Lavinti raumenis galite važiuodami autobusu arba gulėdami lovoje

Izometrinę mankštą, kurią atliekant įtempiami ir atpalaiduojami raumenys, vertino Bruce`as Lee bei Arnoldas Schwarzeneggeris, o jos elementai netgi įtraukti į kosmonautų fizinio rengimo programą, LRT RADIJUI sako kineziterapeutė Renata Sauselytė.

Anot jos, tokia mankšta nereikalauja nei daug laiko, nei specialaus inventoriaus – mankštintis galima gulint lovoje, sėdint biure ar net važiuojant autobusu.

– Kas yra izometrinė mankšta?

– Šis terminas reiškia, kad be judesio įtempiamas raumuo. Izometriniai pratimai, pagrįsti sąmoningu raumenų įtempimu bei atpalaidavimu, atliekami jau tūkstančius metų. Tokia mankšta pasitelkiama užsiimant joga, kinų dvikovų menu. Izometrinius pratimus vertino Bruce`as Lee, Arnoldas Schwarzeneggeris, daugelis sportininkų, o jų elementai netgi įtraukti į kosmonautų fizinio rengimo programą.

Izometrinė mankšta – atgaiva žmogui, kuriam aplinkybės neleidžia aktyviai judėti. Šie pratimai padeda ypač švelniai ir subtiliai tobulinti moteriškas kūno linijas. Sąmoningai įtempdami raumenis, suaktyviname jų funkcijas, geriname ryšį tarp galvos ir nugaros smegenų. Taip pat pagerėja kraujotaka bei raumens tonusas.

– Koks izometrinės mankštos tikslas?

– Pagrindinis tikslas – stiprinti, formuoti bei dailinti raumenis. Izometriniai pratimai turi nemažai privalumų. Treniruojami ne tik paviršiniai, bet ir gilieji raumenys. Izometrinė mankšta padeda išvengti osteoporozės, nes nuo įtempto raumens į kaulus sklinda elektriniai impulsai. Stengdamiesi išlaikyti didesnį  krūvį, kaulų audiniai auga ir tankėja.

– Kokie izometrinės mankštos privalumai, palyginti su mums įprastomis treniruotėmis?

– Izometrinei mankštai nereikalinga sporto salė bei kitos papildomos priemonės. Treniruotę sudaro paprasti pratimai, kuriuos žmogus gali atlikti bet kur ir bet kada. Trūkumas – tokia mankšta didina kraujospūdį. Į tai reikėtų atkreipti dėmesį žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, ypač turintiems pažeistą širdies raumenį, padidėjusį kraujospūdį ar širdies rimto sutrikimų. Bet įprastai traumų ar kitokios žalos sveikatai rizika nėra didelė.

– Į ką reikėtų atkreipti dėmesį atliekant izometrinius pratimus?

– Dažnai žmonės, be judesio įtempdami raumenis, sulaiko kvėpavimą, o tai didina kraujospūdį. Labai svarbu tolygiai kvėpuoti.

– Kaip dažnai rekomenduojama atlikti izometrinius pratimus?

– Įvairiai. Jei programa sutelkta ties tam tikrais pavieniais raumenimis, pratimus galima atlikti kasdien, bet kur ir bet kada, pavyzdžiui, gulint lovoje, einant gatve, dirbant biure, žiūrint televizorių, stotelėje laukiant autobuso, važiuojant viešuoju transportu ar stovint automobilių spūstyje, prie ežero, paplūdimyje ir t. t. Sudėtingesnius pratimus rekomenduočiau atlikti 2–4 kartus per savaitę.

– Pateikite keletą izometrinių pratimų pavyzdžių.

– Svarbiausia, kad darydami mankštą ramiai ir tolygiai kvėpuotumėte. Pradėkime nuo pilvo preso. Pilvo įtraukimas – pats paprasčiausias ir svarbiausias izometrinis pratimas. Jis ne tik stiprina raumenis, bet ir suaktyvina kraujotaką pilvo ertmėje – dėl to pagerėja virškinimas, be to, raumenų pompa aktyviai traukia iš kojų panaudotą kraują ir saugo venas nuo išsiplėtimo. Jei persivalgėte, galite keliskart įtraukti, atpalaiduoti ir vėl įtraukti pilvą. Dėl to pagreitėja virškinimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių