Laiko keitimas: žalos daugiau nei naudos

Miego sutrikimai, infarktai ir tūkstančiai nepatenkintų žmonių. Nepaisant to, praėjusį savaitgalį Lietuvoje, kaip ir visoje ES, vėl buvo įvestas vasaros laikas.

"Laiko keitimui net labai nepritariu, – tikino Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Šeimos medicinos klinikos vadovas profesorius Leonas Valius. – Man būtų idealu, kad dabar, kai įvedėme vasaros laiką, daugiau jo niekada nekeistume. Daug žmonių jaučiasi blogai. Ypač pereinant prie žiemos laiko. Dabar, kai šviesu, yra lengviau. Bet žiemą, pasukus laikrodžio rodykles, kai tenka keltis su tamsa, galva sunki, jaučiuosi neišsimiegojęs. Tamsa skatina depresiją, miego sutrikimus. Juolab kad išeini į darbą su tamsa ir grįžti su tamsa."

Vasaros, kaip ir žiemos, laiko įvedimas padidins infarkto riziką net 25 proc. Tokią išvadą pateikė JAV mokslininkai.

Ekspertai iki šiol ne iki galo suvokia, kodėl žmonės yra itin jautrūs miego ir budėjimo ciklo pokyčiams.

"Mūsų studija rodo, kad staigūs pokyčiai, net jeigu jie nedideli, gali sukelti neigiamų padarinių“, – aiškino JAV tyrėjas A. Sandhu.

Laiko pakeitimas veikia tiek fizinę, tiek psichinę savijautą. Labiausiai žmonės kenčia dėl sutrikusio biologinio laikrodžio.

"Neturiu po ranka tyrimų, tačiau girdėjau, kad laiko keitimas kenkia vaikams, kurie lanko mokyklą, darželį, taip pat vyresnio amžiaus, dirbantiems žmonėms, turintiems širdies, kraujagyslių problemų", – teigė L.Valius.

Dėl laiko keitimo patiriamas stresas, kamuoja nerimas, nukenčia miego kokybė ar netgi kankina nemiga. Būtent miego metu gaminamas hormonas melatoninas, itin reikalingas mūsų sveikatai ir nuotaikai: reguliuoja visų sistemų tarpusavio veiklą, stabdo senėjimo procesus, turi įtakos mūsų psichikai ir darbingumui.

Yra atlikta daug tyrimų, įrodančių didesnę insulto riziką dėl laikrodžio rodyklių persukimo.

Mūsų studija rodo, kad staigūs pokyčiai, net jeigu jie nedideli, gali sukelti neigiamų padarinių.

Asmenys, kurių širdies veikla sutrikusi, itin jautriai reaguoja į organizmo patiriamus pokyčius, ypač neigiamus, tokius kaip stresas, nerimas, nemiga. Tai sukelia laiko keitimas. Į jį labai jautriai reaguoja asmenys, turintys neurologinių susirgimų.

 Ekonominė nauda

Profesorius L. Valius pastebėjo, kad europiečiai, išvykę į kitą laiko juostą, pavyzdžiui, Lotynų Ameriką, kelias dienas jaučiasi prastai.

Stresą patiria ir naminiai gyvuliai. Jei, pavyzdžiui, karvė įpranta, kad ji melžiama 6 val., o dabar tai vyksta anksčiau arba valanda vėliau, jai to nepaaiškinsi. Tik laukiniai gyvūnai gyvena su gamta ir nereaguoja į laikrodžio rodyklių sukinėjimą. Paukščiams neįsakysi, kada jie turi čiulbėti.

Laikas keičiamas jau daugiau nei 100 metų, o nauda nei ekonomikai, nei žmogui kol kas nėra įrodyta.

Pagrindinis faktorius, kodėl pradėtas keisti laikas, buvo noras sutaupyti elektros energijos, nes neva pasukus laikrodžio rodykles valandą pirmyn ar atgal bus daugiau šviesos ir reikės mažiau elektros. Tačiau atlikus nuodugnius tyrimus JAV paaiškėjo, kad privačių gyventojų sąskaitos už elektrą sumažėjo vos 1 proc.

Taigi ekonominė nauda – pagrindinė laiko keitimo priežastis – sunkiai pastebima.

Dar vienas įdomus laiko keitimo sukeliamas poveikis – didesnis laiko švaistymas internete darbo metu (angl. cyberloafing). Prieš kelerius metus JAV atliktas tyrimas parodė, kad pirmadienį, persukus laikrodžio rodykles, darbuotojai, užuot dirbę, naršo socialinius tinklus, žiūri juokingus vaizdo klipus ar mielas gyvūnėlių nuotraukas. Ir tai nėra tyčinis darbo neatlikimas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Zenonas Priekuliškis

Zenonas Priekuliškis portretas
Jau spėjau priprasti pradėti gerti nuo 10 val., jeigu pasuksiu valandą į priekį, reiškia pradėsiu gerti nuo 9 val.? Ar nesutriks širdies ritmas?

Anonimas

Anonimas portretas
Galima kalbėti kiek tik širdis geidžia, rašyti taip pat, bet niekas į mūsų norus, į atliktus tyrimus, kurie konstatuoja, kad laiko keitimas itin jautriai reaguoja į organizmo patiriamus pokyčius, ypač neigiamus, tokius kaip stresas, nerimas, nemiga, į jį labai jautriai reaguoja asmenys, turintys neurologinių susirgimų. mūsų politikai nebekreipia dėmesio. Mes jiems reikalingi, kai artėja rinkimai bei jų metu.

viciunia iš Šančiu

viciunia iš Šančiu portretas
Būtų faina,kad paliktų nuo šiandien tą laiką ramybėje.
VISI KOMENTARAI 22

Galerijos

Daugiau straipsnių