plonesnius medvilninius marškinėlius, kurie sugeria prakaitą, tada šiltą megztinį su gobtuvu o ant viršaus – neperpučiamą ploną striukę (liaudiškai vadinamą „bolonke“). Žinoma, apranga priklauso nuo oro sąlygų ir temperatūros, todėl kartais apsirengiu ir daugiau. O tam, kad šilta būtų ir kojoms, rengiuosi pašiltintas tampres ir kelnes. Kartais užtenka tik tamprių, o kartais ir abiejų per mažai. Galite rinktis įvairius apsirengimo variantus, viskas priklauso nuo galimybių ir Jūsų atsparumo šalčiui, tačiau svarbiausia, kad nebūtų to jausmo, kad vėjas Jus kiaurai perpučia. Dar svarbu pastebėti, jog vos išbėgus gali atrodyti, kad apsirengėte per mažai, tačiau dėl to nereikia jaudintis, nes kūnas po kurio laiko sušils.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
seniai visiem zinoma kad pirmas sluoksnis sintetika. Patys kalti tie kas medvilne dedates. jei naturalaus norit, tai nebent merino vilnos baselayer

xrt

xrt portretas
jei pirmas sluoksnis sintetika, tai sušusi, kaip troškintas kukulis

aaa1

aaa1 portretas
Pirmas sluoksnis turi būti sintetika, o ne medvilnė.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių